25.2 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

„Katasztrofális” költési időszak sújtotta az Adélie-pingvineket

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Antarktika keleti részén élő, majdnem 40 ezer egyedet számláló Adélie-pingvin kolóniában a fiókák közül mindössze kettő nem pusztult éhen. Szakértők szerint ez a költési időszak egyenesen „katasztrofális” volt.

Adélie-pingvin (Forrás: antarctica.gov.au)

A fiatal pingvinek tömeges pusztulásának az az oka, hogy a költési időszak vége felé szokatlanul sok jég volt a területen, így a felnőtt pingvineknek hosszabb utat kellett megtenniük a táplálékért.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ez már nem is az első kedvezőtlen költési időszak volt az Adélie-pingvinek számára. Öt év alatt ugyanis már másodjára fordult elő, hogy a fiókák többsége elpuszult: 2015-ben egyetlen fióka sem marad életben.

A fajvédő szervezetek sürgős lépéseket tartanak szükségesnek egy új védett tengeri terület elfogadását illetően az Antarktika keleti részén, hogy így megvédhető legyen a közel 36 ezer pingvinből álló kolónia.

A WWF közlése szerint a krillhalászat a régióban megszüntetné a versengést az élelemért, és így hozzájárulna az Antarktikán élő fajok, közöttük az Adélie-pingvinek túléléséhez. A természetvédelmi szervezet már 2010 óta támogatja a francia kutatók segítségével végzett kutatást, amelynek során a pingvinek egyedszámát mérik fel.

A javaslatot hétfőn tárgyalják az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság, a CCAMLR találkozóján. A bizottságnak 25 ország és az Európai Unió tagja.

„Ez a kétségbeejtő esemény szemben áll azzal a képpel, ami sok emberben talán a pingvinekről él” – mondta Rod Downie, a WWF sarkvidéki projektekért felelős vezetője.

A természetvédelmi szervezet munkatársa elmondta, hogy „elképzelhetetlen” következményekkel járna, ha a négy éven belül bekövetkező két katasztrofális költési időszakot követően megnyílna a régió a krillhalászat előtt, amely az Adélie-pingvinekkel versengne az élelemért.

Úgy összegzett, hogy mindezek fényében a bizottságnak cselekednie kell, méghozzá úgy, hogy egy új védett tengeri területet kellene elfogadniuk az Antarktika keleti részén található vízterületeken a pingvinek túlélésének elősegítésére.

Forrás: eloben.hu / bbc.com

Kiemelt kép: thinglink

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek, amelyet fedőcégeken keresztül birtokol – Szólj hozzá!

A több mint 400 négyzetméteres villa mindössze 400 méterre fekszik a tengerparttól. Volodimir Zelenszkij vagyonát egyes források egymilliárd dollárra...