9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

A tüntetés eseményei sorrendben (A cikk videókat tartalmaz) Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Az Index cikke: Élőben jelentkeztünk a Kossuth téri tüntetésről

A Kálvin térről indult a Tüntetés a Tudomány és az Oktatás Szabadságáért elnevezésű menet, amely a kormány oktatáspolitikai lépései elleni tiltakozásul szerveződött, és az ELTE BTK, a CEU és az MTA érintésével érkezett meg a Kossuth térre. A téren Tamás Gáspár Miklós tartotta az első beszédet, őt Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek mesterszak vezetője követte. A többi szónok – tanárok, diákok – is az oktatás szabadságéért, a CEU maradásáért, és a kormány oktatáspolitikája ellen szólaltak fel. Az eseményt élőben közvetítettük a facebookon.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

Íme az Index videója:

https://www.facebook.com/Indexhu/videos/205040590380048/

Bármennyire nehéz is az út, végig fogjuk járni

Szombat délután három körül elindult a Kálvin térről a Tüntetés a Tudomány és az Oktatás Szabadságáért elnevezésű menet, melyet a kormány oktatáspolitikai lépései elleni tiltakozásul szerveződött, és az ELTE BTK, a CEU és az MTA érintésével a Kossuth térre tartott

Négy óra körül meg is érkeztek a Parlament elé, ahol többször is a levegőbe emeltették a tüntetőkkel a világító mobilokat, és zengett a „Szabad ország, szabad egyetem!” rigmus is. A tiltakozók között sok külföldi diák volt.

TUDÓSÍTÓNK SZERINT KÖRÜLBELÜL KÉTEZREN LEHETTEK A TILTAKOZÓK,

akik a kezdeményezés értelmében a december 1-ig, azaz a kormány és a CEU közti szerződés aláírásának határidejéig akarják „megszállni a Kossuth teret”. A tiltakozó menet az alábbi követeléseket fogalmazta meg:

  1. a  kormány írja alá a CEU-szerződést
  2. szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
  3. biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

A Kossuth téren Tamás Gáspár Miklós (akivel itt olvashatja születésnapi nagyinterjúnkat) is beszélt a tüntetőkhöz, ezt az Index Facebook-oldalán élőben közvetítjük.

A filozófus, aki a CEU tanára is úgy kezdte a felszólalását, hogy „kedves migránssimogatók, kedves Soros-zsoldosok, kedves zsidóbérencek, kedves idegenszívűek”.

„Tudjátok, tudjuk nagyon jól, mi folyik az országban, a szabadság és az egyenlőség hívei sokan vannak, de nincsenek mind itt, de eljön majd a nap, amikor nem tízezrek, hanem milliók lesznek az utcán. Tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen” – mondta.

Szerinte itt az ideje véget vetni a politikai gyengeségnek, és a munkavállalókat érintő rabszolgatörvény ellen is tüntetnek, szolidárisak a dolgozó emberek szakszervezeteivel, és szerinte ez az irány, amerre az ellenállásnak ki kell bontakoznia, és „bármennyire nehéz és hosszú az út, végig fogjuk járni”.

Tamás Gáspár Miklós
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

Kövér-Van Til Ágnes az ELTE társadalmi nemek mesterszak vezetője azzal kezdett, hogy nem mozgalmár, sose tartott még beszédet, mégis idejött, hogy megkérdezze, értjük-e, ami körülöttünk zajlik. Szerinte a felsőoktatás 2010 óta tartó ostromának újabb adaléka a genderszakok megszüntetése.

„A felsőoktatás nem csak az elit ügye, hanem az egész országé” – hangoztatta, és aggasztónak tartotta, hogy csökken az állami férőhelyek száma, az felsőoktatásban tanulók száma. A rendszerváltáskor elhittük, hogy a tanulás a jövő, de most ez mind meg akarják kérdőjelezni.

Azt mondta, a felsőoktatás függetlensége, a tudomány szabadsága, a CEU mindannyiunk ügye, ha most nem szólunk, akkor később nem lesznek olyanok, akik szólni tudnak vagy szólni mernek. „Tényleg ilyen világot akarunk magunkak és a gyerekeinknek?” kérdezte, és a tömeg „Nem hagyjuk” skandálással válaszolt.

A többi szónok – tanárok, diákok – is az oktatás szabadságéért, a CEU maradásáért, és a kormány oktatáspolitikája ellen szólalt fel. Az egyik felszólaló arra kérte a szakszervezeteket, hogy csatlakozzanak hozzájuk a Kossuth téren, ahol jövő szombatig végig ott lesznek, és mindenféle beszélgetéseket és kurzusokat tartanak majd.

Kapcsolódó:

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...