1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Egyszerre két cápával is végzett a krokodilszörnyeteg – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A ma élő egyetlen sósvízi krokodilfaj, a trópusi indo-pacifikus térség leghatalmasabb tengeri ragadozó hüllője, hírhedt az agresszivitásáról.

Az elsősorban a part menti vizekben vadászó bordás krokodil nem csak a tengeri és szárazföldi állatokra jelenthet komoly veszélyt, hanem az emberre is. Egy Qeensland partjainál horgászó ausztrál házaspár nem mindennapi drámai esemény szemtanúja lett.

Nem volt semmi esélye a két fiatal, mit sem sejtő cápának

Az Észak-Quuensland tartományban élő Yvonne és Tony Palmer február 8-án vasárnap reggel horgászás közben arra figyeltek fel, hogy a csónakjuk mellett fodrozódni kezd a víz, és hirtelen egy körülbelül 4-5 méter hosszú bordás krokodil (Crocodylus porosus) bukkant fel mellettük. A sekély, homokos aljzatú vízben két fiatal, kisméretű cápa úszkált gyanútlanul, mit sem sejtve az őket fenyegető veszélyről.

A megtermett bordás krokodil kimászott a partra, és ott nyelte le az áldozatait. FORRÁS: FACEBOOK/YVONNE PALMER

A megtermett hüllő miután észrevette a cápákat, azonnal rájuk rontott, és a csónakból döbbenten figyelő horgászok szeme láttára egyszerre bekapta őket. Az apró cápák túl későn reagáltak, így semmi esélyük sem maradt a menekülésre.

Valószínű, hogy a bikacápa és a bordás krokodil is helyesen mérték fel a kiegyenlített erőviszonyokat,

MERT EGYSZERŰEN CSAK ELÚSZTAK EGYMÁS MELLETT.

A bordás krokodil és a bikacápa is a part menti, gyakran zavaros sekély vizekben vadászik, ahol nem ritkán rátámadnak a gyanútlan fürdőzőkre.

Mindenre rátámad ami az útjába kerül, de a tigriscápa reá is veszélyes lehet

A trópusi indo-pacifikus területen honos bordás krokodil Srí Lankától a Fidzsi-szigetekig számít elterjedt fajnak. Különösen jelentős populációjuk él Ausztrália északi, trópusi éghajlatú partvidékén, főleg a mangróvés területeken és a folyótorkolatok közelében. A recens krokodilfélék (Crocodylidae) 12 ismert faja közül a bordás krokodil az egyetlen ma élő sósvízi krokodilfaj.

A bordás krokodil (Crocodylus porosus) az egyetlen ma élő sós vízi krokodilfaj. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/MOLLY EBERSOLD

A földtörténeti múltban, különösen a dinoszauruszok koraként is emlegetett mezozoikumban (252 millió évtől 65,5 millió évig) a krokodilfélék még nagy számban népesítették be a Föld akkori tengereit,

AMELYEK KÖZÜL EGYES FAJOK GIGANTIKUS MÉRETŰRE NŐTTEK.

A recens krokodilok közül a bordás krokodil számít az egyik legméretesebb fajnak, a kifejlett egyedek hossza elérheti a hat métert, a testtömegük pedig meghaladhatja az egy tonnát.

A jura időszak tengereiben különösen gyakoriak voltak a krokodilfélék. A képen egy Steneosaurus nemzetségbeli példány testfosszíliája látható, amely hozzávetőleg 170 millió éves. FORRÁS: HAUFF MUSEUM

Jellemzően a parthoz közeli vizekben vadászik, de sikerült már megfigyelni a parttól 100 kilométeres távolságra, a nyílt tengeren is. Az indonéz szigetvilágból származó megfigyelések szerint

NEM EGYSZER ÁTÚSZIK A VISZONYLAG TÁVOL FEKVŐ SZIGETEKRE IS, JELENTŐS UTAT MEGTÉVE A TENGEREN.

 

A bordás krokodil akár egy méterre is kiveti magát a vízből, ha például a vízfelszínre leszállt madarakra vadászik. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/ACHIM RASCHKA

A bordás krokodilnak gyakorlatilag nincsen természetes ellensége, de ha kimerészkedik a parti zónából a nyílt vízre, a nagyobb testű cápák, elsősorban a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) veszélyt jelenthetnek rá. A bordás krokodil képes kiválasztani a szervezetében felhalmozódó sót, ez teszi lehetővé a tengeri környezethez való alkalmazkodását.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier). még a bordás krokodil számára is veszélyessé válhat. FORRÁS: ELTER TAMÁS

IGEN AGRESSZÍV ÉS MOHÓ RAGADOZÓ, AMELY SZINTE MINDENRE RÁTÁMAD.

Beúszik a part menti édesvizű folyókba és mocsarakba, ahol gyakran elejti a szomjukat oltó nagytestű háziállatokat, a bivalyokat, szarvasmarhákat vagy lovakat. A bordás krokodil veszélyt jelent az ember számára is, szinte minden évben elfordulnak halálos kimenetelű incidensek.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...