A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Víz Világtalálkozón, csütörtökön Budapesten.

vízügyi válságSzijjártó Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Cikkünk frissült.

A tárcavezető a tanácskozást lezáró felszólalásában kiemelte: „a víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni”.

Mint mondta, a konferencián bemutatott Budapest Felhívásban megfogalmazták azokat az üzeneteket és akciókat, amelyekkel a nemzetközi közösség képes megelőzni a közelgő vízválságot. Ahogyan azt a dokumentumban is írják, ösztönözni kell a vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat, elsősorban azokat, amelyek segítik a vízbiztonság növelését – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért rá: az idei világtalálkozón a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a megvalósításra, ezért kapott kiemelt szerepet a szakkiállítás, amelyen a magyar vízipar mutatkozott be. A magyar vízipari tudás jelentőségét aláhúzza, hogy ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése biztonságos ivóvíz-szolgáltatáshoz, 1,8 milliárd ember pedig csak szennyezett ivóvízhez jut hozzá – mondta.

Szijjártó Péter közölte: nemcsak a regionális és nemzetközi vízügyi viták, hanem a lokális vízválságok is konfliktusforrásokká válhatnak. Hozzáfűzte: fontos felismerni a víz kiemelt szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában.

Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig számítani lehet Magyarországra.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány meggyőződése, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika a migrációt kiváltó okok kezelésének egyik leghatékonyabb, kézzelfogható eszköze, hiszen így lehetséges hozzájárulni a helyi életkörülmények javításához és a munkahelyteremtéshez. Ennek megfelelően Magyarország négy földrészen – Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és Európán belül a Nyugat-Balkánon – folytat aktív nemzetközi fejlesztési tevékenységet azzal a céllal, hogy a fejlődő országok felzárkóztatásának felgyorsításával hozzájáruljon a migráció okainak kezeléséhez, valamint a nemzetközi biztonság megteremtéséhez – mondta.

Szijjártó Péter elmondta: a víz nem áll meg a határoknál, ezért a nemzetközi együttműködés ezen a területen is Magyarország kül- és szomszédságpolitikájának egyik prioritása.

Hangsúlyozta: „nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb néhány évtizedünk, de talán évünk sem, hogy az előttünk álló kihívásokra megoldást találjunk.” Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig lehet számítani Magyarországra.

Emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a víz világtalálkozót. Magyarország nagy örömmel szervezi meg ezt a tanácskozást, mert bár lélekszámban és földrajzi méretben kis országnak számít, különösen büszke természetes vizeire – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a víz kérésében és a vízzel kapcsolatos jövő tervezésében, ezt mutatja, hogy a világtalálkozó fővédnöke Áder János köztárssági elnök.

Megjegyezte: a találkozó iránt kiemelt volt az érdeklődés, 118 országból több mint 2400-an regisztráltak.

Közölte: a konferencián a világ politikai döntéshozói, vízügyi szakemberek és tudósok, valamint a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkoztak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

mti, m1, Hirmagazin.eu