13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Egy kiszivárogtatás nyomán nőtt a Kína-USA háború veszélye

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államok titokban legalább tíz éve segít felkészíteni a tajvani hadsereget egy esetleges kínai offenzívára, amit a fegyverszállításokba csomagolnak be.

Egy szakértő szerint rutinszerű együttműködésről van szó, ám épp ez az, amit Pekingben nem díjaznak.

az Egyesült Államok védelmi minisztériuma sok éve különleges alakulatokat küld Tajvanra, hogy segítsen felkészülni a szigetországnak egy esetleges kínai katonai támadásra – írja a Financial Times. Az ügyhöz közelálló források szerint rotációs rendszerben érkeznek a kiképzők, akik egy-egy turnusban nem töltenek hosszú időt az országban. A kapcsolatot úgy álcázzák, hogy összekötik a tajvani fegyvervásárlásokkal, amelyek keretében Tajpej egyebek mellett F-16-os harci repülőgépeket szerzett be az USA-tól.

Még több külföldi hír

Az egyik forrás szerint az egymást váltó speciális csapatok legalább egy évtizede megfordulnak Tajvanon, és mind a haditengerészeti, mind a szárazföldi katonai egységek kiképzésében részt vesznek. Egy további forrás szerint az együttműködés célja, hogy megerősítse a szigetország hadseregét, érzékelve, hogy Kína egyre fenyegetőbben lép fel Tajvannal szemben. A leleplezés, amelyet először a Wall Street Journal tett közzé, olyan időszakban kerül nyilvánosságra, amikor nő a két fél közti feszültség. Kínai harci repülőgépek rekord számú esetben hatoltak be Tajvan „légvédelmi azonosítási zónájába”.

A Pentagon nem kommentálta a hírt, csak annyit közöltek, hogy az USA támogatása Tajvannak összhangban van azzal a fenyegetéssel, amelyet Kína jelent a szigetországra. A két ország a Taiwan Relations Act törvényes keretei között működik együtt a védelmi területen. Heino Klinck Kína- és Tajvan-szakértő, aki a Trump-adminisztráció idején a védelmi tárca Ázsiáért felelős vezető tisztviselője volt, rutinszerűnek, átlagosnak minősíti a felek kapcsolatát. Elmondása szerint USA-nak és Tajvannak erőteljes, hosszú távú nem hivatalos katonai kapcsolatai vannak, ami magában foglalja a katonai képzést is.

Még több külföldi hír

Irgum-burgom lesz

A Biden-adminisztráció többször figyelmeztette Pekinget, hogy Washington és Tajpej kapcsolatai sziklaszilárdak, ezért nem kéne megkockáztatni egy kínai katonai akciót Tajvannal szemben. A kínai hadsereg tengeri és légi aktivitásának növekedése a sziget körül aggasztja az amerikaiakat, Tajvan védelmi minisztere a napokban azt állította, hogy Kína 2025-re felkészülhet országa lerohanására. Ez volt az első figyelmeztetés, amely reális lehetőségként említett egy háborút.

Peking évtizedeken át a tajvani kérdés békés megoldását kereste, ám úgy tűnik, hogy letérnek erről az útról – mondja Ivan Kanapathy, Kína-szakértő kutató, aki szintén szolgált a Trump-adminisztrációban. A hivatalos pekingi álláspont szerint Tajvan Kína része, amit a nemzetközi közösség tudomásul vett, de az erőszakos egyesítés már nyilvánvalóan más kérdés lenne.

Viszontmorgás is lesz

Bonnie Glase, a German Marshall Fund Kína-szakértője szerint az utóbbi időszak fejleményei nem meglepőek, miután a közösségi médiában a Trump-érában megjelentek posztok, amelyeken látható, amint az amerikai különleges erők kiképzik a tajvani katonákat. A mostani újabb leleplezés vélhetően tovább növeli majd a részt vevő felek közötti feszültséget.

Még több külföldi hír

E tények nyilvánosságra kerülése válaszreakcióra kényszeríti Kínát, így a feszültség nőni fog. Látva milyen erővel láttak neki a kardcsörtetésnek az elmúlt napokban, attól kell tartanunk, hogy úgy gondolják, erősebb jelzéssel kell kifejezniük a nemtetszésüket – mondja a szakértő. – Jöhet egy a helyzetet még jobban elmérgesítő húzás, ha nem elégszenek meg a kisebb katonai erődemonstrációkkal Tajvan körül.

napi

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...