Komoly állományveszteséget jelentett be a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Közleményükben elmondták, hogy a halak egyszerűen megfulladhattak.

D  MJ20160123014

A szervezet közleménye szerint – ahogy minden évben, most is – ragadozóhalak rekedtek a Tisza-tó északi részén található alacsony vízállású területeken. Idén több süllőt találtak befagyva, mint az eddigi években. A szervezet szerint ez azzal is magyarázható, hogy a vízben jelen lévő mérgező gázok miatt nem marad elég oxigén a halaknak.

A körülmények alaposabb mérlegelését követően a szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a példányok vesztét a maximum negyven centiméteres víz sekélysége és a hideg levegő okozhatta. A napokban felélénkült viharos szelek miatti áramlatok felkavarták a vizet, ami miatt nagyobb mennyiségű hordalék rakódhatott a halak kopoltyújára, ezzel megakadályozva a gázcseréjüket. A süllők ugyanis nem képesek hosszabb ideig elviselni az oxigénhiányos állapotot.

Miután a területet borító jégpáncél elérte azt a vastagságot, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát, a Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. munkatársai megkezdték az egytől hat kilogramm súlyú elpusztult süllők mennyiségének felmérését, azonban az elhullott állatok összegyűjtésével a legközelebbi felmelegedésig és a jégpáncél eltűnéséig még várni kell.

A horgászegyesület közleményében arról is tesz említést, hogy a télre alacsonyra leengedett vízszint magas kockázatot jelent a telelő halak számára. Megoldásként a társaság a Tisza régi medreinek rekonstrukcióját javasolja, amely az iszap eltávolításával segíthetné a halak telelését. Így javulnának az áramlási viszonyok és nem utolsósorban a tározott víz mennyisége is nőhetne. Ehhez már korábban össze is írták azokat a területeket, amelyeket kotorni kellene a szakmai halgazdálkodási szempontok figyelembe vételével.

agroinform

Hirmagazin.eu

ElőzőVége a lejárt okmányok korszakának
KövetkezőÚjévi lencsefőzelék
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.