15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Balaton: Hazajöttek a régi halak..

Dátum:

Megosztás:

A Balatonban három olyan idegenhonos halfajjal is találkozhattunk idén nyáron, amelyek az utóbbi időben eltűntek, ezek az ezüstkárász, a kínai razbora és a naphal.

Azt persze tudni kell, hogy ezek a halfajok régebben is megtalálhatóak voltak a tóban, csak annak idején, vagy 20 évvel ezelőtt betelepitették az angolnát, és az angolna felzabálta ezeket a halakat, és ezeknek az ikráit.

Az invazív fajok térhódítása márpedig a magyar tenger vízgyűjtőjének élővilágát fenyegető harmadik legnagyobb veszély a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulása mellett, mert ezen fajok mellett vannak sajnos olyan fajok is, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek tengerünk növényfaunájára, és ezek a  távol keletről, vélhetően szándékosan, repülőn behurcolt amúrgéb, és a kínai növényevő busa.

Sajnos ezeket nem zabálta fel az angolna, és ikráikat sem ette meg, mert az amúrgéb kesernyés húsát nem szereti, a kínai növényevő busa pedig más szinttájon él, és nem találkozik )vagy csak nagyon ritkán az angolnával.

Jó kezdeményezésnek tekinthető a menyhal visszatelepítése a tóba, hiszen a menyhal őshonos halfajunk, és a menyhalat is az angolna pusztította ki.

A visszatelepítési program óta már a 4.  kifejlett menyhalakat fogták ki a Balatonból, bizonyítéka ez annak, hogy a 2015-ben indult és azóta is tartó visszatelepítés sikeresen zajlik.

Az angolnát most már évek óta halásszák a halászok, évi kifogott mennyisége másfél, kétszáz tonna, a maradék ivarérett példányok elúsznak a tengerre ívni, tehát elmennek tőlünk, a horgászok is kifognak valamennyit, szép lassan eltűnne, ha az üvegangolnát nem telepítenék újra.

Most már csak odafönt kellene megérteni, hogy a Balaton, a régi szépségében az egész nemzetnek örömet szerez, ami nagyobb boldogság, és nemzetgazdasági értéke is jelentősebb, mint a csúf kígyóból a zsebbe folyó néhány tíz millió Ft egyéni érdekeltsége.

Nyitókép: horgaszat.hu

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...