Home Tudástár Technika, kommunikáció Az Apple és a Google közös megoldással lépett fel a telefonos nyomkövetés...

Az Apple és a Google közös megoldással lépett fel a telefonos nyomkövetés ellen..

0
Apple

Az Apple és a Google hétfőn hivatalosan bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat mind az iOS, mind az Android rendszerben, ha egy Bluetooth-nyomkövető eszközzel a tudtuk és beleegyezésük nélkül figyelik őket.

“Ez segít csökkenteni a tárgyak nyomon követésére szolgáló eszközökkel való visszaéléseket.” – áll a vállalatok közös közleményében, hozzátéve, hogy a funkció célja a “felhasználók magánéletét és biztonságát fenyegető potenciális kockázatok” kezelése.

A zaklatók ellen is hatékony lesz az új funkció

Az Android-felhasználók “Tracker traveling with you” (magyarra fordítva „Veled utazó nyomkövető”) riasztást kapnak, ha egy azonosítatlan Bluetooth-nyomkövető eszközt észlel a program, az iOS rendszerben pedig a felhasználók az “[Item] Found Moving With You” (azaz „Veled együtt mozgó eszköz”) üzenetet kapják.

Az operációs rendszertől függetlenül az ilyen riasztást kapó felhasználóknak lehetőségük van a nyomkövető azonosítójának megtekintésére, a helymeghatározást segítő hang lejátszására, valamint a letiltására vonatkozó utasítások elérésére.

A fejlesztés válaszul érkezett azokra a jelentésekre, amelyek szerint az AirTag-hez hasonló nyomkövető eszközöket sokan rosszindulatú célokra használják, gyakran például a családon belüli bántalmazók élnek vissza ezekkel a funkciókkal.

Egy 2023 októberében az Apple ellen benyújtott csoportos kereset azt állította, hogy az AirTagek “a zaklatók által alkalmazott egyik legveszélyesebb és legfélelmetesebb technológiává váltak”, és hogy “valós idejű helymeghatározási információk meghatározására használhatók az áldozatok követésére.”

Kép


Cikk

#apple#google#technika#kommunikáció#közösfelképés#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin

Exit mobile version
Megszakítás