7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeTudástárTechnika, kommunikációElrontotta a Google a Chrome-ot, elkezdett összeomlani mindenfelé

Elrontotta a Google a Chrome-ot, elkezdett összeomlani mindenfelé

Úgy tűnik, hogy a Google megirigyelte, hogy csak a Microsoft ad ki mostanában problémát problémára halmozó frissítéseket

– így a héten maga is meglépte az első komolyat ezen a téren.

A cég ugyanakkor nem kispályázott, hanem mindjárt legnépszerűbb szoftverével, a Chrome-mal kezdte, ami világszerte elkezdett használhatatlanná válni egy frissen elkezdett kísérlet miatt.

Szerencsére a probléma az átlagfelhasználókat nem, csak azokat az – elsősorban vállalati – júzereket érintette, akik a Google böngészőjét egy Windows Server terminálszolgáltatásában futtatták. Náluk ugyanakkor a probléma miatt a Chrome működés közben egyszer csak eltüntette a weblapokat, és a helyükön mindössze csak egy nagy fehérséget jelenített meg.

Az egyesek által találóan „White Screen of Death”-nek (WSOD) elnevezett jelenség számos cégnél okozott komoly problémát, hiszen szinte teljesen ellehetetlenítette a munkát a dolgozók számára az interneten át. Ilyen környezetekben ugyanis gyakran korlátozva van a használható alkalmazások köre, így a problémát a munkatársak még azzal sem tudták megkerülni, hogy ideiglenesen más böngészőre állnak át.

Mint kiderült, a problémát egy, a Google által a Chrome-ba frissen bevezetett újítás okozta, aminek célja elvileg a böngésző – jól ismerten igen nagy – erőforrás-használatának csökkentése lett volna. Utóbbi érdekében ugyanis a szoftver új verziója használaton kívül, illetve ha azt eltakarja valamilyen másik alkalmazás, átmenetileg leállította volna a weblapok tartalmának megjelenítését.

A jelek szerint azonban a Chrome kicsit túlbuzgóan járt el ez ügyben, és a fent említett környezetben akkor is megtette ezt, amikor szó sem volt a böngésző háttérbe szorulásáról, hanem az aktív használatban állt még. Ugyan a fejlesztést a Google állítólag már hónapok óta tesztelte a Chrome Canary és Beta kiadásaiban is, de ott valamiért nem jött elő az említett probléma – így arra csak akkor derült fény, amikor az új funkció kikerült már a stabil változatba is.

A Google mindenesetre most leállította az új funkció aktiválását, amíg el nem hárítja a bugot benne. Akiknél a probléma ennek ellenére továbbra is jelentkezik, a böngésző beállításai között (a chrome://flags fülön) a „Calculate window occlusions on Windows” és a „Enable occlusion of web contents” opciók letiltásával tudják megakadályozni annak előjövetelét a gépükön.

pcforum

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem