A környezetvédelem lehet az egyik legfontosabb dolog jelenleg a világon. Bár sokan még mindig nem tesznek semmit környezetünk megóvásáért, szerencsére vannak olyanok, akik újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő: most éppen hajakkal óvnák meg a Földünket.

A víz az egyik legnagyobb kincs a Földön, hiszen felszínének csaknem 71%-át borítja, ám ennek mindössze 3%-a édesvíz. Mivel ennek a vízmennyiségnek a jelentős része a sarki jégtakarókban található, emiatt a Föld ténylegesen felhasználható és rendelkezésre álló édesvízkészletének csupán 0,5%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

Éppen ezért is lenne fontos az, hogy jobban megbecsülje az emberiség minden cseppjét a víznek. XIV. Lajos egykori lakhelyénél, a versailles-i kastélynál nyitottak egy szalont, ahol a kastély dolgozói havonta egyszer ingyen hajnyírást kapnak. A cég az emberi haj újrahasználására specializálódott – 200 francia fodrászatból gyűjtik a hajakat –, és az alábbi felirattal hívják fel az emberek figyelmét: „Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni”.

A vízszennyezésnek köszönhetően egy idő után a tengerek úgynevezett holt vízzé válhatnak, emiatt pedig az emberiség ivóvízkészlete is veszélybe kerülhet, sőt, még halálos betegségek is felütik a fejüket /Fotó: Northfoto/A vízszennyezésnek köszönhetően egy idő után a tengerek úgynevezett holt vízzé válhatnak, emiatt pedig az emberiség ivóvízkészlete is veszélybe kerülhet, sőt, még halálos betegségek is felütik a fejüket /Fotó: Northfoto/

Az emberi hajat azért lehet nagyon jól felhasználni, mert jól tudja felszívni az olajat – a tömegénél akár 8-szor nagyobb mennyiségben –, ezáltal a környezet megtisztítására is alkalmas. További felhasználásokra is alkalmas, hiszen nagyszerűen tudja helyettesíteni a műanyagot, valamint a mezőgazdaságban is tudják alkalmazni. Sőt, némelyik bőrproblémák kezelésére is jó – árulta el Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója.

Bár nem gondolunk bele, de a levágott haj is hatalmas mennyiségben gyűlik össze éves szinten, és rengeteg hulladék, mintegy 4 ezer tonna keletkezik belőle. Emiatt döntöttek hát úgy, hogy a hajat már nem hulladékként, hanem használati tárgyakként szeretnék látni. Egyelőre úgy tűnik, sikerrel járnak.

origo, blikk

Hirmagazin.eu