Erőltetett menetbe kezdtek Lewis Hamiltonék: két hét alatt három futam három földrészen, közte 20 ezer kilométernyi utazás, 9 időzónán keresztül.

A vasárnapi (20.00, tv: M4 Sport) Mexikói Nagydíj után már csak négy futam van hátra a Forma-1 idei szezonjából, így az utóbbi évek legizgalmasabb párharcából, a címvédő Lewis Hamilton (Mercedes) és a trónkövetelő Max Verstappen (Red Bull) csatájából is. A következő két hét azonban nem csak nekik, és nem is csak az autóversenyzőknek lesz rendkívül megterhelő. Szabad hétvége nélkül úgy vár gyors egymásutánban három verseny a mezőnyre, hogy a helyszínek más-más földrészen lesznek.

A Forma-1 Brit Nagydíjának rajtja után, a silverstone-i pályán

Az aszfaltcsíkokon kívül is fárasztó lesz a következő két hetük
Fotó: AFP

A pilóták mellett a csapattagoknak is fárasztó erőltetett menet a hétvégén, Mexikóvárosban kezdődik. Észak-Amerika után jön a gyors átköltözés Dél-Amerikába: Sao Paulóban rendezik a Brazil Nagydíjat. Majd a következő versenyt egy héttel később már Ázsiában, az idén debütáló Katarban.

Az első utazás során 10 órás repülőúttal mintegy 8 ezer kilométert tesznek meg, három időzónán át. A második már 14 óráig tart majd, miközben 12 ezer km-t járnak be, és 6 óra időeltolódással kell egyenesbe jönniük.

A három állomás brutális megterhelést jelent mindenkinek. Más volt korábban végigjárni Európán belül a Spa, Zandvoort, Monza triót – és más bejárni a fél világot, miközben nem csak vb-pontok és eurómilliók, de emberi életek is múlnak a pilóták döntésein, a szerelők alaposságán. Utóbbiaknak az a három nap pihenő sem adatik meg, ami a versenyzőknek hétfőtől szerdáig rendelkezésre áll a regenerációra.

„Ez a három hétvége az egész évben messze a legfáradságosabb. Semmi sem fogható ehhez a terheléshez. Rendkívül fárasztó lesz. Ráadásul Katar mindannyiunknak új terep lesz, ahol összeszedettnek kell lennünk, megtanulni egy új pályát és még a szokásosnál is keményebben dolgozni. Meglátjuk, kinek hogy sikerül mindez”

– aggodalmaskodott Daniel Ricciardo, a McLaren versenyzője, aki már egy évtizedes F1-pályafutás rutinjára alapozza a véleményét.

Az embert próbáló hármas sorozat után egy szabad hétvége következik, majd decemberben Szaúd-Arábiában, végül Abu-Dzabiban lesz az F1-idény hajrája.

A pilóták vb-pontversenyének élcsoportja: 1. Verstappen 287.5 pont, 2. Hamilton 275.5, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) 185, 4. Sergio Pérez (Red Bull) 150, 5. Lando Norris (McLaren) 149.

ripost

Hirmagazin.eu