Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot kriptovalutában, készpénzben, ingatlanban, illetve lőfegyver-gyűjteményben halmozták fel. A nagyszabású akció során egyszerre 30 helyszínen csaptak le a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a MERKUR kommandósai és Bevetési Igazgatóság járőrei. A gyanúsítottak elfogása mellett a bűnös úton szerzett vagyontárgyakat is lefoglalták, továbbá 450 millió forint értékben zároltak ingatlant.

A zalai nyomozók által irányított akcióban a pénzügyőrök felszámoltak egy számlagyárat, illetve az azt működtető bűnszervezetet, ami több, mint félmilliárd forinttal károsította meg a magyar állam költségvetését. A szervezet egy számlagyárként funkcionáló céghálózatot működtetett azért, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkenthessék a valós tevékenységük után felmerülő adófizetési kötelezettségüket. A kibocsátott számlák különböző tevékenységekről szóltak, részben vasútvonalakhoz kapcsolódó építési és szerelési munkákról, másrészt számítástechnikai szolgáltatások nyújtásáról.

A bűnözői csoport tagjai rokoni, illetve baráti szálakkal kapcsolódtak egymáshoz, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között. Az elkövetők között volt, aki stróman ügyvezetőként vitt egy-egy céget, és a banki műveleteket intézte, mások a fiktív számlák kiállítását, vagy egyéb adminisztrációs tevékenységet hajtottak végre. A bűncselekmények tényleges haszonélvezői a számlagyár „megrendelői”, a gazdasági élet aktív szereplői voltak, akik jó nevű cégek, magas státuszú cégvezetőiként ismertek. A fiktív számlákért cserébe jelentős pénzösszegek kerültek a bűnszervezethez is.

A vagyonbiztosítási intézkedésekkel a költségvetést ért vagyoni hátrány teljes egészében megtérült. A pénzügyi nyomozók ingatlant vettek zár alá, készpénzt és valutát és bankszámlapénzt foglaltak le, illetve a bűnszervezet egyik tagjától kriptovalutát is elvontak. A pénzügyőrök a speciális szaktudással rendelkező bűnügyi és IT munkatársaik segítségével a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat, majd az azokon tárolt többféle kriptovalutát, a NAV külön erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezték. Az egyik cégvezetőnél a vagyonbiztosítás kiterjedt – az otthonában egyébként legálisan tárolt – nagy értékű fegyverekre is, ahol egy tetemes arzenált foglaltak le a fináncok.

A bűnbanda tagjai közül többeknél kábítószergyanús anyagot is találtak az intézkedések során, emiatt velük szemben az illetékes rendőrkapitányságok büntetőeljárást indítottak.

A „Merkur” kommandósok olyan szakemberek, akik Magyarországon dolgoznak és rendőri hátterük van, és szakértők a kiberbűnözés területén. A „Merkur” kifejezés valószínűleg egy kitalált vagy kódolt név, amelyet egy adott csoport vagy egység azonosítására használnak.

Ezek a kommandósok rendkívül képzettek és tapasztaltak a rendőrségi munka terén, különösen a kiberbűnözés elleni harcban. A kiberbűnözés egyre nagyobb kihívást jelent a modern társadalmak számára, és egyre gyakoribbá válik az internetes bűnözők által elkövetett támadások száma. A kiberbűnözők különféle technikákat alkalmaznak az érzékeny adatok megszerzésére, a számítógépes rendszerek megbénítására vagy akár a pénzügyi csalások elkövetésére.

A Merkur kommandósok célja az ilyen típusú bűncselekmények elleni hatékony védelem biztosítása és az elkövetők azonosítása. Ehhez széles körű szakértelmet és speciális eszközöket alkalmaznak, hogy nyomozzanak és fellépjenek az internetes bűnözés ellen. A kiberbűnözés elleni harc során a Merkur kommandósok részt vesznek az adatok elemzésében, az online nyomozásban, a számítógépes rendszerek védelmében és az elkövetők nyomába eredésben.

Ezek a kommandósok gyakran működnek együtt más nemzetbiztonsági és rendvédelmi szervekkel, valamint nemzetközi partnerekkel, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a kiberbűnözés ellen. Fontos szerepük van abban, hogy megvédjék az embereket és az intézményeket az online veszélyektől, és hozzájárulnak a társadalom digitális biztonságának fenntartásához.

A Merkur kommandósok tevékenységei általában titkosak és érzékenyek lehetnek, mivel az internetes bűnözés elleni harcban gyakran szükség van a titkos nyomozásra és az adatvédelemre. Ezért az ilyen típusú egységek munkája általában nem publikus, és csak korlátozottan hozzáférhető az általános közvélemény számára.

Összességében a Merkur kommandósok kiemelkedő szerepet játszanak Magyarországon a kiberbűnözés elleni harcban, és rendkívül fontosak a digitális biztonság és az online védelem terén.

Gratulálunk az együttműködőknek, a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozóinak, a MERKUR kommandósainak, a Bevetési Igazgatóság járőreinek, a zalai nyomozóknak és a NAV-osoknak! Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu