Budapest–Debrecen – Hétfőn délután, amennyiben a Debreceni Táblabíróság jogerősen elítéli Balla Irma (†57) igazi gyilkosát, tizenhárom éves tortúra végére kerülhet pont.

Mint ismert, 2007 nagypéntekén, saját lakásában brutális kegyetlenséggel agyonverték Balla Irma önkormányzati képviselőt, a gyilkossággal a Budapestről hazalátogató egyetemista fiát, Schönstein Sándort vádolták. A diák – aki rátalált édesanyja vérbe fagyott holttestére – hiába hangoztatta ártatlanságát, a bíróság 12 év fegyházra ítélte.

– Másodfokon bizonyíték hiányában felmentettek, de közben előkerült az igazi tettes, D. Lajos is – mondta a Blikknek Sándor (41). – Ő előbb beismerte, majd tagadta, hogy megölte az édesanyámat. Csakhogy a helyszínen megtalálták a DNS-mintáját, és olyan dolgokat is elárult a nyomozóknak, amit csak az tudhatott, aki a lakásban járt. Hétfőn 10 órakor a védőbeszéd után jogerősen is elítélhetik.

Sándor elmondta, a gyilkos nemcsak az édesanyja, de jelképesen az ő életét, a fiatalságát is elvette. Két évig ártatlanul szenvedett a börtönben, emiatt hosszú ideig megbélyegzett ember volt.

Balla Irmát a saját lakásában gyilkolták megBalla Irmát a saját lakásában gyilkolták meg

– Ha Debrecenbe jövök, mindig viszek virágot az édesanyám sírjára. Most is meglátogattam a temetőben – mesélte Sándor. – Azt szeretném, ha a gyilkos örökre rács mögé kerülne. Hiszen betörések miatt ült börtönben, alig egy hónappal azután, hogy feltételesen elengedték, betört hozzánk és megölte az édesanyámat. Pedig, ha rács mögött maradt volna, az anyukám ma is élhetne.

Schönstein Sándor az újpalotai lakótelepen él, informatikus. Munkatársai, barátai drukkolnak neki, hogy elfelejtse ezt az időszakot.

– A hétfői ítélethirdetés után perújítást kezdeményezünk. Szeretném, ha a bíróság bűncselekmény hiányában mondaná ki az ártatlanságomat, ennyi kell a lelki békémhez – mondta Sándor.

Bocsánatkérést vár a bírótól

Schönstein Sándortól a rendőrség, az ügyészség, a bíróság azóta sem kért bocsánatot, pedig az informatikusnak jólesne az erkölcsi elégtétel, ami semmibe nem kerülne nekik. Ráadásul az a bíró, aki a legnagyobbat tévedett, amikor 12 év fegyházra ítélte Sándort, fölfelé „bukott”, előléptették.

blikk, Hirmagazin.eu