0.3 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

A Dalai láma megrendítő szavai a jelenkori társadalom agymosásáról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Olyan korszakban élünk, ahol az erőszak mindennapos. Szerte a  világon történnek támadások, és bár a helyzetek rémisztően hangzik, ahogy az idő elhalad, a terror elhalványul. Csak egy újabb szalagcímmé válik. Az áldozatok, az életben maradtak és a családjaik statisztikává válnak.

A politikai szférában nyelvi háborús övezet alakul ki, amelyből még több erőszak származik. A támadások, a háború és a tiltakozás a világ minden táján jelen van, távol a szülővárosunktól, ezért nem ijeszt meg minket. Bár ennek a félelemnek a hiánya önmagában is rémisztő. Érzéketlenné váltunk az erőszakra.

Mivel ily módon kimosták az agyunkat, nem vesszük figyelembe az egyének szenvedését” – írja a Dalai Láma a legutóbbi, a háborúról szóló nyilatkozatában. “… Mindannyian meg kellene, hogy rémüljünk a tragédia mértékétől, de túlságosan össze vagyunk zavarodva.”

A Dalai láma megrendítő szavai a jelenkori társadalom agymosásáról 1

A háború valósága

Természetesen a háborúk és a nagy katonai létesítmények a világ legnagyobb erőszak forrásai” – írja a dalai láma. “Attól függetlenül, hogy a céljuk védekezés vagy támadás, ezek a hatalmas erőteljes szervezetek kizárólag azért léteznek, hogy embereket öljenek.”

Annyira megszoktuk a háború fogalmát, hogy a tragédiák már nem zavarnak minket. “Ha engem érinti személyesen, akkor nem számít” – gondoljuk. Szemet hunytunk mások súlyos helyzete fölött, és nem gondolunk bele az egyén szerepünkbe.

 

Miért hangzik természetesnek a háború a legtöbb ember számára?

Mivel a hadviselés legális, úgy érezzük, hogy a háború elfogadható” – írja a dalai láma. “Általában senki sem érzi úgy, hogy a háború bűnös lenne, vagy elfogadná a bűnös hozzáállást. Tény, hogy agymosottak lettünk.

Felkészítettek minket arra, hogy közömbösek legyünk a háború borzalmaira. Ez az érzés fog el bennünket, ha a szalagcímek között erőszakot látunk és könnyedén részeseivé is váljunk annak.

Egyes katonák azt mondták nekem, hogy amikor elsőként lőttek, kényelmetlenül érezték magukat, ám amikor folytatták a gyilkosságot, már teljesen normálisnak érezték magukat. Idővel mindenhez hozzá lehet szokni.”

A Dalai láma megrendítő szavai a jelenkori társadalom agymosásáról 2

A háború kimondatlan veszélyei

Azt írja: Nem csak a háborús időkben pusztítóak a katonai létesítmények. Az emberi jogok legnagyobb megszegői, erre vannak tervezve, és maguk a katonák szenvedik el a legjobban ezt a visszaélést…Azután kénytelenek lesznek feladni egyéni akaratukat, és végül feláldozni az életüket.

Megvédjük az embereket a visszaéléstől és a hátrányos megkülönböztetéstől, de elfogadjuk a politikai erőszakot. A fronton haldokló katonák ténye lesújtó, de még szörnyűbb a terrorcselekmények áldozatainak helyzete. Ugyanakkor mégis mindkét esetben az emberi életről van szó, csak az előbbihez jobban hozzá vagyunk szokva.

A Dalai Láma még egy veszélyről ír: Minden társadalomban vannak olyanok, akik destruktív szándékúak, és a kísértés, hogy hatalmat szerezzenek egy olyan szervezet felett, amely képes teljesíteni vágyaikat, delejező. Amíg erős hadseregek léteznek, mindig fennáll a diktatúra veszélye.”

 

Mi van, ha szükség van a háborúra?

Azt azonban szeretném világossá tenni, hogy, bár mélyen ellenzem a háborút, nem támogatom a megalázást. Gyakran szükség van erőteljes kiállásra az igazságtalan agresszió ellen.

Bemutatja a második világháború példáján, hogyan szüntette meg a náci Németország zsarnokságát és a koreai háborút, amely segítette Dél-Koreát a demokrácia megteremtésében. Azonban mégis csak utólag tudjuk eldönteni, hogy egy háború igazságot szolgált e. A történelem folyamán számos csata vérengzéssel ér véget, minden igazságosság nélkül.

 

Mi a megoldás a háborúra?

Az elmúlt negyven év Európában háború mentesen telt, amely nem volt igazi béke, csak annak egy hamis mása. A legjobb esetben a béke fenntartására szolgáló fegyverek csak ideiglenes intézkedést szolgálnak.

Jelenlegi politikai helyzetünkben nehéz elképzelni a világbékét. A háború része a történelemnek és az életünknek. Mégis a gyors változások idejét éljük. A háborút a lakosság hozzájárulásával hozták létre, így képesek vagyunk ellenszegülni és visszavonni erőszak elfogadását.

Mindaddig, amíg az ellenfelek nem bíznak egymásban, számos tényező felboríthatja a hatalom egyensúlyát” – zárja le a Dalai Láma. “A tartós béke csak a valódi bizalom talaján épülhet fel.

Forrás: tudasfaja.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Két magyar arany az evezős ergométeres Európa-bajnokságon! Gratulálunk a kiemnelkedő sportteljesítményhez!

Szabó Márton és Darvas Zsolt révén a magyarok két aranyérmet nyertek az evezősök hét végén Párizsban megrendezett ergométeres...

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső – videók

Novak Djokovic tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben...

Gladiátor – videó

Amikor a nagy tekintélyű, elismert római hadvezért, Maximust elárulja és családját meggyilkolja a császár hataloméhes fia, Commodus, gladiátorként...

Moszkva szerint Ukrajna egy civil kórházra mért csapást Luhanszkban

Az orosz védelmi minisztérium szombati közlése szerint Ukrajna szándékos rakétacsapást mért egy Luhanszk megyei kórházra Novoajdar városban, a...