20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Érdekes folyamat indult el a gigantikus méretű szemétörvényben – videó

Dátum:

Megosztás:

Növények és kis rákok is beköltöztek a több mint 1,6 millió négyzetkilométeren elterülő szemétszigetbe, de a tudósok meglepődtek azon, mely fajok jelentek meg. Időközben zajlik a szemétmentesítés is.

A legfrissebb hírek itt!

Kalifornia és Hawaii között található az óceánon a hatalmas szemétsziget: egy, a Nature Ecology & Evolution-ben közzétett tanulmány szerint a tengerparti gerinctelen élőlények tucatjai élnek és szaporodnak az óceánban évek óta úszó műanyagszeméten – írja a CNN.

A tudósok szerint az arra utal, hogy az óceáni műanyagszennyezés lehetővé teheti olyan fajok új, úszó ökoszisztémáinak kialakulását, amelyek normális esetben nem képesek a nyílt óceánban túlélni.

Az óceánon lebegő szerves anyagok néhány hónap vagy legfeljebb év alatt elbomlanak, szemben a műanyaggal, amely sokkal hosszabban marad meg, ezzel lehetőséget adva arra, hogy rajta élőlények élhessenek és szaporodhassanak.

„Meglepő volt látni, hogy milyen nagy mennyiségben fordulnak elő a szemétben a part menti fajok. Az általunk talált törmelék 70 százalékán megtalálhatók voltak” – mondta Linsey Haram, a Nemzeti Élelmezési és Mezőgazdasági Intézet tudományos munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Haram és kollégái 105 műanyagdarabot vizsgáltak meg, amelyeket 2018 novembere és 2019 januárja között halásztak ki a csendes-óceáni szemétszigetből. Ezeken 484 tengeri gerinctelen élőlényt azonosítottak 46 különböző fajból, amelyek 80 százaléka általában a part menti élőhelyeken található.

„Az általunk talált élőlények elég nagy százalékát a part menti fajok tették ki, nem pedig nyílt tengeri fajok, amelyekre nagyrészt számítottunk. A szemét kétharmadán mindkét közösség tagjait megtaláltuk – a helyért versengve, de nagy valószínűséggel más módon is kölcsönhatásba lépve” – mondta Haram.

A legfrissebb hírek itt!

Az új élőhely kialakulásának konzekvenciáit egyelőre még nem ismerik a kutatók sem. Haram szerint valószínűleg küzdenek a helyért és az élelmiszerért, az is lehet, hogy megeszik egymást. Az sem ismert, pontosan hogyan kerültek a part menti fajok az óceán közepére – hogy a szeméttel sodródtak az óceán közepére vagy ott költöztek be, még rejtély.

A csendes-óceáni szemétsziget mérete Texas államénak kétszerese:

ez a legnagyobb összefüggő műanyagfelhalmozódás a Csendes-óceánban.

A foltot egy örvény határolja, amely lehúzza és helyben tartja a szemetet.

Matthias Egger, a The Ocean Cleanup nevű, a vizeket műanyagszeméttől megtisztító nonprofit szervezet környezetvédelmi és szociális ügyekért felelős vezetője szerint hiba valódi szigetként gondolni rá – ha az ember az örvényhez ér, a kék óceánt látja elsőre, de ahogyan az éjjeli égbolton is egyre több csillagot fedezünk fel, minél tovább nézzük, úgy itt is egyre több és több szemét tűnik fel a vízben.

A szervezet szerint a szemétörvényben mintegy 1,8 milliárd műanyag darab található, amelyek súlya 80 ezer tonnára tehető. A műanyag nagy része a halászatból származik, a teljes mennyiség 10-20 százaléka a a 2011-es japán szökőárhoz köthető.

Az ENSZ környezetvédelmi programja szerint az ember évi 460 millió tonna műanyagot állít elő, ami 2060-ra megtriplázódhat. A műanyag mindössze 9 százalékát hasznosítjuk újra, 2005 óta drámai mértékben nő az óceánokban található műanyagszemét mennyisége, és a vizek megtisztítása önmagában nem megoldás, olyan gyors ütemben kerül bele egyre több és több műanyag.

„A probléma percről percre nagyobb és nagyobb. Látjuk a szellemhalászhálókba gabalyodott teknősöket. Néha csak teknőstetemeket. Látjuk, hogy műanyagdarabkákat nyelnek le. Aztán ott vannak még a szennyező anyagok, vegyi anyagok” – mondta Egger, rámutatva arra, mekkora a probléma a valóságban.

Nyitókép: YouTube/ The Ocean Cleanup

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...