4.5 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Ezért nem szeret költözni a magyar

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Napközben / Kossuth Rádió

Mindig nehéz helyzet ez, akkor is, ha egy pozitív lehetőségről beszélünk. Mindig van hely- és társaságveszteség az emberben, még akkor is, ha utálta a helyet, ahol és akikkel élt.

 költözés

Bedeszkázott ablakok, ajtók, befalazott házrészek vagy kiüresedett lakótelepek – vannak olyan kistelepülések, amelyek elnéptelenedtek. Komlón a bánya bezárás után megindult egy elköltözési hullám, amit nem sikerült megállítani, és ezt csak fokozta a gazdasági válság kirobbanása. Volt olyan is, aki eladta volna, de az ingatlant nem vette meg senki, mások az albérlőkkel nem akartak vesződni. Maradtak így a lakatlan lakások.

A kistelepülések elnéptelenedése a 80-as években indult meg, és főleg a kisebb falvakban erősödött fel. A komlói elköltözési hullám inkább azzal függ össze, hogy gazdaságilag meggyengülnek térség. A fővárosban ugyan kevésbé jellemző, de az üres lakások állománya Budapesten is jelen van – mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Hegedűs József, szociológus.

A falvak elnéptelenedése nemcsak Magyarországon figyelhető meg, Németországban is eleven ez a probléma. A volt NDK területén találni a legtöbb elhagyatott települést.

A szociológus úgy véli, nincs arra koncepció, hogy hogyan lehetne ezeket a térségeket rendbe rakni, és a politika nem meri kimondani, hogy ezzel szembe kell nézni.

Egyébként nem szívesen költöznek a magyarok

Magyarországon komoly probléma, hogy nálunk a mobilitás kisebb, mint például Nyugat-Európában vagy Amerikában. Itthon a lakások 95 százaléka magántulajdonban van, ez is lelassítja a mobilitást – mondta Hegedűs József.

Magyarországon évente a háztartások 2-3 százaléka költözik el, míg Nyugat-Európában vagy Amerikában akár 8-12 százaléka is. „Nekünk az lenne jó, ha mozgékonyabb lenne egy társadalom” – mondta a szociológus.

Erős a helyhez kötődés a magyarokban

A környezetpszichológus szerint, míg a magyarokra jellemző az erős helyhez kötődés, addig például Amerikában sokkal mobilabbak az emberek. Dúll Andrea szerint masszív kulturális különbségek figyelhetők meg.

A költözés mindig nehéz helyzet, akkor is, ha egy pozitív lehetőségről beszélünk. Mindig van egy helyveszteség és egy társaságveszteség az emberben, akkor is, ha utálta a helyet és a társakat. Mert mégiscsak valahogy az énjének a része lett – mondta Dúll Andrea, aki szerint a költözés kettős folyamat: párhuzamosan zajlik egy gyászidőszak, amit fel kell dolgozni, és mellette ki kell építeni az új kötődést az új helyhez.

Ami érdekes, hogy azt is veszteség éri, akit otthagynak. A szomszédok vagy a falvak lakóiban ugyanis felmerül, hogy ki hoz jó döntést, illetve az, hogy a másiknak, lehet, jobb lesz, ha elköltözik. Kétségek támadnak az ott maradókban, az elhagyásélmény pedig tehetetlenségérzést kelt bennük.

A lakókörnyezetünk a bázis

A lakókörnyezetünk egy kitüntetett tér, elsődleges fontosságú. Mindennek a bázisa, onnan indulunk el, és oda térünk haza a nap végén – közölte Dúll Andrea.

A környzetpszichológus szerint akkor élhető egy város vagy városrész, ha sok a zöldterület, ha nincs túl sok lakótelep, és ha van egy főre jutó elegendő területünk. Ha viszont túl sok ember lakik kis területen, ha áthallás van a lakások között, akkor előáll az a jelenség, hogy az emberek kötődése csak a lakások belső teréhez alakul ki, de nem alakul ki a városrészhez magához.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...

Kijev 70 százaléka áram nélkül, orosz átcsoportosítás Kelet-Ukrajnába

A súlyos orosz rakétatámadások után az ukrán főváros több mint kétharmadában még mindig nincs áram, a lakosság egy...