Home Főhírek Belföldi hírek Itt a döntés: végleg betiltják a benzines és a dízeles autók eladását...

Itt a döntés: végleg betiltják a benzines és a dízeles autók eladását az Európai Unióban

0
hirmagazin.eu autók.panorámakép

A csütörtök este lezárult tárgyalásokon az uniós törvényhozók megállapodtak abban, hogy 2035-re zéró kibocsátású értékesítési kötelezettséget írnak elő az új személygépkocsik és kisteherautók számára, tehát végleg szemétdombra kerülnek a belső égésű motorok.

2035-től betiltják a belső égésű motorral rendelkező autókat az EU-ban / Illusztráció: Pixabay

A megállapodás az Európai Bizottság első győzelmét jelenti, mivel az egy nagyszabású környezetvédelmi törvénycsomagot kíván keresztülvinni – és feláldozza a kontinens egyik legnagyobb ipari termékét: a benzinfaló autómotort, írja a Politico.

A legfrissebb hírek itt!

Az új uniós szabályok nem érintik a 2035-re már forgalomban lévő régebbi autókat, de az általános cél az, hogy 2050-re az EU-n belül az összes jármű zéró kibocsátású legyen a flotta általános cseréje révén.

A nagy meglepetés az, hogy ilyen könnyen sikerült idáig eljutni

A járművek üzemanyag-hatékonysági normáinak fokozatos javítását célzó korábbi uniós erőfeszítések évekig elhúzódtak, és a sportautóktól a terepjárókig mindenre vonatkozó mentességeket és különleges feltételeket követeltek.

Ezúttal a jogszabály tavaly júliusi bemutatása óta alig több mint 15 hónap telt el, mióta hivatalosan is előterjesztették a 2035-ös kivezetési célt.

Az EU egyébként elsőként lépett elő, de nem biztos, hogy sokáig lesz egyedül a döntéssel. Az Egyesült Államok egyes részei, például Kalifornia és New York saját, 2035-re szóló, tiszta autókra vonatkozó előírásokat terveznek, és más fejlett gazdaságok is hasonló politikát fontolgatnak. A világ vezető elektromosautó-gyártója, Norvégia például 2025-ben érné el ezt a célt.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

blikk

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás