10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Belgyógyász: “A legjobb védelem a két maszk plusz szemüveg lenne”..

Dátum:

Megosztás:

Vannak, akiknek nagyon nem ajánlott az FFP 2-es, a textilmaszk használata pedig mindenkinek félmegoldás csupán. A legjobb védelem a két maszk plusz szemüveg lenne, de ez Kovács Gábor szerint életszerűtlen.

A beoltottakat sem kerüli már el a koronavírus új, rendkívüli fertőző omikron variánsa, ezért az amerikai orvosok arra kérik az embereket, hogy mellőzzék a textilmaszkok viselését, amelyek szerintük nem biztos, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a fertőződés ellen; a szövetmaszkok sebészeti maszkokkal való párosítását javasolják, vagy áttérést az erősebb légzőmaszkokra.

A megkérdezett belgyógyász, Kovács Gábor azonban másra is felhívta a figyelmet.

“Két funkciójuk van a maszkoknak: egyrészt mi ne fertőzzünk másokat, másrészt mi ne fertőződjünk meg, ha a környezetünkben légúti vírussal fertőzött személy van. A maszkok azonban nem védenek egyformán. Az egyszerű sebészi maszk attól védi a környezetet, hogy ne adjuk át olyan könnyen a fertőzést.

Ha azonban sebészi maszk van rajtunk, és a környezetünkben egy fertőzött ember nem visel maszkot, akkor nem garantált, hogy nem kapjuk el a fertőzést”

– tette tisztába.

A házi készítésű szövetmaszkokról pedig ezt mondta: “Valamennyi védelmet jelent, tehát a ki- és a belélegzett vírusok száma is alacsonyabb, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek hatékonysága nagyon alacsony.”

Az FFP 2-es szájmaszkokról szóló “ítélet” a következő: “Ennek az a funkciója, hogy mi ne kapjuk el a vírust, ez a maszk viszont segíti a kilélegzést, tehát ha mi fertőzöttek vagyunk, bizony a környezetünket fertőzni tudjuk.

Ezek után milyen maszkot hordjunk – kapta meg a kérdést Kovács Gábor. “Nyilván mind a kettőt kéne egyszerre hordani, vannak ilyen emberek, akik így tesznek.

Aki be van oltva, nincsenek klinikai tünetei, átesett a fertőzésen vagy tünetszegényen üríti a vírust, neki elsősorban magát kell védenie, az FFP 2-es maszk viselésével. Akinek viszont tünetei vannak, annak az FFP 2-es és sebészi maszk együttes használata tanácsolható.”

Létezik egy úgynevezett FFP 3-as maszk is, azt azoknak kell hordaniuk, akik nagyon komolyan ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek,

“például azért, mert intenzív osztályon, fül-orr-gégészeten dolgoznak, ahol nagyon nagy a légúti vírus kiáramlásának lehetősége. A személyzet védelme érdekében tehát ez a legbiztosabb” – húzta alá Kovács Gábor.

Aki szerint viszont van egy rossz hír: “Ez elsősorban légúti vírus, de felületeken is képes megmaradni, és a szem nyálkahártyáján is képes bejutni. Ezért akár a védőszemüveg viselése is indokolt lehet, de ez a mindennapi életben nem valósítható meg.”

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Luxus lesz a jogsi! Egy átlagos vagy nem jó tanulónak, akár 350-400 ezer Ft-ba is kerülhet! – Egyre kevesebb a tanuló

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne A jogosítvány megszerzése eddig sem volt olcsó mulatság, hiszen...

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...