-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Katargate – Így reagálnak a baloldali európai politikusok az EU eddigi legdurvább korrupciós botrányára

Dátum:

Megosztás:

Sokféleképpen reagáltak a katari csúszópénzek ügyére az európai politikusok; noha eleinte csak a szocialisták ügyének tűnt a történet, egyre inkább úgy fest, több frakció, köztük a Weber-féle Európai Néppárt is nyakig benne van. S közben még az Európa-párti NGO-k is kiakadtak.

„Az európai politika nem eladó!” – hirdette büszkén Guy Verhofstadt Twitter-oldalán, miután lekapcsolták Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét, pontosabban megfosztották posztjától az EP-ben. Bár ő maga még tagadásban él, élettársa, akit a nepotizmust minden szinten helytelenítő testületben Kaili párttársa, Maria Arena asszisztenseként dolgozott, mindent bevallott.

Való igaz, Verhofstadt örülhet, elsősorban szocialistákat és néppártiakat érint a botrány.

Ugyanakkor annak láthatóan nem örül, hogy mindezek fényében a Magyarországgal szembeni korrupciós vádak is egyre kevésbé tűnhetnek komolyan vehetőnek.

A legfrissebb hírek itt!

A magyar kormányfő mémjére Verhofstadt azonnal reagált, jelezve, itt bizony komoly dologról van szó.

Ugyanakkor nem fogta vissza magát kritikákban a többi politikus sem, zömük sietett elhatárolódni a történtektől.

A német kancellár, Olaf Scholz is úgy fogalmazott, az ügy „nagyon komoly”, megingathatja a demokráciába és a parlamentarizmusba vetett bizalmat.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, aki ráadásul az EP korrupcióellenes frakcióközi munkacsoportjának társelnöki posztját is viseli, úgy fogalmazott, ez „az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya. Ugyanakkor a mémmel odaszúró Orbán Viktornak ő is rögvest üzent, méghozzá válaszmémmel, jelezve, hogy azért ahol a korrupció kérdésköre felmerül, ott nem szabad megfeledkezni a magyar kormányról.

Az Európai Unió belügyi biztosa, Ylva Johansson pedig azt üzente mindenkinek, „aki kenőpénzt fogad el”, hogy „szégyellje magát”, mert visszaélt az európai emberek bizalmával.

Eközben a holland miniszterelnök, Mark Rutte arra biztatta vezetőtársait, hangolják össze üzeneteiket a médiának hangsúlyozva a válság súlyosságát, emellett egy interjúban elmondta, egyértelműen nagyon aggódnak az EP-t ért korrupciós vádak miatt, de nagyon támogatja Roberta Metsola elnökasszonyt, aki 48 órán belül lépett, és reméli, mielőbb végére érnek az ügynek.

Nem mindenki élt mindenesetre a lehetőséggel: Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke hallgatott, ahogy a Magyarországgal szembeni korrupciós vádakat és jelentést megfogalmazó Judit Sargentini sem sietett elítélni a történteket.

Orbánozás, orbánozás

Ujhelyi István EP-képviselőtől a katari ügy kapcsán csupán két dologra futotta; az elvileg átláthatósági szabályok kapcsán megrendezett szavazáson a Fidesz tartózkodásának kiemelésére, valamint arra a felfedezésre, hogy a brüsszeli mocsár lecsapolásának szlogenje Trumptól ered, aki „meg is bukott idővel. Bravó.”

Ami Ujhelyitől érthető, hiszen pártja is tagja az érintett pártcsaládnak. Donáth Anna csendben maradt, Cseh Katalin viszont Brüsszelben a korrupciós ügyeknek súlyos következményeik vannak, Brüsszel köszöni szépen, „lecsapolja a mocsarat”.

Szerinte „a jogállam erejét éppen az mutatja, hogy a belga hatóságok azonnal rajtaütöttek az elkövetőn, a korrupciós botrányba keveredett képviselőt megfosztották a jogosítványaitól és eltávolították a funkciójából is. Kérdem én, hol marad az igazságszolgáltatás Magyarországon?”

A legfrissebb hírek itt!

A jobbikos Gyöngyösi Márton hasonlóképpen érvelt: „Orbán szerint vicces, hogy az EP-ben korrupt képviselőket találtak. Magyarországon szabadlábon is van az összes tolvaj. Az EP szerint a korrupció nem vicces. Le is csukták, aki részt vett benne. Ez a különbség.”

Közben igen kellemetlen módon a Transparency International is beleszállt nem csak az érintett több tucat képviselőbe, hanem a teljes testületbe. „Ez nem elszigetelt eset” – mondták el a Euronews-nak – „Az Európai Parlament több évtizeden keresztül hagyta, hogy kialakuljon a büntetlenség kultúrája… és a független etikai ellenőrzés teljes hiánya”.

A brüsszeli Politiconak nyilatkozó civilek pedig arról beszéltek:

ez lehet a legsúlyosabb, legsokkolóbb, legkirívóbb botrány az elmúlt években.
mandiner

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...