Az Antarktika keleti részén élő, majdnem 40 ezer egyedet számláló Adélie-pingvin kolóniában a fiókák közül mindössze kettő nem pusztult éhen. Szakértők szerint ez a költési időszak egyenesen „katasztrofális” volt.

Adélie-pingvin (Forrás: antarctica.gov.au)

A fiatal pingvinek tömeges pusztulásának az az oka, hogy a költési időszak vége felé szokatlanul sok jég volt a területen, így a felnőtt pingvineknek hosszabb utat kellett megtenniük a táplálékért.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ez már nem is az első kedvezőtlen költési időszak volt az Adélie-pingvinek számára. Öt év alatt ugyanis már másodjára fordult elő, hogy a fiókák többsége elpuszult: 2015-ben egyetlen fióka sem marad életben.

A fajvédő szervezetek sürgős lépéseket tartanak szükségesnek egy új védett tengeri terület elfogadását illetően az Antarktika keleti részén, hogy így megvédhető legyen a közel 36 ezer pingvinből álló kolónia.

A WWF közlése szerint a krillhalászat a régióban megszüntetné a versengést az élelemért, és így hozzájárulna az Antarktikán élő fajok, közöttük az Adélie-pingvinek túléléséhez. A természetvédelmi szervezet már 2010 óta támogatja a francia kutatók segítségével végzett kutatást, amelynek során a pingvinek egyedszámát mérik fel.

A javaslatot hétfőn tárgyalják az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság, a CCAMLR találkozóján. A bizottságnak 25 ország és az Európai Unió tagja.

„Ez a kétségbeejtő esemény szemben áll azzal a képpel, ami sok emberben talán a pingvinekről él” – mondta Rod Downie, a WWF sarkvidéki projektekért felelős vezetője.

A természetvédelmi szervezet munkatársa elmondta, hogy „elképzelhetetlen” következményekkel járna, ha a négy éven belül bekövetkező két katasztrofális költési időszakot követően megnyílna a régió a krillhalászat előtt, amely az Adélie-pingvinekkel versengne az élelemért.

Úgy összegzett, hogy mindezek fényében a bizottságnak cselekednie kell, méghozzá úgy, hogy egy új védett tengeri területet kellene elfogadniuk az Antarktika keleti részén található vízterületeken a pingvinek túlélésének elősegítésére.

Forrás: eloben.hu / bbc.com

Kiemelt kép: thinglink