Home Hírek Főhírek Ha szereted a Pöttyös Rudikat, a LIDL most a te élelmiszer áruházad,...

Ha szereted a Pöttyös Rudikat, a LIDL most a te élelmiszer áruházad, mert csak ott lehet kapni a 0%-os cukortartalommal rendelkező kedvenc túródesszert..

0
439241810 877734634387991 6891868367961693341 n

Aki szereti a Pöttyös termékeit, annak van egy szenzációs hírünk mára: jön az új Guru! Ha az elsők között kóstolnád a Túró Rudi család úk fiomságát, irány a legközelebbi Lidl, ugyanis ott lesz először kapjató az új, hozzáadott cukor nélkül készült 0 százalékos túró-csokp!

Abban, valószínűleg, mindannyian egyetértünk, hogy aki szereti a Túró Rudit, azt minden új Pöttyös termék megjelenése izgalommal tölt el, és alig várják, hogy megkóstolhassák, kíváncsian várják, mivel rukkolt elő a klasszikus, hungarikumnak számító édesség gyártója. Nos, az ő dolguk csupán annyi, hogy elsétáljanak a legközelebbi Lidl-be, ugyanis először ott kerül a  hűtőpultokba ez a finomság:

Facebook-post

„Büszkén jelentjük be, hogy először a Lidl-ben landol az új citromkrémmel töltött Pöttyös, amely 0% hozzáadott cukrot tartalmaz! Csapj le rá elsőként!” – tette közzé a Lidl Facebook oldalán.

Egy kis Rudi-történet:

A Túró Rudi kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik kedvelt túrós desszertje. Az orosz szirok alapján kezdték el Magyarországon gyártani az 1960-as évek végén. Nem hungarikum, mivel a hungarikumok hivatalos listájába nem került be.

A Túró Rudi nem a „túrórúd” fajtaneve, hanem lajstromozott védjegy. A szó ezért a jogosult cégek engedélye nélkül más cégek akár azonos, akár hasonló termékeinek elnevezésére nem használható, még „Túró Rudi-szerű”, „Túró Rudi-jellegű” összetételben sem. Ennek ellenére más cégek gyakorta nevezik el hasonló termékeiket olyan módon, hogy az tartalmazza a Rudi szót, illetve utal a Túró Rudi névre (pl.: Trudi) Megint más gyártók egyszerűen csak túródesszertnek nevezik termékeiket, és létezik „Tejnasi” elnevezés is.

A név eredetéről számos legenda terjedt el, egyes források szerint Mandeville Rudolf volt a név ötletgazdája, a Pöttyös Túró Rudi gyártója szerint azonban Klein Sándor alkotta meg a nevet.

A kezdetek

1954-ben Takó Imre iparigazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet (MTKI) élelmiszeripari mérnöke és Borka Zsolt üzemképviselő tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők ott látták meg a Túró Rudi ősét, a „глазированный сырок” (glazirovannij szirok) elnevezésű, túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek formájú édességet, amit akkor túrómignonnak neveztek el. Ez alapján egy hazai ízvilágnak jobban megfelelő terméket terveztek.

A túrós édesség termékfejlesztésének lebonyolításával az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetőjét bízták meg. Klein Sándort, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóját pedig felkérték az új termékük reklámpszichológiai kampányának megtervezésére. Klein a formatervezést továbbadta két hallgatójának az Iparművészeti Főiskolán, ők találták ki és tervezték meg többek között a pöttyös csomagolást. Klein a névadás ügyében több szakemberrel – így például Radnai Béla reklámpszichológussal – tanácskozott, de végül egyikük tanácsát sem fogadta el. A Túró Rudi név végül saját ötletéből született. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített pöttyös csomagolást Klein tanítványai – két iparművészeti főiskolás készítette. A név sokakban felháborodást keltett, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának vezetője egyenesen erkölcstelennek nevezte.

Gyártása

A Túró Rudi elkészítésénél „bábáskodó” vezető tejipari szakember Mandeville Rudolf az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetője volt. 1968-ban, a szovjet szabvány módosított változataként kezdték el gyártani az édességet először a Budapesti Tejipari Vállalatnál, azonban termelési nehézségek miatt hamar átkerült a Szabolcsi Tejipari Vállalathoz, ahol Nyíregyházán indult meg a próbaüzem, ám helyszűke miatt végül Mátészalkára vitték a túróüzembe, ahol az emeleten kapott helyet. Itt 25-30 fő dolgozott, akik három műszakban gyártották a terméket, szemmértékkel mérve ki a három dekás tömeget. 1970. augusztus 20-án a gyártást áthelyezték az új mátészalkai üzembe, ahol szintén a túrórészlegen készült a termék. Csak az 1980-as években kapott a Túró Rudi külön részleget. A csomagolás eleinte kézzel történt, megcsavarták a papírt a rúd két végén, a 80-as években álltak át fémfóliás csomagolásra. A mátészalkai gyárban készültek az epres, barackos, málnás, áfonyás és kókuszos változatok. Eleinte csupán napi 36 000 darabot gyártottak, majd a 70-es 80-as évekre ez a szám 300 000-re nőtt.

Egyetlen TÚRÓ RUDI védjegy volt, a Tejipari Vállalatok Trösztje javára lajstromozva. A tröszti szabvány alapján 1981-ben a nagybánhegyesi Zalka Máté Termelőszövetkezet (Zalkatej) tejüzemben is megkezdték a gyártást, itt többek között a Kakaós Rudi, a Cinki, és a Kalci Rudi nevű termékek készültek, valamint a 90-es évektől egészségesebb összetételű variációkat is gyártottak, 1999-ig. Itt gyártottak először diós és mogyorós verziót. A gyár a Szerencsi Csokoládégyártól vásárolta a 12 csöves, faszerkezetű gyártósort, a mártógépet az NDK-ból hozták. Az 1990-es években saját fejlesztésű gépre cserélték az eredeti faszerkezetet. A nagybánhegyesi termelést minőségi kifogások érték az 1980-as években, 1984-ben a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a termékhez silányabb alapanyagokat, adalékanyagokat kezdtek használni, a minőségromlásra sok panasz érkezett a KERMI-hez, a vizsgálat nyomán pedig a nagybánhegyesi termelőszövetkezetet megbírságolták. A Kaposvári Tejipari Vállalat Marcali Üzemében 1984-ben kezdődött meg a Túró Rudi gyártása.1993 óta már csak túródesszertek gyártása folyik az üzemben.

Mivel az 1980-as években csak három nap volt a termék szavatossága, így a fogyasztók kiszolgálását két gyártó látta el, a marcali üzemnek értelemszerűen a nyugati országrész jutott, a keleti országrészt pedig a mátészalkai üzem terítette.

Összetétele

Túró Rudi félbetörve

A desszert összetétele a gyártótól és típustól függően változhat. A natúr Pöttyös Túró Rudi 42% zsírszegény tehéntúrót tartalmaz, minimum 35% kakaós étbevonómasszával készül, mely cukorból, hirdogénezett pálmaolajból, kakaóporból, emulgeálószerekből és aromából áll. Felhasználnak még cukrot, vajat, kukoricakeményítőt, túrósavóport, savanyúságot szabályozó anyagokat (kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), valamint kálium-szorbátot, mely tartósítószerként funkcionál.

A Túró Rudi bevonata nem valódi csokoládé, hanem „kakaós étbevonómassza”, ami a csokoládé gyengébb minőségű helyettesítő terméke, melyben a kakaóvajat a lényegesen olcsóbb hidrogénezett növényi zsírral helyettesítik. Ez ún. transz-zsírsavakat tartalmazhat, melyet a kutatások összefüggésbe hoztak szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2012. októberi jelentése alapján a vizsgált Túró Rudi termékek transz-zsírsav-tartalma minden esetben 0,2 g/100 g termék alatt volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a maximális napi transz-zsírsav bevitel, ami még nem jelent veszélyt az egészségre, az elfogyasztott kalóriák 1%-a lehet. Ez egy felnőtt számára nagyjából egyenértékű 2 gramm transz-zsírsav bevitelével.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás