Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Dátum:

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat..

Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban, amely az orosz bombázások idején az ukrán ellenállás jelképévé vált. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes videónyilatkozatban számolt be az evakuálásról, hozzátéve, hogy az ukrán erők egy része az Azovsztalban marad

írja a CNN.

„Ötvenhárom súlyosan sérült embert evakuáltak Azovsztalból egy novoazovszki egészségügyi intézménybe, ahol orvosok látják el sebesüléseiket, további 211 embert pedig humanitárius folyosón keresztül Olenivkába szállítottak”

– mondta el a Reuters híre szerint.

Az evakuáltakat csere keretében fogják később hazajuttatni.

Ezzel valószínűleg véget ér az Ukrajnában dúló háború eddigi leghosszabb és legvéresebb csatája.

Tűzszünet tette lehetővé az akciót

„Ukrajnának élve van szüksége a hőseire. Védekezésünk 82. napja ér ma véget – nehéz nap volt ez is. De ez a nap, akárcsak az összes többi, országunk és népünk megmentését célozza”

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az evakuálásról szóló nyilatkozatában, amelyben köszönetet mondott az ukrán katonáknak és a tárgyalófeleknek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ-nek.

„…reménykedünk abban, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét” – mondta Zelenszkij. Vannak köztük súlyos sebesültek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük

– tette hozzá a TASZSZ tudósítása szerint.

Az elnök reméli, hogy mindannyiukat mielőbb vissza tudják juttatni hazájukba. „Az erre irányuló munka már zajlik, de nagyon érzékeny és időigényes a feladat.”

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy tűzszünetet kötöttek, hogy lehetővé tegyék a sebesült ukrán katonák átkelését a RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint.

Időt nyert az Azov-ezred

Az Azovi-tenger partján található Mariupolban zajlottak a leghevesebb harcok az elmúlt hetekben: számos civilt menekítettek ki a városból, de a katonák áprilisban azt fogadták meg, a végsőkig kitartanak annak ellenére, hogy teljesen bekerítették őket a létszámfölényben levő oroszok, és lőszerkészleteik is megfogyatkoztak. Az orosz RT televízió felvételeinek tanúsága szerint 10-12 busz hagyta el az acélművet, melyek egy részét vörös kereszttel jelölték meg.

Nyilatkozatában Malyar elismerését fejezte ki Mariupol védelmezőinek azért, hogy kitartásuknak köszönhetően

Ukrajna kritikus időt tudott nyerni tartalékok képzésére, erőinek átcsoportosítására és partnerországok segítségének fogadására.

„Sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy katonai eszközökkel oldjuk fel az Azovsztal blokádját” – tette hozzá.

82 napig terelték el az oroszok figyelmét

Az Azov-ezred szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a teljes mariupoli helyőrség követi a parancsot, hogy életeket mentsen.

„Az életek megmentése érdekében a mariupoli helyőrség végrehajtja a Legfelsőbb Katonai Parancsnokság által jóváhagyott döntést, remélve az ukrán nép támogatását. Mariupol védői minden nehézség ellenére teljesítették a parancsot, 82 napon keresztül terelték el az ellenség figyelmét”

– áll az Azov ezred hétfőn késő este kiadott közleményében.

Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro ‘Orest’ Kozatskyi
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...
Megszakítás