forrás: Kossuth Rádió 180 perc / Daily Mail / Derniere Heure

Belga nukleáris létesítmények ellen is terveztek merényletet az el-Bakraoui néven ismert fivérek, legalábbis a házkutatás során erre utaló jeleket találtak a hatóságok – derült ki a Kossuth Rádió tudósításából. A terroristák egy belga atomerőmű igazgatójának elrablását tervezték.

 Kiderült, mit terveztek még a brüsszeli robbantók

Atomerőmű megtámadását tervezték, kémkedtek az igazgató után is

Az el-Bakraoui testvérpár a nukleáris létesítmény igazgatójának lakása előtt bújt el, és összesen 12 órányi felvételt készítettek a férfi napi rutinjáról. Azt tervezték, hogy elrabolják, és segítségével észrevétlenül bejutnak az atomerőműbe – írta a Daily Mailbrit portál a  Derniere Heure lap információi alapján.

Egy bokorban rejtőztek el, majd két ismeretlen férfival lopakodtak el a helyszínről egy lekapcsolt lámpájú kocsiban.

A terroristák „nukleáris terveiről” először februárban esett szó, mikor a hatóságok elkezdték összekötni a belgiumi szálakat a párizsi terrortámadással.

Párizs után már megtalálták a videókat

A felvételeket még a novemberi párizsi támadások előtt foglalták le a belga hatóságok egy házkutatás során, de a készítők személyazonosságára csak most derült fény.

A videókat egy elhagyott brüsszeli lakásban találták meg, de a korábban ott élők neveit a belga ügyész szándékosan visszatartotta – biztonsági okokra hivatkozott.

A belga nukleáris szövetségi ügynökség is támogatta a titkolózás ötletét, ők is úgy gondolták, hogy nem veszélyezteti semmi a nukleáris nemzetbiztonságot, és a dolgozók családjait is megnyugtatták, hogy nincs okuk pánikra.

Ezt követően a belga és francia hatóságok is azonnal fegyveres erősítést küldtek nukleáris létesítményeikhez, atomenergetikai programjaik riasztási szintjét pedig a legmagasabb fokozatra emelték.

Minden bombát bőröndökbe rejtettek – így mentek a reptérre

Korábban az is napvilágot látott, hogy poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden végrehajtott terrortámadások elkövetői.

„Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak” – közölte Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere.

A polgármester arról számolt be, hogy a merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

Kisebb autó érkezett, nem fért be a bomba

Nem sikerült minden előkészített robbanóanyagot a repülőtérre szállítaniuk a merénylőknek. A taxitársaság tájékoztatása szerint a rendelést felvevő diszpécser nem értette jól a három fő és csomagjainak elszállítására szóló rendelést, ezért az elkövetők kérése ellenére nem kisteherautó, hanem egy kisebb autó érkezett.

A taxis elmondása szerint nem is fért be minden csomag az autóba.

A merényleteket követő nyomozás folyamán, a brüsszeli Schaerbeek negyed lakásában talált nagy erejű bomba lehetett az elkövetők negyedik pokolgépe.

A két robbantó életét vesztette.