11.9 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Huszonöt éve keresik Foco Tibort – Így nézhet ki most a legkeresettebb magyar gyilkos – fotó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Linz — Huszonöt éve keres az európai rendőrség egy magyar gyilkost. Foco Tibort, aki – ha még él – most 64 éves, 1987-ben ítélték életfogytiglani börtönre egy prostituált meggyilkolásáért Ausztriában.

Amikor utoljára látták: 1987-ben gyilkolt, 1995-ben meglépett őrei elől

Amikor utoljára látták: 1987-ben gyilkolt, 1995-ben meglépett őrei elől

A magyar származású sportoló a börtönben felsőfokú tanulmányokba kezdett, majd 1995-ben eltávozást is kapott, hogy bemehessen a linzi egyetemre. Bár két őr is kísérte, Focónak sikerült megszöknie és azóta sem került elő. Kísérőit kijátszva valahogy lejutott az egyetem garázsába, ahonnan motorral menekült. Feltehetően segítői is voltak, de ezt eddig nem sikerült bizonyítani.

A férfi egyébként mindvégig tagadta, hogy köze lenne a annak a prostituáltnak a meg-gyilkolásához, akinek a holttestét 1986. március 13-án találták meg a linzi pályaudvaron.

Az Europol most 20 ezer euróra, azaz mintegy 7,2 millió forintra emelte a fejére kitűzött vérdíjat, így ő Európa egyik legkeresettebb bűnözője. Készítettek több grafikát is róla, hogy hogyan nézhet ki most, immár 64 évesen. Megrajzolták rövid és hosszú hajjal is, hátha felismeri valaki.

Végh József kriminálpszichológus szerint nem ördögtől való ötlet, hogy egy ilyen öregített grafikával találjanak meg valakit.

– Amikor nyugdíjba mentem, csaknem húsz évvel ezelőtt, a kollégáim megleptek egy ilyen rajzzal, engem öregítettek meg jócskán, és azt hiszem, nem lőttek mellé, egyre jobban kezdek hasonlítani ahhoz a rajzhoz. Persze, sok tényezőtől függhet, hogyan változik az ember arca a kor előrehaladtával. Akinek van pénze, plasztikai beavatkozásokkal elváltoztatja a külsejét; és az sem mindegy, milyen körülmények között él – sorolta a szakember.

Végh szerint azonban az sem biztos, hogy Foco Tibor még él. Ha igen, és eddig semmilyen árulkodó jelet nem adott magáról, lehetséges, hogy sikerült magában lezárnia a múltat, lélekben is elválnia a korábbi életétől.

A régóta keresett bűnözők ugyanakkor többnyire úgy szoktak lebukni, akár 10-20 évvel később is, hogy – biztonságban érezve magukat – keresni kezdik a kapcsolatot a családjukkal.

– Elfeledkeznek arról, hogy a digitális világban mindenki nyomokat hagy maga után így vagy úgy. Elég egy telefonhívás, sms vagy az interneten, közösségi oldalon érintkezni másokkal. A rendőrség ezekből a jelekből összerakhatja, hol bujkál a bűnöző – magyarázta a kriminálpszichológus. – Az ilyen ügyekre szakosodott nyomozók képesek a bűnözők fejével gondolkodni, tudják, milyen hibákat követhetnek el és mivel hagynak nyomot maguk után. Például a rabláshoz, emberöléshez használt fegyver vagy a zsákmány előbb-utóbb megjelenik a piacon, és – a mitológiai Ariadné fonalaként – elvezetheti a rendőrséget a tetteshez.

Amikor utoljára látták: 1987-ben gyilkolt, 1995-ben meglépett őrei előlAmikor utoljára látták: 1987-ben gyilkolt, 1995-ben meglépett őrei elől

Foco így nézhet ki, ha hippis frizurája vanFoco így nézhet ki, ha hippis frizurája van

Ha teljesen átlagos a hajviselete, akkor körülbelül így festHa teljesen átlagos a hajviselete, akkor körülbelül így fest

Focót nem fogták még el, viszont egy rablót elfogtak 9 év után

Kilenc évig bujkált Németországban hamis papírokkal K. István, a siklósi rabló, aki ellen még 2011-ben adtak ki körözést. December közepén fogta el a készenléti rendőrség a németországi Schweinfurtban. Hogy miként akadtak a nyomára, arról csak annyit közöltek, hogy a német kollégák felderítették, hol van, elfogták és őrizetbe vették, kiadatásáról később döntenek.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...

Hamar itt a hideg, és aki egész évben nem készült fel, az könnyen megfázik, de van megoldás!

Kurkuma, gyömbér, sárgarépa, ebből készíts ívólevet! A gyömbér miatt egy kicsit erős lesz, de meg kell inni, és akkor...

„Sándor, Sándor, tűnj a p…mból” – skandálták az abortusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt – Így zajlott a demonstráció

Szeptember 13-án jelent meg a Pintér Sándor, belügyminiszter nevéhez köthető rendelet, amely az abortusztörvény egyik mellékletén változtatott: eszerint...