12.8 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeFőhírekKülföldA maffiáé az ellenőrzés az EU külső, bolgár határán a leköszönő bolgár...

A maffiáé az ellenőrzés az EU külső, bolgár határán a leköszönő bolgár miniszterelnök szerint

Többet állít annál a leköszönő bolgár kormány, hogy maffia tevékenykedik az EU Törökországgal közös, bulgáriai határszakaszán: egyenesen a maffia uralta a határt a korábbi kormányzatok idején.

A Bulgária és Törökország határán található Kapitan Andreevo határellenőrző pont hosszú évek óta hírhedt volt a kábítószerek Európai Unióba való belépési pontjaként, és olyan helyként, ahol az importőröket zsarolják, írja a Politico. Az Európában mértékadóként emlegetett lap igyekezett körüljárni, hogy politikai kampánycélokat szolgál-e a leköszönő kormány figyelmeztetése, vagy valóban bűnszervezetek vették át az irányítást az EU-ba vezető kulcsfontosságú határátkelőnél, ami aláásta az élelmiszerbiztonságot és az EU belső piacának közös normáit.

A rövid életű bolgár kormányt elsősorban azért emlegetik reformistaként, mert keresztes lovagok módjára hirdetett küzdelmet az időtlen idők óta mindent átszövő korrupció felszámolásáért. Most arra világítanak rá, hogy egy bűnözői csoport – a korábbi kormányok idején – megfelelő ellenőrzések nélkül engedett be hatalmas mennyiségű élelmiszert az EU-ba.

Ahol a határellenőrzésnél erősebbek a bűnszervezetek, ott nem csak az élelmiszerbiztonság kerül veszélybe, akadálytalanul áramlanak át a kábítószerek, a fegyverszállítmányok, kontrollálatlanul folyhat az embercsempészet és emberkereskedelem.

Kiril Petkov miniszterelnök, aki mindössze hét hónapja lépett hivatalba korrupcióellenes ígéretekkel, a múlt héten lemondott, miután elveszítette a bizalmi szavazást . Ám szövetségesei, akik az új kormány átvételéig még hivatalban vannak, nem hagyják abba a hangos kampányt a határon átívelő szervezett bűnözői csoport hatalmáról. A figyelmeztetés egyaránt szól a bolgár választókhoz és az európai döntéshozókhoz.

A határkorrupció zárja ki Bulgáriát Schengenből

Bulgária hírhedt határkorrupciója régóta oka annak, hogy az ország nem csatlakozhat az EU schengeni, útlevélmentes utazási övezetéhez. A délkelet-európai államban a kormányzati szándék megvolt ebben a ciklusban a maffia tevékenységének felszámolására, de a bűnözők hálója elleni fellépés nem veszélytelen.

Ivan Hristanov vezető mezőgazdasági miniszter-helyettesnek most védelem alatt kell élnie, mert más tisztviselőkhöz és azok hozzátartozóihoz hasonlóan őt is életveszélyesen megfenyegették.

Kenőpénz, zsarolás, fenyegetések

Európa „magánhatáraként” emlegetik az EU külső határának bulgáriai szakaszát. Áruszállítás szempontjából az EU egyik legforgalmasabb határszakaszán az egész unió érdeke, hogy ne törvényen kívüliek uralják a viszonyokat. A bolgár kormány egy olyan szervezett bűnözői csoport tevékenységét vizsgálja, amelyik gyakorlati értelemben monopóliumként ellenőrzi az áruforgalmat.

Assen Vasziljev, a leköszönő pénzügyminiszter becslése óránként 2500 euróra teszi a határmaffia miatt keletkező anyagi károkat, de ennél is fontosabbnak számítanak a bűnözői csoport tevékenységéből adódó veszélyek.

A hatóságokat évtizedek óta kialakított érdekszövetségek bénítják meg. A háló erejét nem csak a megvesztegetések, hanem a zsarolások, fenyegetések és a keménykezűség adják.

Régóta nyílt titok

„Bizonyítékok vannak – mondta Hristanov mezőgazdasági miniszter-helyettes –, hogy „olyan élelmiszerek kerültek be az Európai Unió területére, amelyek nem voltak alávetve megfelelő ellenőrzésnek – és nagyon-nagyon valószínű, hogy abnormális szinten tartalmaztak növényvédőszereket –, és az európai asztalokra kerültek fogyasztás céljából.

A bolgár kormány most ellenőrzése alá vonta a Kapitan Andreevo-i határállomást, és segítséget kért külföldi kormányoktól és szervezetektől.

A maffia tevékenységét megkönnyítette, hogy egy magáncég is „felelős volt a rakomány be- és kirakodásáért, és egyúttal a növény- és állat-egészségügyi ellenőrzésért is” – nyilatkozta a Politicónak Hristo Daskalov, a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (BAFS) ügyvezető igazgatója.

A Kapitan Andreevóban kialakult helyzet „nyilvános titok” volt – mondta Konstantin Bachiyski parlamenti képviselő.

Az európai tisztviselők is aggódnak

2017-ben Kati Piri, az Európai Parlament akkori képviselője, a holland Munkáspárt politikusa az Európai Bizottsághoz intézett kérdésében jelezte aggodalmát, hogy „az uniós polgárok ezrei ismét súlyos kellemetlenségeket szenvedtek el a bulgáriai korrupciós gyakorlatok, például az emberek kényszerítése miatt” – mondta az EP-képviselő, aki akkor a hátáron történő kenőpénzfizetést emelte ki.

Évekig azonban ezeket az aggályokat nagyrészt figyelmen kívül hagyták, mind Bulgárián belül, mind uniós szinten.

Állam az államban

Tavasszal Petkov kormánya megkezdte az ellenőrzőponton a rend helyreállítását. A bolgár tisztviselők külföldi vámtisztviselőket is meghívtak, köztük az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának küldöttségét.

A helyszíni szemlék igazolták a gyanút a szigorú ellenőrzések hiányáról: „Laboratóriumi adataink azt mutatják, hogy az elmúlt másfél hónapban nagyobb százalékban találtunk növényvédő szert tartalmazó mintákat, mint tavaly” – mondta Daskalov élelmiszer-biztonsági vezető.

Egy új laboratórium segítheti a megoldást

A rendet helyreállítani szándékozó kormány hatalmas ellenállással szembesült, amikor a határon tevékenykedő magáncég ügyködését elkezdte felszámolni.

A tisztviselők most egy új állami laboratórium felépítésén dolgoznak a határon, és több új alkalmazottat toboroznak.

A bolgár ügyészeket és Bojko Boriszov volt miniszterelnök pártját (GERB) hevesen bírálták azok, akik tiltakoztak a maffiamódszerek és a mindent átszövő korrupció ellen.

Közös és erős európai válaszlépés szükséges

Egyre többen hangoztatják Bulgáriában azt is, hogy a hatalmas bűnszervezettel nem fognak tudni megbirkózni a bolgár hatóságok. Az összefonódások hálója olyan kiterjedt és erős, hogy felszámolásához páneurópai választ kell adni.

Brüsszel nemrégiben helyszíni ellenőrzést tartott az aggodalmakra válaszul, de a hivatalos európai álláspont egyelőre így szól: „a Bizottságnak jelenleg nincs bizonyítéka arra, hogy a köz-, állat- vagy növényegészségügy veszélybe került volna” – emeli ki a Politico cikke.

A reformpárti politikusok bírálói megjegyzik, hogy a határkorrupcióról szóló figyelmeztetés csupán  kampánymanőver lehet.

euronews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem