Ingatlanügyvéd segítségével könnyen és biztonságosan vásárolhatunk lakást

Dátum:

Ingatlanügyvéd segítségével könnyen és biztonságosan vásárolhatunk lakást

A lakásvásárlás több egy átlagos vásárlásnál, már csak anyagi vonzatait tekintve is. Emellett jogi szempontból sem pusztán egy egyszerű, hétköznapi adásvétel, hiszen ahhoz, hogy a tulajdon az egyik jogalanyról a másikra szálljon, a felek egyetértésén túl számos követelménynek is teljesülnie kell. A jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása akár az ingatlan adásvétel érvénytelenségét is eredményezheti, amely mellé rosszabb esetben jelentős anyagi veszteségek is társulhatnak, például egy elbukott foglaló.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy kizárólag ügyvéd által ellenjegyzett szerződés alkalmas arra, hogy a tulajdonjogot az eladóról a vevőre származtassa. A szerződéskötés lényeges mozzanata az ingatlanvásárlásnak, ugyanakkor egy folyamat utolsó lépése, hiszen a megállapodást hosszadalmas ingatlanpiaci keresgélés és alkudozás előzheti meg. Eközben más érdeklődőkkel is versenyeznünk kell, így lehet, hogy gyorsan kell döntenünk, általában nagyobb összegek sorsáról. Számos pont lehet tehát, ahol jól jöhet a szakszerű segítség – nézzük is meg, miért hasznos az ügyvéd bevonása a lakásvásárlás menetébe!

Miért lehet hasznos az ügyvédi támogatás lakásvásárlás során?

Az ingatlan ügyvédek olyan szakemberek, akik nemcsak jogi diplomát szereztek, hanem ennek a területnek a szakértőjévé is váltak az évek során.

Bár nem specializálódik úgy, mint például egy fogorvos szájsebésznek, mégis komoly tudással és tapasztalattal rendelkezik nemcsak az ingatlan adásvétel különböző formái, hanem a lakások bérlete kapcsán is, emellett szomszédjogi jogvitákban vagy birtokvédelemben is számíthatunk a segítségére. A vonatkozó jogszabályokat ugyanúgy ismeri, mint az egyes hivatalok vagy hatóságok eljárásait, azok formai szabályait, és bármilyen kérdés vagy feltevés esetén szakszerű válaszokkal tud szolgálni.

Ezért annak ellenére is érdemes már az elejétől fogva a segítségére hagyatkozni, hogy valószínűleg enélkül is számtalan költséggel kell számolnunk a lakásvásárlás során. Az ügyvédnek valóban díja van, azonban ez egy olyan kiadás lehet, amely végül megtérül, hiszen segíthet elkerülni a buktatókat, az ügyvéd közreműködésével pedig könnyen és biztonságosan vásárolhatunk lakást. Nézzünk is meg három olyan helyzetet, amelyikben jól jön az profi segítség!

Tulajdoni lap ellenőrzése

Ha megtetszett egy ingatlan, az első és legfontosabb az ahhoz tartozó tulajdoni lap ellenőrzése. Az ügyvédi szolgáltatás árába a tulajdoni lap ellenőrzésének költségei is beletartoznak, ami viszont még fontosabb, hogy a dokumentum értelmezése egy tapasztalt ingatlanjogász számára a napi rutin része.

Ha valami nem lenne rendben az ingatlannal, például jelzáloggal, végrehajtási joggal vagy haszonélvezettel lenne terhelt, esetleg a besorolása vagy a tulajdoni viszonyai nem felelnének meg az eladó állításának, az ügyvéd azt egyből észre fogja venni, így elkerülhetjük az esetleges buktatókat.

Foglaló átadása

A foglaló hasznos jogintézmény, nem árt azonban tisztában lenni annak alapvető szabályaival – azokkal a kötöttségekkel, amelyek együtt járnak a pénzösszeg átadásával. A megfizetés előtt is nagyon fontos ellenőrizni a tulajdoni lapot, hogy senki ne tévesszen meg minket saját magát tulajdonosnak kiadva. Emellett minden esetben ragaszkodjunk az írásbeliséghez, hiszen a foglaló mértékét jellemzően az ingatlan vételárának bizonyos százalékában határozzák meg, ezért az jelentős összegeket tehet ki.

Ráadásul a törvény úgy szól, hogy ha a foglalót átadó vevő később eláll az adásvételtől, akkor főszabályként elbukja az átadott összeget. Az előleggel szemben a foglaló ugyanis kötelezettséget keletkeztet a későbbi vásárlásra, ezért az esetleges elállást a jogszabályok ilyen módon büntethetik. Egy ingatlan ügyvéd viszont segíthet elkerülni a hasonló buktatókat, például, hogy egy negatív hitelbírálat miatt az átadott foglalót is elveszítsük.

Szerződés megkötése

A jogszabályok annyit írnak elő kötelező jelleggel, hogy az adásvételi szerződést egy jogi szakember az ellenjegyzésével lássa el. Szigorúan véve tehát az sem kötelező, hogy az ügyvéd szövegezze meg a dokumentumot, a gyakorlatban viszont érdemes ebben is rá hagyatkozni. Hiszen olyan hasznos pontokat foglalhat a szerződésbe, mint a birtokbaadás pontos menete, valamint kötbért köthet ki arra az esetre, ha az eladó a szerződéses kötelezettségeit megszegné.

Az ügyvédi szolgáltatás nem feltétlenül olcsó, viszont minden esetben hasznos, ráadásul a jogi tanácsadás végül kifizetődő lehet. Hiszen nemcsak a buktatókat kerülhetjük el általa, hanem a lakásvásárlás teljes menete zökkenőmentesen, precízen és kényelmesen folyhat le, amennyiben profi támogatás van mögöttünk.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Kiakadtak a budapestiek: A főpolgármester kitiltaná Budapestről a 10 évesnél idősebb autókat, ami megközelítőleg 1 Millió embert érint – videó

Az idős autók kitiltásának hatása Budapesten Környezeti hatások Levegőminőség javulása: A...

Se kutya, se drón, se cigi – nagyon komoly szabályokat hoztak a balatoni látványosságnál

A vízügy elkészítette a házirendet és a látogatási szabályzatot...

Zsákutcában az adósok! .. Te kiszámoltad valaha, hogy a felvett hiteled után a késedelmi kamat, amit a bank kiszámolt, az helyes-e?

Tájékoztató késedelmi kamat számításához: Ezen a felületen lehetősége van a...

Megszűnik a plasztik személyi igazolvány?

És erre már nem is kell sokat várni: ősztől...
Megszakítás