15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Hatalmas felfedezés: magyar régészek bukkantak rá az ausztriai Stonehenge-re..

Dátum:

Megosztás:

Magyar régészek bukkantak az osztrák Stonehenge-re: a híres építményhez hasonlatosat találtak a kutatók Ausztriában.

Eddig úgy tudtuk, hogy az angliai körkörös kőépítmény és a tágabb térségében levő hasonló kő- és bronzkori emlékek elsősorban a Spanyolországtól a Skandináv-félszigetig terjedő, több ezer éves kultúrákra jellemzőek.

Annál nagyobb volt a magyar régészek meglepetése, amikor az alsó-ausztriai Poysbrunn mellett hasonló komplexumra bukkantak.

Az eredeti Stonehenge az angliai Wiltshire-ben áll, kb. 4 ezer éves /Fotó: Getty Images Az eredeti Stonehenge az angliai Wiltshire-ben áll, kb. 4 ezer éves /Fotó: Getty Images

– A kora bronzkori temetkezések, valamint az áldozati hely leletei a Kr. e. 3. évezred második feléből származnak, abból az időszakból, amikor izgalmas változások kezdődtek az európai őstörténetben – mutat rá a leletegyüttes fontosságára Hoffmann József régész, a Salisbury Kft. ügyvezetője. Nyugat-Európában a kőből készült eszközök mellett ekkor jelentek meg az első fémből, főként rézből készült fegyverek s használati tárgyak, melyeket nemesfém ékszerek egészítettek ki az egyes temetkezésekben.

Mindenki ezt olvassa most!

– A 3500 négyméternyi kutatási területen, a feltárások során két, kör alakú cölöpépítmény nyomait találtuk meg, amelyek közül az egyik biztosan temetkezőhelyként szolgált. A Stonehenge-dzsel kulturális rokonságot mutató sírkerület határát alkotó cölöpök közül sikerült 15-nek a helyét is feltárnunk, ezek egyenletes sűrűségben helyezkedtek el, és feltehetően a körkerület másik oldalán is folytatódtak – tette hozzá.

A számítógépes modell szerint így nézhetett ki a kultikus hely

A számítógépes modell szerint így nézhetett ki a kultikus hely

A hasonló céllal emelt másik hely feltárása is izgalmakat hozott. Itt két koncentrikus kört alkottak a cölöpök, amelyek egy 14 méter átmérőjű kört fogtak közre, középen a két cölöpsor szegélyezte belső áldozati térhez vezető bejárattal.

– A 36 db, nagyjából egymástól 10-50 cm távolságban elhelyezkedő, 35 cm átmérőjű faoszlopok által kialakított tér majdnem egy az egyben világossá tette a hasonlóságot a stonehenge-i kultikus hely szerkezetével – büszkélkedett a maga nemében egyedülálló régészeti eredménnyel a kutató. Elmondta azt is, hogy a kettős árokkal körbevett halomsír déli feléből előkerült csontmaradványok és néhány kísérő kerámia, valamint fegyver maradványa azt valószínűsíti, hogy a törzs előkelő rétegéhez tartozók temetkezési helyét tárták fel, az égett csontdarabok pedig arra utaltak, hogy a harcosokat egyforma szertartással, hamvasztásos rítussal temették el.

A megtalált leletmaradványok alapján elkészült a helyszín számítógépes rajza, így rajzolódott ki a ravatalozó és a ligetszerű temetkezési hely valóban impozáns képe, amely egyedülálló ebben a régióban.

﷯Így néz ki most a feltárt terület, jól kivehetők a koncentrikus körök

Így néz ki most a feltárt terület, jól kivehetők a koncentrikus körök

Harangedények népe

A kutatás egy olyan időszakba enged bepillantást, amikor a kőkorszaki népek már képesek voltak bizonyos időszakokban élelmiszert tartalékolni. Edényeik elkészítésére jellemző, hogy korong ismerete híján azokat kézzel formázták meg. Az alj kialakítása után spirális vonalban alakították ki az edény testét, gondosan összedolgozva az egymásra épített agyaghurkákat. Több esetben megfigyelhető a harangedények festése mind a külső, mind a belső felületen: ezt híg vasoxiddal kevert agyaggal érték el, amivel nem sokkal a forma elkészülte után fedték be az edényt. Ennek nemcsak esztétikai funkciója volt, hanem ezzel a felületen lévő agyagszemcséket tömörítették, így elérve, hogy az edényből ne szivárogjon ki semmi.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...