0.9 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Értékes ukrán szakemberek is érkeztek a háborús menekülthullámmal..

Dátum:

Megosztás:

Eddig közel 7300 ukrán menekült jelezte munkavállalási szándékát, amely létszámból kb 900-1000 fő már munkába is állt, illetve folyamatban van a munkavállalásuk..

Ez a szám nem sok a több tízezer ukrán menekült létszámához képest, azonban mégis kezdődő nemzetgazdasági érdekek fűződnek az ukránok munkavállalásához, mert nem csak foglalkoztatottak vannak, hanem olyanok is, akik a teljes otthoni vállalkozásukat áttelepítették Magyarországra, és itt folytatják tevékenységüket.

A magyar állam minden feltételt biztosít minden dolgozni akaró ukrán menekült részére. Egyrészt munkaerőkölcsönző vállalatok, a weboldalukon – a regisztráció után – biztosítják a Magyarországon működő vállalatok  hozzáférését ahhoz a listához, amely tartalmazza az Ukrajnából hazánkba menekült, munkát kereső emberek adatait. A rendszer természetesen biztonságosan, a személyi adatokra vonatkozó minden jogszabályt betartva működik.

A Kormányhivatalok pedig készségesen és dinamikusan állnak az ukrán menekültek rendelkezésére, akik vállalkozni szeretnének.

Egy konkrét példát is tudunk említeni! Budapesten, a 18. kerületben, a Timót Hotel közvetlen szomszédságában működik most egy autószerelő műhely, amelyet egy ukrán vállalkozó bérelt ki a korábban nagy fővárosi múlttal rendelkező autószerelő családi vállalkozástól, akiknek a tulajdonában van a mellette lévő Timót Hotel is.

Az autószerelő műhely minden engedéllyel rendelkezik, nagyon jól felszerelt, és elmondhatjuk, hogy nagyon jó szakmai tudással rendelkeznek az ukrán szakemberek, és ami bizalmat szül, hogy egyáltalán nem csapják be a kuncsaftokat.

Személygépkocsimban a klímát szerettem volna feltöltetni, ott szoktam régebben is, de akkor még az öreg szaki volt, akinek a családjáé a vállalkozás, most viszont a legnagyobb meglepetésemre egy ukrán fiatalember jött elő a recepcióból.

A nyelvi nehézségeket a Google Fordító használatával küszöböltük ki, és mondhatom, hogy nagyon jó a Google Fordító (Google Translate), mert előbb beírogattuk a saját telefonjainkban amit el akartunk mopndani, majd amikor tetemes szövegmennyiségi igény jött elő, egyszerűen bemondtuk a hangverzióba a mondanivalónkat, a Google Fordító a legnagyobb anyanyelvi pontossággal lefordította, azt a másik fél meghallgatta, és ugyanezen a módon válaszolt rá.

Nekem ez nagy meglepetés volt, hogy komoly szakmai szövegeknél lehet számítani erre a programra.

A dolog érdekessége az, hogy az ukrán szakemberek már teljesen otthonosan érezték magukat, és úgy foglalkoztak a magyarokkal is, mint az ukránokkal, akiknek az autóikkal tele volt a műhely. Több ukrán javítandó autó volt, mint magyar, azonban azt hiszem, hogy kell egy kis idő és kell a szájhagyomány is, hogy megismerjék a magyarok is az ukrán szakemeberek hozzáállását, tapasztalatát, szakmai tudását.

Az én autómnál sok-sok beszélgetés után, és az autó ingyenes átvizsgálását követően kiderült, hogy az egyik klímacső tömítése nem jó, ezt az ukránok kicserélték, ezért csak anyagárat kértek, majd pedig durván háromnegyed díjért kaptam korrekt feltöltést, szolgáltatást.

Ennek nem az a lényege, hogy olcsóbb volt mint tavaly, pedig recesszió van, minden drágul, hanem a hozzáállás. Egyrészt azonnal, készségesen fogadtak, éppen csak azt kérték, hogy mivel ebédszünet volt, egy óra múlva menjek vissza.

Megkérdeztek mindent, amit fontosnak ítéltek meg, ingyenesen átvizsgálták az autót, tettek javaslatot, előre elmondták, pontosan mennyit kell majd fizetni, számlaképesek, és egyáltalán nem akartak becsapni.

Ezzel kapcsolatban szomorú tapasztalatom, hogy pár éve jártam ugyanebben a kerületben egy autógumijavító műhelybe, ahol már szinte rendszeres vendég voltam, mert a megjavított gumi örökké leeresztett. Eleinte nem néztem meg, hogy mit csinálnak, de aztán a sok pár ezerből, amikor komoly költség kezdett kialakulni, odaálltam a gumijavító mellé, és legnagyobb megdöbbenésemre azt tapasztaltam, hogy a javítószettet nem a lyukra teszi 100%-ban, hanem mellé, éppen csak kis területen fedte le a lyukat az abroncson, belül. Felháborodva szóltam, mire még nekem ugrált a gumiszerelő, hogy még nincs készen.

Ez után többször nem engedett le az autógumim, de ha akkor nem nézem meg, talán még mindig odajárnék a gondjaimmal.

Van viszont pozitív példa is, sőt, ezek az autószerelők, akiknél utóbb javíttattam az autómat, magyarok és nagyon profik, tisztességesek, készségesek, és minden EU-s szabványú géppel fel vannak szerelve. Ott vezérműszíjat-, és futómű alkatrészeket cseréltettem, valamint futóművet állíttattam legutóbb, és le a kalappal.

Visszatérve az ukrán szakemberekre, kell egy kis vérfrissítés ebben a szakmában (is), mert sok esetben a magyar autószerelők már nem tudják, hogyan csapják be az autósokat, már nem tudják, hogy mit találjanak ki, hogy minél több pénzt el lehessen venni, tisztelet a kivételnek, mert van nagyon sok kivétel is, viszont vannak sajnos elrettentő példák is, persze, mint mindenhol..

Egy megbízható barátom mesélte, hogy gyújtásállításra vitte be régi Audi 200 típusú szgk-ját és majdnem 500 ezer Ft-ot fizetett (első ízben) a végén, mert az autószerelő mindent kitalált, hogy ez is rossz, meg az is rossz, cseléljen ki mindent, mert szép az autó, eredetei rajta eddig minden, és ha eljön az idő, ő vállalja az old-timer-vizsgáztatását. Persze a barátom is buta volt, mert nem hallgatott meg más szakembert, odahordta aztán az autóját, eddig közel 10 Millió Ft-ot fizetett ki, hogy minden eredeti legyen az autójában, közbem elérte az autó a 30 éves kort, és akkor derült ki, hogy az autószerelőnek még használatbavételi engedélye sincs az autószerelő műhely üzemeltetésére, nem hogy old-timer vizsgáztatással is foglalkozhasson. Most folyik a büntetőeljárás, ami évek, a barátom pénze meg úszik..

Akinek van hasonló, vagy bármilyen tapasztalata ukrán szakemberek munkájáról, illetve nagyar szakemberek munkájáról, és szeretné, hogy a története napvilágot lásson, írja meg nekünk ide: [email protected]

Hirmagazin.eu, Bognár Géza

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...