33.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Dátum:

Megosztás:

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat..

Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban, amely az orosz bombázások idején az ukrán ellenállás jelképévé vált. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes videónyilatkozatban számolt be az evakuálásról, hozzátéve, hogy az ukrán erők egy része az Azovsztalban marad

írja a CNN.

“Ötvenhárom súlyosan sérült embert evakuáltak Azovsztalból egy novoazovszki egészségügyi intézménybe, ahol orvosok látják el sebesüléseiket, további 211 embert pedig humanitárius folyosón keresztül Olenivkába szállítottak”

– mondta el a Reuters híre szerint.

Az evakuáltakat csere keretében fogják később hazajuttatni.

Ezzel valószínűleg véget ér az Ukrajnában dúló háború eddigi leghosszabb és legvéresebb csatája.

Tűzszünet tette lehetővé az akciót

“Ukrajnának élve van szüksége a hőseire. Védekezésünk 82. napja ér ma véget – nehéz nap volt ez is. De ez a nap, akárcsak az összes többi, országunk és népünk megmentését célozza”

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az evakuálásról szóló nyilatkozatában, amelyben köszönetet mondott az ukrán katonáknak és a tárgyalófeleknek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ-nek.

“…reménykedünk abban, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét” – mondta Zelenszkij. Vannak köztük súlyos sebesültek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük

– tette hozzá a TASZSZ tudósítása szerint.

Az elnök reméli, hogy mindannyiukat mielőbb vissza tudják juttatni hazájukba. “Az erre irányuló munka már zajlik, de nagyon érzékeny és időigényes a feladat.”

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy tűzszünetet kötöttek, hogy lehetővé tegyék a sebesült ukrán katonák átkelését a RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint.

Időt nyert az Azov-ezred

Az Azovi-tenger partján található Mariupolban zajlottak a leghevesebb harcok az elmúlt hetekben: számos civilt menekítettek ki a városból, de a katonák áprilisban azt fogadták meg, a végsőkig kitartanak annak ellenére, hogy teljesen bekerítették őket a létszámfölényben levő oroszok, és lőszerkészleteik is megfogyatkoztak. Az orosz RT televízió felvételeinek tanúsága szerint 10-12 busz hagyta el az acélművet, melyek egy részét vörös kereszttel jelölték meg.

Nyilatkozatában Malyar elismerését fejezte ki Mariupol védelmezőinek azért, hogy kitartásuknak köszönhetően

Ukrajna kritikus időt tudott nyerni tartalékok képzésére, erőinek átcsoportosítására és partnerországok segítségének fogadására.

“Sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy katonai eszközökkel oldjuk fel az Azovsztal blokádját” – tette hozzá.

82 napig terelték el az oroszok figyelmét

Az Azov-ezred szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a teljes mariupoli helyőrség követi a parancsot, hogy életeket mentsen.

“Az életek megmentése érdekében a mariupoli helyőrség végrehajtja a Legfelsőbb Katonai Parancsnokság által jóváhagyott döntést, remélve az ukrán nép támogatását. Mariupol védői minden nehézség ellenére teljesítették a parancsot, 82 napon keresztül terelték el az ellenség figyelmét”

– áll az Azov ezred hétfőn késő este kiadott közleményében.

Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro ‘Orest’ Kozatskyi
infostart

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...