Home Nagyvilág Szép helyek Az Szent Anna-tó misztikus története, melyet sokan nem ismernek!

Az Szent Anna-tó misztikus története, melyet sokan nem ismernek!

0

Az egyetlen vulkanikus eredetű tó Romániában, Székelyföld szívében található. Az Erdélyi Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kráterében, Tusnádfürdőhöz közel fekszik a Szent Anna-tó. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába, az egyikben a tó, a másikban pedig a Mohos-tőzegláp található.

A legenda szerint a Szent Anna-tó helyén valamikor egy vár állt, és vele szemben a Bálványos hegyén is volt egy vár, melynek romjai még ma is megtalálhatóak.

Egyszer a bálványosi várba egy gazdag férfi érkezett, arannyal, gyémánttal bevont, csodaszép hintóval. A házigazdának nagyon megtetszett a hintó, és kérte, hogy adja el neki, azonban az idegen hevesen tiltakozott.

Az esti kockaparti alkalmával viszont elnyerte a vár ura a hintót, és már másnap ment is, hogy eldicsekedjen vele a testvérének. A testvére dühöngött az irigységtől, és megfogadta, hogy neki egyszer egy 12 lovas hintója lesz.

Törte a fejét, honnan szerezzen 12 lovat, míg nem az jutott eszébe, hogy a környék 12 legszebb lányát rendelte oda, és befogta őket a hintó elé.

A lányok meg sem tudták mozdítani a hintót, annyira nehéz volt, ám, a vár ura csak hajtotta őket az ostorral. Legelöl a legszebb lány, Anna volt befogva, akinek az ostortól meghasadt a szép fehér bőre, és kiserkent a vér belőle.

Amikor az úr másodszor is rávágott, Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. Ekkor az ég elfeketedett, megnyílt a föld, és elsüllyedt a vár, a helyébe egy tó keletkezett, melyben 12 hófehér hattyú úszkált.

A hattyúk kijöttek a vízből, és visszaváltoztak emberré, a 12-ik, Anna ott maradt a tó partján, egy kápolnát épített, és abban élt élete végéig.

Forrás: tudasfaja.com

Exit mobile version
Megszakítás