28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Balaton: Hazajöttek a régi halak..

Dátum:

Megosztás:

A Balatonban három olyan idegenhonos halfajjal is találkozhattunk idén nyáron, amelyek az utóbbi időben eltűntek, ezek az ezüstkárász, a kínai razbora és a naphal.

Azt persze tudni kell, hogy ezek a halfajok régebben is megtalálhatóak voltak a tóban, csak annak idején, vagy 20 évvel ezelőtt betelepitették az angolnát, és az angolna felzabálta ezeket a halakat, és ezeknek az ikráit.

Az invazív fajok térhódítása márpedig a magyar tenger vízgyűjtőjének élővilágát fenyegető harmadik legnagyobb veszély a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulása mellett, mert ezen fajok mellett vannak sajnos olyan fajok is, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek tengerünk növényfaunájára, és ezek a  távol keletről, vélhetően szándékosan, repülőn behurcolt amúrgéb, és a kínai növényevő busa.

Sajnos ezeket nem zabálta fel az angolna, és ikráikat sem ette meg, mert az amúrgéb kesernyés húsát nem szereti, a kínai növényevő busa pedig más szinttájon él, és nem találkozik )vagy csak nagyon ritkán az angolnával.

Jó kezdeményezésnek tekinthető a menyhal visszatelepítése a tóba, hiszen a menyhal őshonos halfajunk, és a menyhalat is az angolna pusztította ki.

A visszatelepítési program óta már a 4.  kifejlett menyhalakat fogták ki a Balatonból, bizonyítéka ez annak, hogy a 2015-ben indult és azóta is tartó visszatelepítés sikeresen zajlik.

Az angolnát most már évek óta halásszák a halászok, évi kifogott mennyisége másfél, kétszáz tonna, a maradék ivarérett példányok elúsznak a tengerre ívni, tehát elmennek tőlünk, a horgászok is kifognak valamennyit, szép lassan eltűnne, ha az üvegangolnát nem telepítenék újra.

Most már csak odafönt kellene megérteni, hogy a Balaton, a régi szépségében az egész nemzetnek örömet szerez, ami nagyobb boldogság, és nemzetgazdasági értéke is jelentősebb, mint a csúf kígyóból a zsebbe folyó néhány tíz millió Ft egyéni érdekeltsége.

Nyitókép: horgaszat.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...