1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Elképesztő ötlettel rukkoltak elő a franciák: ezzel a módszerrel igyekeznek megóvni a környezetünket

Dátum:

Megosztás:

A környezetvédelem lehet az egyik legfontosabb dolog jelenleg a világon. Bár sokan még mindig nem tesznek semmit környezetünk megóvásáért, szerencsére vannak olyanok, akik újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő: most éppen hajakkal óvnák meg a Földünket.

A víz az egyik legnagyobb kincs a Földön, hiszen felszínének csaknem 71%-át borítja, ám ennek mindössze 3%-a édesvíz. Mivel ennek a vízmennyiségnek a jelentős része a sarki jégtakarókban található, emiatt a Föld ténylegesen felhasználható és rendelkezésre álló édesvízkészletének csupán 0,5%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

Éppen ezért is lenne fontos az, hogy jobban megbecsülje az emberiség minden cseppjét a víznek. XIV. Lajos egykori lakhelyénél, a versailles-i kastélynál nyitottak egy szalont, ahol a kastély dolgozói havonta egyszer ingyen hajnyírást kapnak. A cég az emberi haj újrahasználására specializálódott – 200 francia fodrászatból gyűjtik a hajakat –, és az alábbi felirattal hívják fel az emberek figyelmét: „Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni”.

A vízszennyezésnek köszönhetően egy idő után a tengerek úgynevezett holt vízzé válhatnak, emiatt pedig az emberiség ivóvízkészlete is veszélybe kerülhet, sőt, még halálos betegségek is felütik a fejüket /Fotó: Northfoto/A vízszennyezésnek köszönhetően egy idő után a tengerek úgynevezett holt vízzé válhatnak, emiatt pedig az emberiség ivóvízkészlete is veszélybe kerülhet, sőt, még halálos betegségek is felütik a fejüket /Fotó: Northfoto/

Az emberi hajat azért lehet nagyon jól felhasználni, mert jól tudja felszívni az olajat – a tömegénél akár 8-szor nagyobb mennyiségben –, ezáltal a környezet megtisztítására is alkalmas. További felhasználásokra is alkalmas, hiszen nagyszerűen tudja helyettesíteni a műanyagot, valamint a mezőgazdaságban is tudják alkalmazni. Sőt, némelyik bőrproblémák kezelésére is jó – árulta el Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója.

Bár nem gondolunk bele, de a levágott haj is hatalmas mennyiségben gyűlik össze éves szinten, és rengeteg hulladék, mintegy 4 ezer tonna keletkezik belőle. Emiatt döntöttek hát úgy, hogy a hajat már nem hulladékként, hanem használati tárgyakként szeretnék látni. Egyelőre úgy tűnik, sikerrel járnak.

origo, blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...