Érvénybe lépett a védelmi termelési törvény – jelentette be Donald Trump amerikai elnök az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken.

A védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor hozták, s lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, valamint szintén széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére. A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.

Donald Trump még szerdán jelentette be, hogy az új típusú koronavírus elleni küzdelemhez igénybe veszi ezt a törvényt. A pénteki sajtókonferencián közölte: a törvény értelmében a kormányzat felgyorsítja a lélegeztetőgépek és berendezések, orvosi maszkok és más, szükséges orvosi és gyógyászati eszközök gyártását.

Az elnök elismerő szavakkal szólt a vírusfertőzések által leginkább érintett tagállamok – New York, Kalifornia, Washington és Florida – kormányzóinak a vírus megfékezése érdekében hozott intézkedéseiről, kiemelve, hogy kiváló az együttműködés a kormányzat és a tagállamok vezetői között.

Trump kitért a republikánusok által csütörtök este a szenátusban előterjesztett, mintegy egymilliárd dolláros gazdasági csomagtervre. Elmondta, hogy tárgyalt Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével, és – mint fogalmazott – nézeteik nem állnak távol egymástól.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a kormányzat pillanatnyilag nem gondolkozik az egész országra kiterjedő zárlat elrendeléséről, és szerinte lehet, hogy erre egyáltalán nem is lesz szükség.

Szintén kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta, hogy tiszteli a kínaiakat és Hszi Csin-ping elnököt, akivel kifejezetten barátinak mondta a viszonyát. A kérdés azért került szóba, mert az amerikai elnököt sok bírálat érte – mások mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elnöke részéről is – azért, mert „kínai vírusnak” szokta nevezni a Kínából elterjedt új típusú koronavírust.

A sajtóértekezleten részt vett Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Chad Wolf, a belbiztonsági tárca ügyvezető irányítója, és a munkacsoport egészségügyi szakemberei, Anthony Fauci, az országos allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet vezetője, valamint Deborah Birx orvosnő.

Mike Pompeo bejelentette, hogy az amerikai-kanadai határzárat és a két ország közötti utazási korlátozásokat 30 nap múlva vizsgálják felül. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államok déli szomszédjával, Mexikóval is érdemleges az együttműködés. Az amerikai diplomácia irányítója elmondta: folynak a kétoldalú tárgyalások arról, hogy a mezőgazdasági idénymunkások számára ne legyen zárva a határ. Ezt követően Chad Wolf, a belbiztonsági tárca ügyvezető irányítója közölte: szombattól az amerikai-mexikói határon is életbe lép a határzár. Hangsúlyozta azonban, hogy a korlátozás nem vonatkozik a kereskedelemre és az áruszállításra.

infostart, Hirmagazin.eu – friss hírek itt