1.1 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Ezeket érdemes tudni a futómű beállításról!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ezeket érdemes tudni a futómű beállításról!

A futómű egy olyan összetett rendszer, amit otthonainkban nem érdemes amatőr módon babrálni. A milliméter pontosságokat igénylő ökoszisztéma bármelyik pontjának szakszerűtlen otthoni barkácsolása képes az egész autó üzemelését kockáztatni és balesetveszélyes állapotokat idézhet elő. A futómű beállítása továbbá közvetlenül is befolyásolja a gumiabroncsok igénybevételét és kopását is. A téli és nyári gumik gyorsabb amortizációját az okozza, hogy a futómű elállítódása során a gumiabroncsok kopása megnő, így hamarabb kell őket cserélni és a gépkocsi komfortérzete is csökken.

A megfelelő futómű beállítás nem csak a gumik állapotát képes hosszú távon megőrizni, de csökkenti az üzemanyag fogyasztást, de azáltal, hogy növeli a gumiabroncsok élettartamát, megnöveli a teljesítményét is, illetve a gépkocsivezető és utasok kényelmét is szolgálja. Az olyan szakértők, mint a metaautoszerviz.hu készségesen állnak a meghibásodott futóművel rendelkező autótulajdonosok szolgálatára, hogy precíz, profi műszerekkel, szerszámokkal és hozzáértő szakemberekkel orvosolhassák a hibáit.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Mivel nem elvárható, hogy minden autó tulajdonosnak az otthonában a garázs mellett, egy jól felszerelt gépkocsiműhely is álljon, illetve hogy megfelelő műszerek és szerszámok is álljanak a rendelkezésére, valamint a megfelelő szakértelemmel is rendelkezzen, ezért preferáljuk a jól bevált futómű szerelő autószerelő szervizeket. A profi segítség nem csak a készséges autójavításban, hanem a kiszolgálásban és a szakértelemben is tükröződik. Így biztos kezekbe tudhatjuk autónkat, ha futómű meghibásodást tapasztalunk az autónkban.

Abban az esetben is érdemes futómű hibára gyanakodni, ha valamilyen kisebb balesetet szenvedtünk vagy a kerekünk valamilyen ütést szenvedett (pl. járdaszegély által). Előjele lehet a hibás futóműnek, ha a gumiabroncsok aránytalanul vagy egyenletlenül kopnak, esetleg az autó valamelyik irányba húz vezetés közben. Rendkívül gyanús a helyzet, ha a kormánykerék csak nehezen vagy egyáltalán nem tér vissza a középállásba, egyenes vonalú haladás közben vagy nincs középállásban. Minden alkalommal, ha valamilyen vezetési, kormányzási nehézségeket tapasztalunk, keressük fel a szakszervizet, hogy ellenőrizhessék a futóművet. Akkor is érdemes felkeresni őket, ha a felfüggesztés vagy a kormánymű valamilyen eleme nemrégiben cserélve lett.

Ezekkel jó tisztába lenni a futómű javítással kapcsolatban

Tanácsos megjegyezni, hogy a kerék kiegyensúlyozás nem ugyanazt jelenti, mint a futómű beállítása. A két eljárás teljesen különbözik egymástól. Még a kerék kiegyensúlyozásnál a kerék gördülése során fellépő vibráció megszüntetése a cél, a futómű beállítása során a kerekek szögeinek beállítása történik, hogy azok merőlegesek legyenek a talajra és vízszintesek legyenek egymáshoz viszonyítva. A futómű beállítás három lépésből áll: kerékdőlés, csapdőlés és az összetartás.

A kerékdőlés az autó eleje felől nézve a kerék dőlésszöge, ami ha nem megfelelő, a gumik egyenletlenül fognak kopni. A kerékösszetartás a gumiabroncsok első és hátsó része közötti távolság különbsége, amely a vezethetőséget képes korlátozni, jellemzően kanyarodás közben észrevehető módon. A futóművek helyes beállítása céljából a szakszervizekben a futóművet úgy optimalizálják, hogy a gumiabroncsok maximális úttartása mellett maximalizálják azok élettartamát.

Forrás és képek: https://www.metaautoszerviz.hu/futomubeallitas

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tömegverekedés a Fradi–Újpest derbi előtt: megszólalt a rendőrség

A rendőrség 14 gyanúsítottat hallgatott ki és két férfit – köztük az egyik szervezőt – őrizetbe vett a...

„Összekuporodva vagyunk… félünk, nem tudni, hogyan tovább” ‒ Egy magyar család is a rengés sújtotta török területen rekedt, beszámoltak a hátborzongató részletekről

Lapunkhoz eljutott egy magyar család drámai beszámolója az első törökországi rengések utáni állapotokról. A helyszín Malatya, amely egy...

Britney Spears ismét meztelen fotót posztolt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe..(18+)

Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe.. Britney állapota igencsak aggasztó: legalábbis erre utal, hogy az utóbbi...

Csütörtökön Brüsszelbe érkezhet Volodimir Zelenszkij az Orbán Viktor részvételével tartandó EU-csúcsra..

Az Euronews információi szerint csütörtökön Brüsszelben tárgyalhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az uniós csúcstalálkozón, amelyen Orbán Viktor...