28 C
Budapest
2022. július. 4. hétfő

Ismét viharfelhők gyülekeznek Macron feje fölött

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A francia államfő egy újabb fontos minisztere, a belügyi tárca vezetője jelentette be távozási szándékát, egy kormánypárti parlamenti képviselő pedig azzal a felkiáltással hagyta el frakcióját, hogy Emmanuel Macronnal a „Titanicon érezte magát”.

A komoly és letagadhatatlan bajok augusztus 29-én kezdődtek az államfő számára, ezen a napon mondott le ugyanis a kormány egyik legnépszerűbb és leghitelesebbnek tartott tagja, a civil szférából érkezett Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

Az érintett közvetett módon ugyan, de azt sérelmezte, hogy bár Emmanuel Macron újfajta politizálást ígért, valójában a „régi világ folytatódik”. E lemondást követően erős negatív fordulat következett be Emmanuel Macron elnöki tevékenységének megítélésében, és a lejtmenetnekazóta sincs vége.

Bírálatok

A hét elején ugyanis a kormány egy másik fajsúlyos embere, a belügyminisztériumot irányító Gerard Collomb jelentette be egy lapinterjúban, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásokat követően távozik posztjáról.

A hivatalos magyarázat szerint a 71 éves belügyminiszter ismét meg akarja pályázni szülővárosa, Lyon polgármesteri székét a 2020-ban sorra kerülő helyhatósági választásokon. Több elemző azonban arra emlékeztet: Gerard Collomb volt az, aki – érzékelve a kormányzati és az államfői arroganciát, illetve azok negatív következményeit – nyilvánosan nagyobb alázatra szólította fel az érintetteket.

E felhívásnak komoly súlya volt, hiszen a tapsztalt Collomb volt az első meghatározó szocialista politikus, aki nyíltan Macron mellé állt, amikor az bejelentette államfői ambícióit. Sajtóértesülések szerint figyelmeztetését Emmanuel Macron zokon vette, valójában ez állhat a belügyminiszter leendő távozásának hátterében.

A gondosan felépített államfői imázsnak az sem tett jót, hogy néhány napja egy, a Macron pártjának a színeiben megválasztott parlamenti képviselőasszony nagy dérrel-dúrral távozott a frakcióból. A parlament kulturális bizottságát irányító Frederique Dumas élesen bírálta a kormány és az államfő módszereit, úgy fogalmazva, hogy Emmanuel Macronnal a „Titanicon érezte magát”.

A politikusasszony azt vetette Macron szemére, hogy példás politizálást ígért, ehelyett haveri alapon segít pozíciókba embereket.

A sérelmek közé sorolta egyebek mellett, hogy San Franciscó-i konzullá válhatott az elnökről dicsérő hangú könyvet író Philippe Besson író, hogy azt a Richard Ferrand kormánypárti politikust választották a képviselőház elnökévé, akit korrupcióval gyanúsítanak, és természetesen Alexandre Benalla ügyét is felemlegette.

Ez utóbbi személyt amúgy szerdán hallgatta meg a szenátus, és Frederique Dumas azt is kifogásolta, hogy a Macron pártjához tartozó szenátorok bojkottálták az eseményt. A honatyák egyébként arra keresték a választ, hogy pontosan mi volt az államfőhöz pár hete még nagyon közel álló 27 éves férfi szerepe az elnöki hivatalban, illetve hogyan fordulhatott elő, hogy május 1-jén rendőri karszalagban és rohamsisakban tüntetőket bántalmazhatott.

Háttérbe szoruló intézkedések

Bár Emmanuel Macron az elmúlt napokban több, kifejezetten pozitív intézkedést is bejelentett, például az orvostanhallgatók számát évtizedek óta korlátozó, a jelenlegi vidéki orvoshiányt előidéző, úgynevezett numerus clausus eltörlését, a fenti ügyek mindezeket háttérbe szorítják.

Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert
Forrás: infostart

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Időjárás: mutatjuk, mikor ér véget a kánikula

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot,...

Őrült Ferrari hiba: elvették a győzelmet a jobb pilótájuktól és a rosszabbnak adták

A verseny elején Csou Kuan-jü hatalmas balesete, aztán Max Verstappen autójának sérülése, majd a Ferrarik és Lewis Hamilton...

Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még...

Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök. Régóta eldöntött kérdés,...
facebook