14.7 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Költségelszámolás ingatlan bérbeadásakor magánszemélyeknél

Dátum:

Megosztás:

Magánszemélyként is lehetőség van-e tételes költségelszámolásra, illetve az amortizáció kapcsán a bevételek csökkentésére ingatlan-bérbeadás esetén, akár adószámosként, akár adószám nélküliként, vagy az csak egyéni vállalkozókra élhetnek ezzel a lehetőséggel? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Főszabály: csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadás minősül. Rezsiköltség: Bérleti díj + közüzemi díjak megtérítése ( bevétel és költség is), vagy. A mérőórák a bérlő nevére átírásra kerülnek. Közös költség: a bérleti jogviszonyhoz kapcsolódó összegnek tekintendő, ha a bérbeadás adóalapjába tartozik, annak adójogi sorsát osztja, így az a bevétellel szemben elszámolható.

Akkor is mód van tételes költségelszámolást alkalmazni a jövedelemszámítás során, ha magánszemélyként (egyéni vállalkozás keretén kívül, adószám birtokában vagy anélkül) adja bérbe valaki az ingatlanát.

Fontos szabály, hogy ingatlan-bérbeadás esetén a magánszemélyek is alkalmazhatják az értékcsökkenési leírásra vonatkozó rendelkezéséket az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint, melyek a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény11. számú mellékletének II. pontjában találhatók meg.

Gazdasági tevékenységének jövedelmét személyi jövedelemadó terheli. Adózási módot választhat: Tételes költség elszámolás. 10% költséghányad alkalmazása. Tételes átalányadózás – fizetővendéglátó tevékenység gyakorlása esetén. Ingatlan bérbeadásra vonatkozó adózási mód – bevétel 25%-a az adó. Falusi vendégfogadás és agroturisztikai szolgáltatáshoz. kapcsolódó mentesség megszűnt !!! Mit jelent az adószámos magánszemély fogalma? Olyan magánszemélyt jelöl, aki a gazdasági tevékenységét nem egyéni vállalkozóként végzi. Gazdasági tevékenységének jövedelmét személyi jövedelemadó terheli. (egyéni vállalkozó , ha bejegyeztette magát egyéni céggé, a társasági adó hatálya alá tartozhat) Milyen adózási módokat választhat? Fontos, hogy a falusi vendégfogadás és az agroturisztikai szolgáltatás adómentessége megszűnt, így valamilyen adózási – jövedelem elszámolási módot választani kell !!!!! Nézzük meg egyenként a különböző lehetőségeket!! 5.

Így a bevétellel szemben legfeljebb az adott tevékenységből származó bevétel mértékéig az alábbi költségek számolhatók el:

– a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt – az szja-törvény 3. számú melléklete rendelkezései szerint – elismert költség,

– igazolás nélkül elismert költség;

– az ingatlan-bérbeadási tevékenységből származó bevétel esetében az szja-törvény 11. számú melléklete szerint a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz időarányos értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (ideértve a felújítási költség értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha a tárgyi eszköz beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása).

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja, és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.

A költségekkel csökkentett bevétel = jövedelem. Az összevont jövedelem részeként adóköteles – az összevont adóalapba tartozó jövedelmekkel összevonandó. Adóalap kiegészítés – az adóalaphoz hozzá kell adni a jövedelem 27%-át. Adó mértéke az SZJA tv. szerint 16% 7. 8.

Elszámolható a nem kizárólag bérbeadásra hasznosított épület időarányos, illetve területarányos értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (ideértve a felújítási költség időarányos, illetve területarányos értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának, illetve a hasznosított ingatlanrész felújítási költsége értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha az épület beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása).

Az ingatlant nem egyéni vállalkozóként bérbeadó magánszemély – korábban bármely tevékenység bevételével szemben még el nem számolt mértékig – épület, épületrész esetében értékcsökkenést akkor is elszámolhat, ha annak megszerzése három évnél régebben történt, vagy a használatbavételi engedélyt három évnél régebben szerezte meg.

Az értékcsökkenési leírás alapját nem az ingatlan szokásos piaci értéke, hanem a beszerzési ár képezi.

2015. január 1-jétől nem számolható el értékcsökkenési leírás azon tárgyi eszközök (ingó, ingatlan) után, amelyek megszerzése ingyenesen (például örökléssel, ajándékozással) történt. Mindez azt is jelenti, hogy a 2015. január 1-je előtt megkezdett értékcsökkenés elszámolása az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után már nem folytatható.

Forrás: adozona.hu

Képek: SlidePlayer

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...