Home Főhírek Gazdaság Elkerülhető a rezsikatasztrófa? Ilyen lesz a 2022/23-as ősz az előrejelzések szerint

Elkerülhető a rezsikatasztrófa? Ilyen lesz a 2022/23-as ősz az előrejelzések szerint

0
vlwk9kpturbxy8xzwuynwm2yzi1mdeymty4nwq2ode0mmfkn2u3owqyyi5qcgeslqpnasdnawvnbi na3utbc0hgm0eoikhmawhmqa

Az EU és Oroszország között egyre élesebbé váló gazdasági szembenállás hatására komoly esély mutatkozik rá, hogy politikai okok miatt leálljon a gázellátás kelet felől.

Ez rendkívül veszélyes helyzetet idézhet Európában, hiszen teljes országok maradhatnak fűtés nélkül. Az első hosszútávú időjárási modellek szerint azonban Európa megúszhatja a tragédiát, ugyanis enyhe ősz lehet a kontinensen.

A hosszútávú előrejelzéseket érdemes óvatosan kezelni, ugyanakkor több jel is arra utal, hogy az idei ősz enyhébb lehet az utóbbi években megszokottnál.

Severe Weather Europe elemzése az úgynevezett ENSO-ciklusból indul ki, amely a Csendes-óceánon tapasztalható El Nino-La Nina hatást mutatja. Noha kifejezetten messze van tőlünk, az itt zajló események az egész világ időjárásra, így Európára is hatással vannak.

Mi az a La Niña?

Az El Niño-jelenség ellentétje, ilyenkor a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén előforduló, a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelenti. A La Niña a dél-amerikai partvidéken aszályt okoz, az Atlanti-óceán északi medencéjében erősíti a hurrikántevékenységet, illetve sok csapadékot és erős tájfunokat a Csendes-óceán nyugati medencéjében.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Normális esetben 1-3 évente váltja egymást az El Nino-La Nina, ám most szokatlan módon 3 éve La Nina helyzet áll fent a Csendes-óceánon, és az előrejelzések szerint ez lesz a helyzet jövő év márciusig. Ez pedig befolyásolja az északi féltek, így az Európa felett keringő futóáramlást is.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Európától nyugatra, az Atlanti-óceán felett egy magas nyomású anticiklon kialakulása valószínű, amely jellemzően kedvez a melegebb és szárazabb légtömegek áramlásának Nyugat- és Közép-Európában.

Melegebb idő ígérkezik Európában ősszel.Melegebb idő ígérkezik Európában ősszel.Kép: Severe Weather Europe

Vagyis összességében enyhe, meleg és száraz őszre számíthatunk, amivel kitolódhat a fűtési szezon kezdete. Ugyanakkor az aszályos nyár utáni aszályos ősz nem fog jót tenni a természetnek.

A sokévi átlagnál kevesebb hóesést mutatnak az első modellek november-december-január hónapra.Kép: Severe Weather Europe

Különösen annak fényében, hogy az első elemzések szerint kifejezetten kevés havazásra is számíthat a kontinens az idei őszi és téli szezonban, amely elmaradása nyomán a későbbiekben, 2023 nyarán ismét alacsony vízállása lehet a folyóknak Európa-szerte.

Forrás: Severe Weateher Europe

Hirmagazim.eu

Exit mobile version
Megszakítás