Később viszont visszahelyezte a tábornokot eredeti beosztásába.

A közösségi médiában már hétfőn megjelentek olyan hírek, amelyek szerint az ukrán elnök meneszteni akarja a vezérkar főnökét. Pár órával később Kijevben hivatalosan cáfolták ezt, ám brit lapértesülések szerint nagyon feszültté vált a viszony Zelenszkij elnök és Zaluzsnij tábornok között. A The Guardian azt írja: kettejük között valójában személyes ellentétek vannak, mivel Volodimir Zelenszkij attól tart, hogy Valerij Zaluzsnij az elnök posztra tör. A londoni újság arról is beszámol, hogy a tábornok igen népszerű az ukránok körében.

Egy nemrég végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy Volodimir Zelenszkij csak alig két százalékkal tudna nyerni, ha Zaluzsnij tábornokkal kellene megküzdenie az elnökségért 1. Az államfő és a vezérkari főnök viszonya láthatóan akkor romlott meg, amikor tavaly novemberben Zaluzsnij tábornok a londoni The Economistnak azt nyilatkozta, hogy a harctereken patthelyzet alakult ki és ukrán hadsereg nem tudja legyőzni az oroszokat.

Volodimir Zelenszkij ezt a vélemény határozottan cáfolta és azt bizonygatta, hogy szó sincs semmiféle patthelyzetről. Sőt, mint mondta, a hamarosan hadrendbe álló új fegyverekkel, köztük az F-16-os vadászbombázókkal Ukrajna meg fogja nyerni a háborút. Egyúttal bírálta Zaluzsnijt és más katonai vezetőket, amiért a hadsereg nyári offenzívája nem hozta meg a várt sikereket. Az elnök ugyanakkor tisztelettel arra kérte a tábornokokat, hogy a saját feladataikkal törődjenek és ne üssék az orrukat a politikusok dolgába .

HIRMAGAZIN.EU