-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Hallgatásra kényszeríti a magyar családokat az ukrán hadsereg

Dátum:

Megosztás:

Elhallgattatják az orosz-ukrán háborúban elesett magyar katonák családjait

– írja a borsonline.hu

Egyeseket azért félemlítettek meg az ukrán nemzetbiztonság emberei, mert a hosszú hetek óta életjelet nem adó gyermekeik után a Facebookon kezdtek kutatni.

Hallgatásra kényszerítik az ukrán hatóságok a hősi halált halt katonák hozzátartozóit. A hírek szerint lényegese többen esnek a háború áldozatául a hivatalosan közölt adatoknál.

A közelmúltban elesett, magyar katonák szüleit és özvegyeit felkeresték a nemzetbiztonságtól, és közölték velük: egyik médiumnak sem adhatnak semmilyen nyilatkozatot, és a Facebookon sem tehetik közzé gondolataikat.

– mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő kárpátaljai vállalkozó, aki arról is beszélt, hogy befenyítették őket, hogy amennyiben mégis kinyitják a szájukat, bűncselekményt követnek el, mert veszélyeztetik az ukrán állam biztonságát. A férfi azt is elmondta, hogy egy közeli ismerőse csaknem egy hónapig hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a fronton tartózkodó fiával.
– Tudni kell, hogy a katonáktól elviekben nem veszik el a telefonjukat, ezért, ha éppen nem ropognak a fegyverek és a szolgáltatás is működik, beszélhetnek a szeretteikkel. A szegény édesanya hetek óta semmilyen hírt nem kapott a gyermekéről, ezért a Facebookon kért segítséget, hátha valaki tud róla valamit.

ukránok
Senki nem tudja, meddig tart a háború. Fotó: Katerina Klocsko

Két nappal sokkal később megkeresték a hadsereg civil ruhás emberei, és arra kötelezték, hogy a posztot törölje, mondván, ha lesz közölnivalójuk, a katonaság értesíteni fogja

– mesélte informátorunk. A férfi ukrán-magyar állampolgár, így a magyar útlevelével könnyedén átjön a határon. Úgy véli: egyelőre nem valószínű, hogy beviszik katonának, ezért nem is tervezi, hogy a háború idejére Magyarországra költözzön. Ennek nyomós oka van: Kárpátalján egy nagy céget üzemeltet, és a vállalkozását nem szeretné ott hagyni.

– Ha tréfálkozni lenne kedvem, azt mondanám, hogy Ukrajna a lehetőségek országa.

Nekem szerencsém van, mert halasztási engedéllyel rendelkezem. Sok adót fizetek. Persze már többször megállítottak az utcán katonák és rendőrök, és ha a papír nem lett volna nálam, könnyen lehet, hogy már én is a fronton lennék.

Többen is úgy jártak, hogy a buszon feltartóztatták az egyenruhások, és arra kényszerítették, hogy azonnal menjen velük – mondta a magyar férfi.

A katonaság által használt kódnyelvet a háború kezdete óta eltel közel egy év alatt részben a civil lakosság is megismerte. Az elesettek nevéhez a 200-as, a sebesültekhez pedig a 300-as kódot kötik.

borsonline.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...