Sztárként ünneplik Németországban azt a török származású orvos házaspárt, amely kifejlesztette a koronavírus elleni egyik, valóban hatékony vakcinát. Egyre valószínűbb, hogy ezzel a készítménnyel oltják majd be az európai lakosságot a vírus ellen, mert a több ezer teszt során eddig nem volt mellékhatása, ráadásul 90 százalékban hatékony a vírussal szemben.

A gyártó BioNTech gyógyszergyár mögött Ugur Sahin és Oezlem Tuereci áll. Ők alapították a céget, és nemcsak az üzletben és a kutatásban, de a magánéletben is egy párt alkotnak. Megszállott tudósok, olyannyira, hogy még az esküvőjük napján is dolgoztak a kutatólaborukban: a tudomány iránti szerelem is összeköti őket.

Mindketten bevándorló török családból származnak, az egyetemi évek alatt találkoztak és szerettek egymásba. Ugur nagyon szegényes körülmények között élt, de sosem keserítették el a nehézségek, megszállottan foglalkoztatta őt és szerelmét az orvostudomány, leginkább a rák elleni immunterápiás módszerek és gyógyszerek kifejlesztése. Ezért is alapították 2008-ban közösen a BioNTechet, ami most előállt a sikeres koronavírus-vakcinával.

Az oltóanyagnak köszönhetően annak a páciensnek a szervezete, aki megkapja, olyan antitesteket kezd el termelni, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását a sejtekbe Fotó: GrafikaAz oltóanyagnak köszönhetően annak a páciensnek a szervezete, aki megkapja, olyan antitesteket kezd el termelni, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását a sejtekbe Fotó: Grafika

Az 55 éves orvos vezérigazgatóként irányítja saját vállalatbirodalmát, de akik ismerik, mind azt mondják, ugyanolyan szerényen él, mint egyetemistaként valamikor. Gyakran biciklivel megy a munkahelyére, és ha teheti, egyszerű farmert és pólót visel a tárgyalásokon is, kerékpárossisakját az asztalra vagy a fogasra teszi.

Kettőjükben bízik most Európa, hiszen a BioNTech – és párhuzamosan az amerikai Pfizer gyár is – már csak jóváhagyást vár az egészségügyi hatóságoktól az oltóanyagra.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő szerint ha el is kezdik oltani a jövő év elején a lakosságot, kérdéses, Magyarországra mikor és mennyi jut ebből a vakcinából.

– Eddig tényleg nem volt mellékhatása, azt viszont nem tudni, mennyi ideig adnak védettséget. A beoltottak immunrendszerét később még tesztelni kell. De nem volt ez másképp a hepatitis-B elleni oltással sem – magyarázta Ócsai. A szakértő azért bízik a nemzetközi gyógyszergyárakban, mert szerinte azok nem engedhetik meg maguknak, hogy rossz terméket dobjanak piacra, akkor ugyanis bezuhannak a tőzsdén és tönkremennek.

blikk

Hirmagazin.eu