Home Tudástár Magyar találmányok Döbbenetes: forradalmi magyar találmány, ami leállítja az epilepsziás rohamot

Döbbenetes: forradalmi magyar találmány, ami leállítja az epilepsziás rohamot

0

Szeged — Forradalmian új találmányt fejlesztettek ki szegedi tudósok: az agyi defibrillátor képes leállítani az epilepsziás rohamot a beteg páciensekben.

A gyógyszeres és műtéti kezeléseket lehetne kiváltani az új eszközzel

– A gyógyszeres kezelés egyik hátránya, hogy nem célzottan, hanem hosszú időn keresztül hat, akkor is, amikor a betegnek nincs szüksége rá. A másik pedig az, hogy a betegek 30 százalékánál nem tudnak tünetmentességet elérni, még a legmodernebb szerekkel sem. Eddig nem volt olyan elektromos eszközünk, amivel a megfelelő mennyiségű dózist fájdalommentesen az agyba juttathattuk volna – fejtegette dr. Berényi Antal agykutató, a defibrillátor ötletgazdája és a kutatások vezetője.

Dr. Berényi Antal, a kutatás vezetője először saját magán tesztelte az agy mélyrétegeire ható különleges készüléket

– Ötévnyi munka után készült el az eszköz, ami egészen a mélyagyi rétegekig eljuthat. Állatokon és civil önkénteseken már teszteltük is, és biztonságosnak bizonyult. Természetesen én voltam az első, akin kipróbáltuk, és nagyon érdekes tapasztalás volt – mondta.

A kutatók reményei szerint a találmány nemcsak az epilepsziásoknak tehet jó szolgálatot, hanem a depressziós és szorongásos betegségeket is lehet vele kezelni.

– Két irányba tervezünk tovább haladni: egyrészt ezt a mostani, fél szekrény nagyságú szerkezetet le szeretnénk miniatürizálni akkorára, hogy be lehessen ültetni a fejbőr alá, másrészt szeretnénk kifejleszteni mindennek a hordozható változatát – fejtegette az agykutató. – Az epilep­sziás betegeknek állandóan szükségük van a defibrillátorra, mert sose lehet tudni, mikor jön a roham, a depresszió­sok viszont egy másik, hordozható változatot használhatnák.

S hogy mit szólnak mindehhez az érintettek? Természetesen nagyon örülnek. – Minden olyan újítás öröm nekünk, ami bármennyit is javít az epilepsziások életminőségén – jelentette ki Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának vezetője, aki maga is epilepsziában szenved. – A műtéttől sokan tartanak, és csak negyvenszázalékos az országos kihasználtság, régóta vártunk már egy megfelelő alternatívára.

Mészáros László örül a gyógymódnak /Fotó: Facebook

Negyvenmillió érintett

Az epilepszia igen gyakori betegség, a világon negyvenmillió ember él vele. A betegek agyának bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, ami az egész testet érintő görcsrohamokat okozhat.

Forrás: blikk

Exit mobile version
Megszakítás