13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Amerikai kutatók nagy eredménynek vélik, de ki tudja.. Több millió db génmódosított szúnyogot engedtek ki a laboratóriumokból, amelyek a halálos kórokat terjesztő másik szúnyogok ellen fejlesztettek ki! .. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Hét hónap alatt minimum ötmillió db Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra Amerikában, véget ért ugyanis az első olyan kísérlet, ahol génmódosított rovarok szabadba telepítésével próbálkoznak.

A cél, a vadon élő szúnyogok terjesztette vírusos megbetegedések csökkentése, és habár az első eredmények pozitívak, még több állatot kell majd szabadon bocsátani annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak arról, a módosított példányok valóban segítenek abban, hogy csökkenjen a teljes populáció száma.

Az amerikai Oxitec biotechnológiai cég kutatói úgy módosították a chikungunya- és dengue-lázat, zikát és sárgalázat is terjesztő szúnyogfajt, hogy a nőstény példányokra halálos gént tartalmazó hímeket engedtek szabadon.

A terv szerint a módosított hímek párosodnak a vadon élő nőstényekkel, de minden nőstény ivadék elpusztul. A hím utódok tovább viszik a gént, így egyre kevesebb nőstény marad életben, a populáció pedig egyre kisebb lesz – írja a Nature-re hivatkozva az Infostart.

A halált hozó gén működött, hiszen a hímekkel párosodó összes nőstény példány elpusztult még azelőtt, hogy elérte volna a felnőtt kort. A kutatócsoport emellett azt is megállapította, hogy a halálos gén két-három hónapig, vagyis a szúnyogok körülbelül három generációjáig maradt fenn a vadon élő populációban.

Az Oxitec most kiterjesztett kutatásokat végez, ám ez sem tudja megállapítani azt, hogy a szúnyogok hordozta betegségek előfordulása csökken-e a beavatkozás hatására. Floridában ugyanis, ahol a kísérletet végzik, nem fordul elő annyi az Aedes aegypti példányai által terjesztett betegség, hogy ez kiderülhessen. Amerika más területein sem okoznak ehhez megfelelő számú betegséget szúnyogok, ezért nagyobb befektetésre és más területen végzett kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy kiderülhessen, mi a valós közegészségügyi hatás.

Ráadásul betegségkitörések akkor is előfordulhatnak, ha az Aedes aegypti populáció alacsony, így a szúnyogpopuláció csökkentése nem feltétlenül eredményezi a betegségek visszaszorítását. Emellett nem csökkenti a szúnyogirtások szükségességét sem az adott területen, mivel ott a szúnyogok mindössze 4 százalékát adja az Aedes aegypti.

Mindezek ellenére a helyi egészségügyi hatóság támogatja a kísérletet.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...