-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Az Európai Unió nemrég engedélyezte, hogy a házi tücsköt megehessük, kérdés, mikor lesz kötelező fogás?!

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Unió nemrég engedélyezte, hogy az Acheta Domesticus, ismertebb nevén házi tücsök, megjelenjen az Európai Unió fogyasztóinak asztalain, illetve azt is, hogy a liszféred is étel lehessen..

– írja a Ripost.hu

Az Európai Unió nemrég engedélyezte az élelmiszergyártók számára, hogy az Acheta Domesticus, vagyis a tücsök részben zsírtalanított porát bevezessék az EU élelmiszerpiacára.

házi tűcsök
A rendelet az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetést követő huszadik napon lép hatályba. Teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Január 24-től az élelmiszergyártók a port számos élelmiszer előállításához használhatják fel, beleértve a pizzát, tészta alapú termékeket, dióféléket, olajos magvakat, csokoládékat, rágcsálnivalókat, szószokat, húskészítményeket és leveseket. A kenyér, zsemle és kekszfélék, burgonyatermékek, gabonaszeleteket sem maradnak ki a sorból, ráadásul a sörgyártók is használhatják.

Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át a rovarvilág muzsikusait.

Thai local food southern style red ant clear soup in bowl for serve lunch meal
Aki Ázsiában jár, megkóstolhatja akár a hangyalevest is. Fotó: Tuayai / Getty Images

 

A házi tücskök bevonulásával nem ér véget a rovarok benyomulása az európai konyhákba.

Január 6-án az EU Bizottsága is jóváhagyta az Alphitobius diaperinus lárvák, más néven kisebb lisztféreg fagyasztott, paszta, szárított és porított formáinak  élelmiszerpiacra való bevezetését.

Az EFSA biztonságosnak találta a kisebb lisztféreg lárváinak porát, amit  étrend-kiegészítőként is felhasználhatnak.

Magyarországon nincs hagyománya

Magyarországon nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. A Kaposvári Egyetem korábbi felméréséből az derült ki, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.

Ugyanakkor a haszonállatok takarmányozásában a rovarfehérje jelentősen csökkentheti például a drága szójadara kiváltását. Hazánkban is több kutatás folyik ezen a területen.

Rovaralapú takarmányok jelenleg prémes állatok, vízi állatok, kedvtelésből tartott állatok, valamint baromfik és sertések takarmányozására használhatók. 

Élelmiszertermelő állatot azonban csak az Európai Parlament és a Tanács az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 999/2001/EK rendelet (TSE rendelet) szerinti feldolgozott rovarfehérjével lehet etetni.

ripost nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...