3.3 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én öltem meg, viszontlátásra! (18+)

Dátum:

Megosztás:

A kriminalisztika története több olyan hírhedt sorozatgyilkost is ismer, akiknek örökre homályba maradt a kilétük, mint például a 19. század végi Angliát rettegésbe tartó Hasfelmetsző Jacknek.

A horoszkópos gyilkosként ismert Zodiákus az 1960-as évek végén kezdett bele egy különösen kegyetlen és hidegen kitervelt ámokfutásba, amelynek legkevesebb öt, de más vélekedés szerint akár 37 ember, többnyire fiatal párok is az áldozatául eshettek.

A feltételezhetően súlyos személyiségzavarban szenvedő Zodiákus valósággal szomjazta a nagy nyilvánosságot, amit a különböző újságszerkesztőségeknek elküldött és a már elkövetett gyilkosságainak részleteit közlő, illetve a tervbe vett jövőbeli vérengzéseiről írt leveleivel akart biztosítani magának. A horoszkópos gyilkos több speciális titkosírással készített levelet is továbbított azzal a kísérőszöveggel, hogy ha azokat megfejtik, akkor eljuthatnak hozzá a hatóságok. A Zodiákus 1970-ben hirtelen abbahagyta a kegyetlen gyilkosságokat, de egészen 1974-ig „levelezett” a rendőrséggel, többnyire a nyomozók tehetetlenségén gyúnyolódva.

További baleseti hírek, bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

A kriminalisztika történetének egyik legfurcsább sorozatgyilkosa 1968 decembere és 1969 októbere között bizonyíthatóan három nőt és három férfit támadott meg Kalifornia különböző településein. A hidegvérű és kegyetlen támadásokat csak egyetlen súlyosan megsebesített áldozat élte túl. 2021-ben az egykori hivatásos nyomozókból, katonai hírszerzőkből és oknyomozó újságírókból álló Case Breakers csoport bejelentette, hogy kutatásiak szerint a nagy port felvert gyilkosságokat egy bizonyos Gary Francis Poste nevű személy követhette el, aki 2018-ban meghalt. A Case Breakers „leleplezését” azonban sem a szövetségi nyomozó iroda, az FBI, sem pedig más hivatalos szerv nem erősítette meg, így a Zodiákus kiléte továbbra is homályban van.

Gondolkodás nélkül tüzelni kezdett a sötétségből előlépő gyilkos

A rettegett sorozatgyilkos először 1968 december 20-án hallatott magáról. A kaliforniai Valejjo külterületén, egy főleg szerelmes párok által látogatott útszakaszon, a Lake Herman mentén este kilenc óra körül találkozott egymással David Arthur Faraday és barátnője, Betty Lou Jensen. Eredetileg azt tervezték, hogy elmennek egy karácsonyi koncertre a lány lakóhelyéhez közeli Hogan High-ba, ám végül úgy döntöttek, hogy  betérnek egy vendéglőbe, és a szerelmesek útjának is nevezett Lak Herman körüli úton autóznak egyet.

Este negyed tizenegy körül leparkoltak az út mentén, amikor egy autó áll meg közvetlenül a fiatal pár kocsija mögött. Az ismeretlen sofőr hátulról közelítette meg a fiatalok Ramblerjét, majd gondolkodás nélkül tüzet nyitott a kocsi hátsó szélvédőjére, a parkoló autó bal oldalára, illetve a motorháztetőre is.

A KÉT HALÁLRA RÉMÜLT  FIATAL MEGPRÓBÁLT ELMENEKÜLNI;

Betty Lou Jensen kiugrott a kocsiból és futni kezdett, de alig tíz méter megtétele után leterítette a Zodiákus golyója. A fiút közvetlen közelről akkor lőtte fejebe kegyetlen hidegvérrel a gyilkos, amikor az megpróbált kiszállni az autóból. A két fiatal holttestét Stella Borges fedezte fel, aki azonnal riasztotta a seriffi hivatalt.

A Zodiákus első két áldozata, David Arthur Faraday és barátnője, Betty Lou Jensen. FORRÁS: YOUTUBE

Borges elmondta a nyomozóknak, hogy közvetlenül a holttestek felfedezése előtt egy világos színű Chevroletet látott elhajtani a helyszínről, ami a tanú szerint a gyilkos kocsija lehetett. A nyomozás során megállapították, hogy a két fiatal életét egy 22-es kaliberű fegyverrel oltották ki. Azt is megállapították továbbá, hogy nem történt rablógyilkosság, és nincs semmilyen magyarázat a véres emberölés indítékára. Bizonyítékok híján a nyomozás elakadt, és nem jutottak az elkövető nyomára.

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le, viszonthallásra!

Bő fél évvel később, 1969. július 5-én hajnalban újabb két fiatal, a felszolgálóként dolgozó 22 éves Darlene Elizabeth Ferrin, valamint a 19 éves Michael Renault Mageau vált a Zodiákus áldozatává. A két fiatal a Blue Rock Springs Golf Club közelében parkolt le,

ALIG NÉGY KILOMÉTERRE AZ ELŐZŐ ÉVI DECEMBERI GYILKOSSÁG HELYSZÍNÉTŐL.

Miután a három melletük parkoló autó elhajtott, Ferrin és Mageu egyedül maradtak. Ekkor egy gépkocsi hajtott mögéjük, kikapcsolt lámpákkal, de rövid várakozás után továbbállt. Mageau furcsának vélte ezt, és megkérdezte a lánytól, hogy ismeri-e az elhajtott autó vezetőjét, de Ferrin csak annyit közölt, hogy „ne törődj vele”. Nem sokkal éjfél után azonban visszatért az ismeretlen és megint a fiatalok autója mögé parkolt le, de most nem kapcsolta ki a fényszóróit.

Volt olyan alkalom, amikor ijesztő csuklyában gyilkolt a Zodiákus. FORRÁS: ILF SCIENCE

Ferrin és Mageau csak annyit láttak, hogy egy alak száll ki az autóból és zseblámpával rájuk világít. A lány ebből arra gondolt, hogy talán rendőr lehet az illető, ezért el is kezdte keresni a kocsi iratait és a jogosítványát. Eközben a gyilkos nyugodt tempóban odasétált az autóhoz,

MAJD A LEHÚZOTT ABLAKON ÁT HIDEGVÉRREL ÖT LÖVÉST ADOTT LE A FIÚRA,

aki súlyosan megsérült és megpróbálta magát átlökni a hátsó ülésre. A gyilkos eközben ismét lőtt, és Mageau térdét találta el; a fiatal férfi pedig leesett a hátsó ülés előtti padlóra. Mivel a gyilkos azt hitte, hogy a fiatalember meghalt, a halálra rémült Elizabeth felé fordult, akire három lövést adott le, kettőt a karjába, és egyet a hátába.

Akiket bizonyíthatóan a horoszkópos gyilkos ölt meg. FORRÁS: WIKIMEDIA COMONS

A súlyosan megsérült Mageau segítségért kezdett kiabálni, erre az autója felé tartó gyilkos visszafordult, és újabb lövéseket adott le a magatehetetlenül heverő áldozataira.

ENNEK ELLENÉRE MAGEAU KÉPES VOLT MEGFIGYELNI AZ ELKÖVETŐT,

aki a később megtett vallomása szerint nagyjából 175 cm magas, erős testalkatú és kerek arcú személy volt. A meglőtt fiatalokra egy arra haladó autós talált rá, aki azonnal riasztotta a rendőrséget és a mentőket.

A személyleírás alapján elkészített fantomkép a horoszkópos gyilkosról. FORRÁS: GETTY IMAGES

Michael Renault Mageau csodával határos módon életben maradt, de a 22 éves lány a kórházba szállítása közben belehalt a sérüléseibe.

ALIG NEGYVEN PERCCEL A SZÖRNYŰ GYILKOSSÁG UTÁN MEGCSÖRRENT A VALLEJO-I RENDŐRÖRS TELEFONJA.

A vonal túloldalán egy teljesen nyugodt, szenvtelen férfihang jelentkezett, aki bejelentette a gyilkosságot közölve, hogy ő lőtte agyon a fiatalokat egy 9 mm-es Lugerrel. Majd gúnyosan hozzátette:

A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le. Viszonthallásra.”

A nyomozóknak ez alkalommal sem sikerült a gyilkos nyomára bukkanniuk.

 Furcsa, ijesztő csuklyában támadt rá a megkötözött fiatalokra

1969. szeptember 27-én Bryan Hartell és barátnője, Cecilia Ann Shepard a Beryssa tó melleti kirándulóparkban piknikeztek. Már kora este, de még világos volt, amikor nagyjából fél hét körül egy ismeretlen férfi jött a közelükbe, és elkezdte őket meredten bámulni. Kisvártatva eltűnt egy fa mögött,

AHONNAN EGY FURCSA HOSSZÚ CSUKLYÁBAN JÖTT ELŐ,

amelynek szemréseit napszemüveggel takarta el. Amikor előlépett ebben a ijesztő maskarában, egy pisztolyt tartott a kezében. A Zodiákus – mert ő volt a félelmetes idegen – Bryan Volkswagen Karmann Ghia sportkocsijának a kulcsát, valamint a pénztárcáját követelte.

Kegyetlen hidegvérrel gyilkolta meg az áldozatait, FORRÁS: THE CRIME WIRE

Miután mindkettőt megkapta, megparancsolta a lánynak, hogy kötözze meg a barátját. Cecilia engedelmeskedett a felszólításnak, ami után a csuklyás alak őt is megkötözte. Ezután még egy rövid szóváltás zajlott le az összekötözött Bryan Hartell és a támadó között,

AKI ELŐHÚZOTT EGY KÉST, AMIVEL A FIATAL FÉRFIT HATSZOR, CECILIA ANN SHEPARDOT PEDIG TÍZSZER SZÚRTA MEG.

A távozása előtt még a „ Vallejo 12-20-68 7- 4- 69 Sept 27-69 6:30 by knife » feliratot firkálta fel Bryan kocsijának az ajtajára. Az áldozatokra környékbeli halászok bukkantak rá, akik ekkor még életben voltak. A Zodiákus – mint minden esetben – most is bejelentette szörnyű tettét a rendőrségnek.

A Zodiákus elfogására kiadott kötözés. FORRÁS: THOUGHT CATALOG

Az életveszélyesen megsebesített fiatalokat a nyomozók ki tudták hallgatni, akiktől tűrhető személyleírást kaptak az elkövetőről. A legfontosabb nyom viszont amit a helyszínen rögzítettek, egy katonai bakancs talplenyomata volt. Cecilia Ann Shepard két nappal később belehalt a sérüléseibe, így ő lett a Zodiákus ötödik halálos áldozata.

Téves nyomon a rendőrség, a Zodiákus pedig mosolyogva kihajtott a kordonon

1969. október 11-én éjszaka San Francisco Height városrészében egy magányos férfi intette le Paul Stine taxiját. A hátsó ülésre beszállt alak a Washington és a Maple Street sarkára vitette magát. Amikor célhoz értek és Paul Stine megállt, a férfi azonban fizetés helyett megragadta a taxis ingét,

HÁTRARÁNTOTTA A SOFŐRT, ÉS KÖZVETLEN KÖZELRŐL FEJBE LŐTTE.

A gyilkosság helyszíne melletti ház egyik szobájában lévő kamaszok meghallották a lövés hangját, és az ablakhoz rohantak. Elmondásuk szerint egy erős testalkatú szemüveges férfi dulakodott az áldozatával.

Paul Stine taxija a borzalmas gyilkosság helyszínén. FORRÁS: CBS 8

A kamaszok azonnal hívták a rendőrséget, a nyomozók pedig lezárták a környéket. A fiatalok – valószínűleg a sötétség miatt – tévesen azt állították, hogy a támadó egy fekete volt. A környékre vezényelt rendőröknek ez a személyleírás lett megadva,

EZÉRT A ZODIÁKUS GOND NÉLKÜL ÉS A LEGNAGYOBB NYUGALOMBAN TUDOTT TÁVOZNI A KERÜLETBŐL,

mivel a rendőrök fekete gyanúsítottat kerestek. Noha a taxiban sok ujjlenyomatot rögzítettek, ám ezekből sem tudták beazonosítani a gyilkos személyét. Pár nappal később egy halloweeni képeslapot kézbesített a posta a San Francisco Chronicle szerkesztőségébe, amit a Zodiákus írt, Paul Avery szerkesztőnek címezve.

Regényírók is filmrendezők fantáziáját is megmozgatta a hírhedt sorozatgyilkos, FORRÁS: PINTEREST

A horoszkópos gyilkos leírta, hogy ő ölte meg a taxist, aminek igazolására

A LEVÉLHEZ MELLÉKELT BORÍTÉKBA HELYEZTE PAUL STINE INGÉNEK EGY LETÉPETT VÉRES DARABJÁT IS.

A Zodiákus a legnagyobb valószínűséggel azért választotta ki a szerkesztőség munkatársai közül Averyt, mert az újságíró a sorozatgyilkosról írt egyik korábbi cikkében azt állította, hogy a Zodiákus beteges pszichéjű és látens homoszexuális hajlamokkal rendelkező elkövető lehet.

Felszólította a lakosságot, hogy viseljék a kitűzőjét, mert különben felrobbant egy iskolabuszt

Nem sokkal később újabb levél érkezett a szerkesztőségbe, amit ismét a horoszkópos gyilkos adott fel. A Zodiákus ebben  azt követelte, hogy a városban mindenki viseljen olyan kitűzőt, amelyen a saját személyének megjelölésére használt szimbolikus jel, a kereszttel áthúzott kör szerepel. Mindehhez azt is hozzáfűzte fenyegető éllel, hogy ha a megdott határidőn belül nem kezdik el viselni a városban a kitűzőket, úgy fel fog robbantani egy iskolabuszt. Ezzel párhuzamosan a rendőrségnek is több levelet írt, amelyekben a nyomozóhatóság tehetetlenségén gúnyolódott. Utoljára 1970 márciusában csapott le ismét egy fiatal anyára.

Kaliforniában általános rettegést váltott ki a magányos horoszkópos sorozatgyilkos. FORRÁS: CHANELL4

Kathleen Johns kocsiját villogtatással megállította, majd odalépve az autóhoz közölte a nővel, hogy az egyik hátsó kereke nagyon lapos, valószínűleg defektes. Noha az abroncsnak nem volt semmi baja, a horoszkópos gyilkos szerelést mímelve tönkretette, majd közölte Johns-al, hogy nem tudja megjavítani a kereket, de felajánlotta, hogy elviszi a legközelebbi benzinkútig, ahol segítséget tudnak kérni.

A NŐ A CSECSEMŐKORÚ GYERMEKÉVEL EGYÜTT MIT SEM SEJTVE BESZÁLLT A ZODÁKUS KOCSIJÁBA,

aki – miután elindultak – közölte Kathleen Johns-szal hogy őt és a gyermekét is meg fogja ölni. Ám a fiatal anya, amikor a gyilkos egy előttük haladó autó miatt lassított, feltépte az ajtót, és a gyermekével együtt kivetette magát a kocsiból, így sikerült túlélnie a Zodiákussal történt hátborzongató találkozást.

Olyan kódot alkalmazott, amit még a titkosszolgálat sem tudott feltörni

Az utolsó incidens után a Zodiákus többé már nem támadt rá senkire. A horoszkópos gyilkos azt állította, hogy a nyilvánosságra hozott esetekkel együtt összesen 37 áldozatot ölt meg, de a hat estet leszámítva ezek közül egyet sem sikerült rá bizonyítani. Noha a Kathleen Johns ellen megkísérelt sikertelen támadása után a Zodiákus beszüntette a gyilkosságokat,

1974-IG MÉG  TÖBBSZÖR ÉLETJELET ADOTT MAGÁRÓL.

1969. július 31-én egyszerre három szerkesztőség is megkapta azt a levelet, amiben a Zodiákus egy háromfelé vágott rejtvény darabjait mellékelte. Ez mindhárom esetben egy-egy 17 oszlopból és 8 sorból álló titkosírás volt ami darabonként 136,  összesen tehát 408 szimbólumot tartalmazott.

A Zodiákus szimbólumokkal írt egyik üzenete, alul a nevét helyettesítő kereszttel áthúzott körrel. FORRÁS: AP/AP2007/ANONYMOUS

A Times Herald-nak egy magyarázó levelet is mellékelt a titkosíráshoz. „ … Azt akarom, hogy nyomtassák ezt a titkosírást a címoldalra ’69. augusztus 1-jének délutánján. Ha nem tesznek így, akkor pénteken mészárlásba kezdek, amely a teljes hétvégén át fog tartani. Körbe-körbe fogok cirkálni, és leszedek minden csavargót vagy párt, és tovább folytatom a gyilkolást egészen addig, még legalább egy tucatnyi embert meg nem ölök. Ez a kód az én identitásom” – állt többek között a levélben.

A Zodiákus követelésének eleget téve az újságok lehoták a rejtjelezett levelet, amit egy héttel később egy Kaliforniában, North Salinas-ban élő középiskolai tanár és a felesége megfejtettek.

A Zodiákus kódjának megfejtéséről szóló egykori tudósítás. FORRÁS: SAN FRANCISCO CHRONICLE

A horoszkópos gyilkos állításával szemben azonban a kódolt szöveg nem tartalmazta a Zodiákus valódi nevét. Augusztus 4-én újabb levél érkezett a San Francisco Examiner szerkesztőségébe, amelyben az elkövető a júliusi gyilkosságának a részleteiről írt. Külön érdekessége e levélnek,

HOGY EBBEN NEVEZTE MAGÁT ELŐSZÖR ZODIÁKUSNAK AZ ISMERETLEN ELKÖVETŐ.

A Zodiákus még később is írogatott, ekkor már elsősorban a rendőrségnek. A leveleken egyszer sem sikerült használható ujjlenyomatokat rögzíteni.

A Zodiákus leleplezésére létrehozott nyomozócsoport sem tudta leleplezni a hírhedt sorozatgyilkost. FORRÁS: AP/AP1969/SJV

Az utolsó leveleiben már olyan titkosírást használt, amit a CIA kódfejtői sem tudtak feltörni, pedig a Zodiákus azzal kecsegtette a hatóságot,

HOGY HA FELTÖRIK KÓDOT, AKKOR HOZZÁ IS ELJUTNAK A NYOMOZÓK.

1974 után aztán végleg nyoma veszett a hírhedt sorozatgyilkosnak. A rendőrség több gyanúsítottat is kihallgatott a horoszkópos gyilkos szövevényes ügyében, de senkire sem tudták rábizonyítani az azonosságot. A Zodiákus rejtélye így mind a mai napig a kriminalisztika megoldatlan esetei közé tartozik.

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön, vizsgálják a körülményeket – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a...