25.4 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Belefulladtak a Tiszába a süllők – a mérgező gázoktól elfogyott az oxigén a vízben..

Dátum:

Megosztás:

Komoly állományveszteséget jelentett be a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Közleményükben elmondták, hogy a halak egyszerűen megfulladhattak.

D  MJ20160123014

A szervezet közleménye szerint – ahogy minden évben, most is – ragadozóhalak rekedtek a Tisza-tó északi részén található alacsony vízállású területeken. Idén több süllőt találtak befagyva, mint az eddigi években. A szervezet szerint ez azzal is magyarázható, hogy a vízben jelen lévő mérgező gázok miatt nem marad elég oxigén a halaknak.

A körülmények alaposabb mérlegelését követően a szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a példányok vesztét a maximum negyven centiméteres víz sekélysége és a hideg levegő okozhatta. A napokban felélénkült viharos szelek miatti áramlatok felkavarták a vizet, ami miatt nagyobb mennyiségű hordalék rakódhatott a halak kopoltyújára, ezzel megakadályozva a gázcseréjüket. A süllők ugyanis nem képesek hosszabb ideig elviselni az oxigénhiányos állapotot.

Miután a területet borító jégpáncél elérte azt a vastagságot, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát, a Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. munkatársai megkezdték az egytől hat kilogramm súlyú elpusztult süllők mennyiségének felmérését, azonban az elhullott állatok összegyűjtésével a legközelebbi felmelegedésig és a jégpáncél eltűnéséig még várni kell.

A horgászegyesület közleményében arról is tesz említést, hogy a télre alacsonyra leengedett vízszint magas kockázatot jelent a telelő halak számára. Megoldásként a társaság a Tisza régi medreinek rekonstrukcióját javasolja, amely az iszap eltávolításával segíthetné a halak telelését. Így javulnának az áramlási viszonyok és nem utolsósorban a tározott víz mennyisége is nőhetne. Ehhez már korábban össze is írták azokat a területeket, amelyeket kotorni kellene a szakmai halgazdálkodási szempontok figyelembe vételével.

agroinform

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...