Home 18+ A tavaly meggyilkolt kölyköket is én öltem meg, viszontlátásra! (18+)

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én öltem meg, viszontlátásra! (18+)

0
A kirminalisztika történetének a Zodiákus az egyik legtitokzatosabb sorozatgyilkosa. FORRÁS: REAKERS.WEB

A kriminalisztika története több olyan hírhedt sorozatgyilkost is ismer, akiknek örökre homályba maradt a kilétük, mint például a 19. század végi Angliát rettegésbe tartó Hasfelmetsző Jacknek.

A horoszkópos gyilkosként ismert Zodiákus az 1960-as évek végén kezdett bele egy különösen kegyetlen és hidegen kitervelt ámokfutásba, amelynek legkevesebb öt, de más vélekedés szerint akár 37 ember, többnyire fiatal párok is az áldozatául eshettek.

A feltételezhetően súlyos személyiségzavarban szenvedő Zodiákus valósággal szomjazta a nagy nyilvánosságot, amit a különböző újságszerkesztőségeknek elküldött és a már elkövetett gyilkosságainak részleteit közlő, illetve a tervbe vett jövőbeli vérengzéseiről írt leveleivel akart biztosítani magának. A horoszkópos gyilkos több speciális titkosírással készített levelet is továbbított azzal a kísérőszöveggel, hogy ha azokat megfejtik, akkor eljuthatnak hozzá a hatóságok. A Zodiákus 1970-ben hirtelen abbahagyta a kegyetlen gyilkosságokat, de egészen 1974-ig „levelezett” a rendőrséggel, többnyire a nyomozók tehetetlenségén gyúnyolódva.

További baleseti hírek, bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

A kriminalisztika történetének egyik legfurcsább sorozatgyilkosa 1968 decembere és 1969 októbere között bizonyíthatóan három nőt és három férfit támadott meg Kalifornia különböző településein. A hidegvérű és kegyetlen támadásokat csak egyetlen súlyosan megsebesített áldozat élte túl. 2021-ben az egykori hivatásos nyomozókból, katonai hírszerzőkből és oknyomozó újságírókból álló Case Breakers csoport bejelentette, hogy kutatásiak szerint a nagy port felvert gyilkosságokat egy bizonyos Gary Francis Poste nevű személy követhette el, aki 2018-ban meghalt. A Case Breakers „leleplezését” azonban sem a szövetségi nyomozó iroda, az FBI, sem pedig más hivatalos szerv nem erősítette meg, így a Zodiákus kiléte továbbra is homályban van.

Gondolkodás nélkül tüzelni kezdett a sötétségből előlépő gyilkos

A rettegett sorozatgyilkos először 1968 december 20-án hallatott magáról. A kaliforniai Valejjo külterületén, egy főleg szerelmes párok által látogatott útszakaszon, a Lake Herman mentén este kilenc óra körül találkozott egymással David Arthur Faraday és barátnője, Betty Lou Jensen. Eredetileg azt tervezték, hogy elmennek egy karácsonyi koncertre a lány lakóhelyéhez közeli Hogan High-ba, ám végül úgy döntöttek, hogy  betérnek egy vendéglőbe, és a szerelmesek útjának is nevezett Lak Herman körüli úton autóznak egyet.

Este negyed tizenegy körül leparkoltak az út mentén, amikor egy autó áll meg közvetlenül a fiatal pár kocsija mögött. Az ismeretlen sofőr hátulról közelítette meg a fiatalok Ramblerjét, majd gondolkodás nélkül tüzet nyitott a kocsi hátsó szélvédőjére, a parkoló autó bal oldalára, illetve a motorháztetőre is.

A KÉT HALÁLRA RÉMÜLT  FIATAL MEGPRÓBÁLT ELMENEKÜLNI;

Betty Lou Jensen kiugrott a kocsiból és futni kezdett, de alig tíz méter megtétele után leterítette a Zodiákus golyója. A fiút közvetlen közelről akkor lőtte fejebe kegyetlen hidegvérrel a gyilkos, amikor az megpróbált kiszállni az autóból. A két fiatal holttestét Stella Borges fedezte fel, aki azonnal riasztotta a seriffi hivatalt.

A Zodiákus első két áldozata, David Arthur Faraday és barátnője, Betty Lou Jensen. FORRÁS: YOUTUBE

Borges elmondta a nyomozóknak, hogy közvetlenül a holttestek felfedezése előtt egy világos színű Chevroletet látott elhajtani a helyszínről, ami a tanú szerint a gyilkos kocsija lehetett. A nyomozás során megállapították, hogy a két fiatal életét egy 22-es kaliberű fegyverrel oltották ki. Azt is megállapították továbbá, hogy nem történt rablógyilkosság, és nincs semmilyen magyarázat a véres emberölés indítékára. Bizonyítékok híján a nyomozás elakadt, és nem jutottak az elkövető nyomára.

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le, viszonthallásra!

Bő fél évvel később, 1969. július 5-én hajnalban újabb két fiatal, a felszolgálóként dolgozó 22 éves Darlene Elizabeth Ferrin, valamint a 19 éves Michael Renault Mageau vált a Zodiákus áldozatává. A két fiatal a Blue Rock Springs Golf Club közelében parkolt le,

ALIG NÉGY KILOMÉTERRE AZ ELŐZŐ ÉVI DECEMBERI GYILKOSSÁG HELYSZÍNÉTŐL.

Miután a három melletük parkoló autó elhajtott, Ferrin és Mageu egyedül maradtak. Ekkor egy gépkocsi hajtott mögéjük, kikapcsolt lámpákkal, de rövid várakozás után továbbállt. Mageau furcsának vélte ezt, és megkérdezte a lánytól, hogy ismeri-e az elhajtott autó vezetőjét, de Ferrin csak annyit közölt, hogy „ne törődj vele”. Nem sokkal éjfél után azonban visszatért az ismeretlen és megint a fiatalok autója mögé parkolt le, de most nem kapcsolta ki a fényszóróit.

Volt olyan alkalom, amikor ijesztő csuklyában gyilkolt a Zodiákus. FORRÁS: ILF SCIENCE

Ferrin és Mageau csak annyit láttak, hogy egy alak száll ki az autóból és zseblámpával rájuk világít. A lány ebből arra gondolt, hogy talán rendőr lehet az illető, ezért el is kezdte keresni a kocsi iratait és a jogosítványát. Eközben a gyilkos nyugodt tempóban odasétált az autóhoz,

MAJD A LEHÚZOTT ABLAKON ÁT HIDEGVÉRREL ÖT LÖVÉST ADOTT LE A FIÚRA,

aki súlyosan megsérült és megpróbálta magát átlökni a hátsó ülésre. A gyilkos eközben ismét lőtt, és Mageau térdét találta el; a fiatal férfi pedig leesett a hátsó ülés előtti padlóra. Mivel a gyilkos azt hitte, hogy a fiatalember meghalt, a halálra rémült Elizabeth felé fordult, akire három lövést adott le, kettőt a karjába, és egyet a hátába.

Akiket bizonyíthatóan a horoszkópos gyilkos ölt meg. FORRÁS: WIKIMEDIA COMONS

A súlyosan megsérült Mageau segítségért kezdett kiabálni, erre az autója felé tartó gyilkos visszafordult, és újabb lövéseket adott le a magatehetetlenül heverő áldozataira.

ENNEK ELLENÉRE MAGEAU KÉPES VOLT MEGFIGYELNI AZ ELKÖVETŐT,

aki a később megtett vallomása szerint nagyjából 175 cm magas, erős testalkatú és kerek arcú személy volt. A meglőtt fiatalokra egy arra haladó autós talált rá, aki azonnal riasztotta a rendőrséget és a mentőket.

A személyleírás alapján elkészített fantomkép a horoszkópos gyilkosról. FORRÁS: GETTY IMAGES

Michael Renault Mageau csodával határos módon életben maradt, de a 22 éves lány a kórházba szállítása közben belehalt a sérüléseibe.

ALIG NEGYVEN PERCCEL A SZÖRNYŰ GYILKOSSÁG UTÁN MEGCSÖRRENT A VALLEJO-I RENDŐRÖRS TELEFONJA.

A vonal túloldalán egy teljesen nyugodt, szenvtelen férfihang jelentkezett, aki bejelentette a gyilkosságot közölve, hogy ő lőtte agyon a fiatalokat egy 9 mm-es Lugerrel. Majd gúnyosan hozzátette:

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le. Viszonthallásra.”

A nyomozóknak ez alkalommal sem sikerült a gyilkos nyomára bukkanniuk.

 Furcsa, ijesztő csuklyában támadt rá a megkötözött fiatalokra

1969. szeptember 27-én Bryan Hartell és barátnője, Cecilia Ann Shepard a Beryssa tó melleti kirándulóparkban piknikeztek. Már kora este, de még világos volt, amikor nagyjából fél hét körül egy ismeretlen férfi jött a közelükbe, és elkezdte őket meredten bámulni. Kisvártatva eltűnt egy fa mögött,

AHONNAN EGY FURCSA HOSSZÚ CSUKLYÁBAN JÖTT ELŐ,

amelynek szemréseit napszemüveggel takarta el. Amikor előlépett ebben a ijesztő maskarában, egy pisztolyt tartott a kezében. A Zodiákus – mert ő volt a félelmetes idegen – Bryan Volkswagen Karmann Ghia sportkocsijának a kulcsát, valamint a pénztárcáját követelte.

Kegyetlen hidegvérrel gyilkolta meg az áldozatait, FORRÁS: THE CRIME WIRE

Miután mindkettőt megkapta, megparancsolta a lánynak, hogy kötözze meg a barátját. Cecilia engedelmeskedett a felszólításnak, ami után a csuklyás alak őt is megkötözte. Ezután még egy rövid szóváltás zajlott le az összekötözött Bryan Hartell és a támadó között,

AKI ELŐHÚZOTT EGY KÉST, AMIVEL A FIATAL FÉRFIT HATSZOR, CECILIA ANN SHEPARDOT PEDIG TÍZSZER SZÚRTA MEG.

A távozása előtt még a „ Vallejo 12-20-68 7- 4- 69 Sept 27-69 6:30 by knife » feliratot firkálta fel Bryan kocsijának az ajtajára. Az áldozatokra környékbeli halászok bukkantak rá, akik ekkor még életben voltak. A Zodiákus – mint minden esetben – most is bejelentette szörnyű tettét a rendőrségnek.

A Zodiákus elfogására kiadott kötözés. FORRÁS: THOUGHT CATALOG

Az életveszélyesen megsebesített fiatalokat a nyomozók ki tudták hallgatni, akiktől tűrhető személyleírást kaptak az elkövetőről. A legfontosabb nyom viszont amit a helyszínen rögzítettek, egy katonai bakancs talplenyomata volt. Cecilia Ann Shepard két nappal később belehalt a sérüléseibe, így ő lett a Zodiákus ötödik halálos áldozata.

Téves nyomon a rendőrség, a Zodiákus pedig mosolyogva kihajtott a kordonon

1969. október 11-én éjszaka San Francisco Height városrészében egy magányos férfi intette le Paul Stine taxiját. A hátsó ülésre beszállt alak a Washington és a Maple Street sarkára vitette magát. Amikor célhoz értek és Paul Stine megállt, a férfi azonban fizetés helyett megragadta a taxis ingét,

HÁTRARÁNTOTTA A SOFŐRT, ÉS KÖZVETLEN KÖZELRŐL FEJBE LŐTTE.

A gyilkosság helyszíne melletti ház egyik szobájában lévő kamaszok meghallották a lövés hangját, és az ablakhoz rohantak. Elmondásuk szerint egy erős testalkatú szemüveges férfi dulakodott az áldozatával.

Paul Stine taxija a borzalmas gyilkosság helyszínén. FORRÁS: CBS 8

A kamaszok azonnal hívták a rendőrséget, a nyomozók pedig lezárták a környéket. A fiatalok – valószínűleg a sötétség miatt – tévesen azt állították, hogy a támadó egy fekete volt. A környékre vezényelt rendőröknek ez a személyleírás lett megadva,

EZÉRT A ZODIÁKUS GOND NÉLKÜL ÉS A LEGNAGYOBB NYUGALOMBAN TUDOTT TÁVOZNI A KERÜLETBŐL,

mivel a rendőrök fekete gyanúsítottat kerestek. Noha a taxiban sok ujjlenyomatot rögzítettek, ám ezekből sem tudták beazonosítani a gyilkos személyét. Pár nappal később egy halloweeni képeslapot kézbesített a posta a San Francisco Chronicle szerkesztőségébe, amit a Zodiákus írt, Paul Avery szerkesztőnek címezve.

Regényírók is filmrendezők fantáziáját is megmozgatta a hírhedt sorozatgyilkos, FORRÁS: PINTEREST

A horoszkópos gyilkos leírta, hogy ő ölte meg a taxist, aminek igazolására

A LEVÉLHEZ MELLÉKELT BORÍTÉKBA HELYEZTE PAUL STINE INGÉNEK EGY LETÉPETT VÉRES DARABJÁT IS.

A Zodiákus a legnagyobb valószínűséggel azért választotta ki a szerkesztőség munkatársai közül Averyt, mert az újságíró a sorozatgyilkosról írt egyik korábbi cikkében azt állította, hogy a Zodiákus beteges pszichéjű és látens homoszexuális hajlamokkal rendelkező elkövető lehet.

Felszólította a lakosságot, hogy viseljék a kitűzőjét, mert különben felrobbant egy iskolabuszt

Nem sokkal később újabb levél érkezett a szerkesztőségbe, amit ismét a horoszkópos gyilkos adott fel. A Zodiákus ebben  azt követelte, hogy a városban mindenki viseljen olyan kitűzőt, amelyen a saját személyének megjelölésére használt szimbolikus jel, a kereszttel áthúzott kör szerepel. Mindehhez azt is hozzáfűzte fenyegető éllel, hogy ha a megdott határidőn belül nem kezdik el viselni a városban a kitűzőket, úgy fel fog robbantani egy iskolabuszt. Ezzel párhuzamosan a rendőrségnek is több levelet írt, amelyekben a nyomozóhatóság tehetetlenségén gúnyolódott. Utoljára 1970 márciusában csapott le ismét egy fiatal anyára.

Kaliforniában általános rettegést váltott ki a magányos horoszkópos sorozatgyilkos. FORRÁS: CHANELL4

Kathleen Johns kocsiját villogtatással megállította, majd odalépve az autóhoz közölte a nővel, hogy az egyik hátsó kereke nagyon lapos, valószínűleg defektes. Noha az abroncsnak nem volt semmi baja, a horoszkópos gyilkos szerelést mímelve tönkretette, majd közölte Johns-al, hogy nem tudja megjavítani a kereket, de felajánlotta, hogy elviszi a legközelebbi benzinkútig, ahol segítséget tudnak kérni.

A NŐ A CSECSEMŐKORÚ GYERMEKÉVEL EGYÜTT MIT SEM SEJTVE BESZÁLLT A ZODÁKUS KOCSIJÁBA,

aki – miután elindultak – közölte Kathleen Johns-szal hogy őt és a gyermekét is meg fogja ölni. Ám a fiatal anya, amikor a gyilkos egy előttük haladó autó miatt lassított, feltépte az ajtót, és a gyermekével együtt kivetette magát a kocsiból, így sikerült túlélnie a Zodiákussal történt hátborzongató találkozást.

Olyan kódot alkalmazott, amit még a titkosszolgálat sem tudott feltörni

Az utolsó incidens után a Zodiákus többé már nem támadt rá senkire. A horoszkópos gyilkos azt állította, hogy a nyilvánosságra hozott esetekkel együtt összesen 37 áldozatot ölt meg, de a hat estet leszámítva ezek közül egyet sem sikerült rá bizonyítani. Noha a Kathleen Johns ellen megkísérelt sikertelen támadása után a Zodiákus beszüntette a gyilkosságokat,

1974-IG MÉG  TÖBBSZÖR ÉLETJELET ADOTT MAGÁRÓL.

1969. július 31-én egyszerre három szerkesztőség is megkapta azt a levelet, amiben a Zodiákus egy háromfelé vágott rejtvény darabjait mellékelte. Ez mindhárom esetben egy-egy 17 oszlopból és 8 sorból álló titkosírás volt ami darabonként 136,  összesen tehát 408 szimbólumot tartalmazott.

A Zodiákus szimbólumokkal írt egyik üzenete, alul a nevét helyettesítő kereszttel áthúzott körrel. FORRÁS: AP/AP2007/ANONYMOUS

A Times Herald-nak egy magyarázó levelet is mellékelt a titkosíráshoz. „ … Azt akarom, hogy nyomtassák ezt a titkosírást a címoldalra ’69. augusztus 1-jének délutánján. Ha nem tesznek így, akkor pénteken mészárlásba kezdek, amely a teljes hétvégén át fog tartani. Körbe-körbe fogok cirkálni, és leszedek minden csavargót vagy párt, és tovább folytatom a gyilkolást egészen addig, még legalább egy tucatnyi embert meg nem ölök. Ez a kód az én identitásom” – állt többek között a levélben.

A Zodiákus követelésének eleget téve az újságok lehoták a rejtjelezett levelet, amit egy héttel később egy Kaliforniában, North Salinas-ban élő középiskolai tanár és a felesége megfejtettek.

A Zodiákus kódjának megfejtéséről szóló egykori tudósítás. FORRÁS: SAN FRANCISCO CHRONICLE

A horoszkópos gyilkos állításával szemben azonban a kódolt szöveg nem tartalmazta a Zodiákus valódi nevét. Augusztus 4-én újabb levél érkezett a San Francisco Examiner szerkesztőségébe, amelyben az elkövető a júliusi gyilkosságának a részleteiről írt. Külön érdekessége e levélnek,

HOGY EBBEN NEVEZTE MAGÁT ELŐSZÖR ZODIÁKUSNAK AZ ISMERETLEN ELKÖVETŐ.

A Zodiákus még később is írogatott, ekkor már elsősorban a rendőrségnek. A leveleken egyszer sem sikerült használható ujjlenyomatokat rögzíteni.

A Zodiákus leleplezésére létrehozott nyomozócsoport sem tudta leleplezni a hírhedt sorozatgyilkost. FORRÁS: AP/AP1969/SJV

Az utolsó leveleiben már olyan titkosírást használt, amit a CIA kódfejtői sem tudtak feltörni, pedig a Zodiákus azzal kecsegtette a hatóságot,

HOGY HA FELTÖRIK KÓDOT, AKKOR HOZZÁ IS ELJUTNAK A NYOMOZÓK.

1974 után aztán végleg nyoma veszett a hírhedt sorozatgyilkosnak. A rendőrség több gyanúsítottat is kihallgatott a horoszkópos gyilkos szövevényes ügyében, de senkire sem tudták rábizonyítani az azonosságot. A Zodiákus rejtélye így mind a mai napig a kriminalisztika megoldatlan esetei közé tartozik.

 

Exit mobile version
Megszakítás