23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

A 17-szeres világbajnok búvárúszó, aki feláldozta a karrierjét, hogy megmenthesse 20 ember életét..

Dátum:

Megosztás:

Miután 1976-ban egy trolibusz belezuhant az örményországi Jereván-tóba, Shavarsh Vladimiri Karapetyan beugrott, és több mint 20 percet töltött azzal, hogy kihúzza az embereket a roncsból.

Egy békés késő nyári napon Jerevánban, Örményországban egy trolibusz hirtelen letért az úttestről, és egyenesen a Jereván-tóba zuhant. Míg a legtöbben rémülten nézték a történteket, Karapetyan azonnal akcióba lendült.

Egyetlen célja volt: minél több embert megmenteni. Az akkor 23 éves világbajnok búvárúszó leúszott a tó mélyére, a lábával betörte a szélvédőt, és elkezdte egyesével a felszínre vinni a fuldokló utasokat.

Karapetyan aznap igazi hőstettet hajtott végre, de nem ez volt az első, és nem is az utolsó hőstette.

A fiatal sportoló előtt ígéretes karrier állt

Shavarsh Karapetyan Örményországban született 1953. május 19-én, és ígéretes sporttehetség volt. Édesapja biztatására először a szertornában próbálta ki magát, de az edzője azt mondta, túl későn kezdett foglalkozni a sporttal ahhoz, hogy igazi bajnok válhasson előle. Ezután kezdett úszással foglalkozni, és végül a búvárúszás mellett döntött, amiben erős testfelépítése nagy előnyt jelentett.

Karapetyan keményen edzett, naponta majdnem 30 kilométert szaladt a hátán egy homokkal teli hátizsákkal, és gyakorolt, hogy minél hosszabb ideig vissza tudja tartani a lélegzetét. Az erőfeszítései hamarosan meg is térültek, és az 1972-es moszkvai Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 50 és 100 méteren.

Körülbelül ugyanebben az időben Karapetyan a bátorságát is bebizonyította. 1974-ben egy buszon ült, és egy sportközpont felé tartott, amikor a sofőr kiszállt, hogy megnézze a motort, de elfelejtette behúzni a kéziféket. Miközben a busz egy szakadék felé gurult, Karapetyan berohant a vezetőfülkébe, megrántotta a kéziféket, és így sikerült elkerülni a katasztrófát.

Két évvel később újabb vészhelyzetben bizonyíthatott.

A 15-ös trolibusz, ami belehajtott a Jereván-tóba

1976-ra Shavarsh Karapetyan sportolói karrierje hirtelen, fájdalmas fordulatot vett. Magyarázat nélkül kihagyták a szovjet válogatottból. Ő maga arra gondolt, hogy talán azért, mert nemrég megbetegedett, vagy esetleg örmény származása miatt.

1976. szeptember 16-án a 23 éves sportoló éppen a Jereván-tavon épített gátnál edzett a testvérével, Kamóval és edzőjével, amikor egy túlzsúfolt trolibusz a tó jéghideg vizébe zuhant.

Futás közben hangos zajra lettek figyelmesek, és amikor Karapetyan felnézett, látta a vízbe zuhanó trolibuszt. „Ijesztő volt, olyan hangos volt, mintha bomba robbant volna”

– emlékezett vissza a sportoló.

De azonnal kapcsolt, a vízhez rohant, leúszott, a mélybe, bal lábával berúgta a busz ablakát, és elkezdte a felszínre vinni az utasokat. A törött üveg miatt megsérült a lába. „A fájdalom elviselhetetlen volt, de akkor nem gondoltam rá. Megértettem, hogy kevés az időm” – mesélte később.

Újra és újra lemerült, összesen 40-szer, és annyi embert hozott fel, amennyit csak tudott. Miután átadott egy-egy utast a testvérének, aki szintén úszóbajnok volt, minden alkalommal újabb emberekért merült alá, egészen addig, amíg a helyszínre érkező mentőalakulatok arra nem kérték, hogy álljon le. Addigra már ő maga is kezdte érezni az oxigénhiány jeleit, és egyik alkalommal csak egy üres székpárnát hozott fel újabb utas helyett.

„Sokáig rémálmaim voltak amiatt a székpárna miatt. Megmenthettem volna még egy ember életét” – mondta. Végül 37 embert sikerült a felszínre vinnie, közülük 20 maradt életben. További 9 utasnak pedig sikerült egyedül kiúsznia a betört ablakon.

Karapetyan bekötözte a lábán lévő sebeket, és hazament. Később azonban belázasodott, és kórházba került. A hideg, szennyezett víz és a lábán lévő sebek tüdőgyulladáshoz és vérmérgezéshez vezettek. Bár végül felépült, úgy tűnt, a sportolói karrierjének végleg búcsút kell mondania. Három hétbe került, mire egyáltalán újra járni tudott.

Évekbe telt, mire a Szovjetunió elismerte a hőstettét. „Közvetlenül a baleset után néhányan cikket akartak közölni egy újságban, de ezt nem engedték meg”

– magyarázta Karapetyan.

A trolibuszbaleset után Shavarsh Karapetyan megpróbált visszatérni sporthoz, de súlyosan károsodott a légzőrendszere, és furcsa, újfajta idegenkedést érzett a vízzel szemben. „Nem arról van szó, hogy féltem a víztől” – mondta. – “Egyszerűen utáltam.”

Ennek ellenére még néhányszor versenyzett. Világcsúcsot állított fel 400 méteren a Szovjetunió nemzeti bajnokságán, majd a magyarországi Európa-bajnokságon arany- és bronzérmet is szerzett. Ezt követően azonban végleg visszavonult.

24 évesen vonult vissza, addigra 11 világrekordot állított fel, 17 világbajnoki és 13 Európa-bajnoki címet szerzett.

Hőstette csak 1982-ben került nyilvánosságra egy újságcikk révén, és ekkor egy csapásra hős lett belőle. 1985-ben, amikor a jereváni sport- és koncertkomplexum kigyulladt, újabb hőstettet vitt véghez. Berohant a lángoló épületbe, hogy kimentse az embereket.

Élete hátralevő részében csendesen, visszavonultan élt. Moszkvába költözött, és egy cipőket forgalmazó vállalkozást nyitott. A 2014. évi téli olimpiai játékok alatt Szocsiban, egyike volt azoknak a sportolóknak, akik vihették az olimpiai lángot.

Évtizedekkel később, Karapetyan azt mondja, semmit nem bánt meg. Bár a Jereván-tóba való sorozatos lemerülése a karrierjébe került, újból megtenné. „Nem volt más lehetőség. Tudtam, hogy nem lenne helyes, ha a világ leggyorsabb víz alatti úszója ott lenne, és meg sem próbálna segíteni. A természet és az emberiség elítélt volna érte. Valószínűleg Isten is ítélkezett volna felettem” – mondta.

twice

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...

Mára elég! Ugyanazt szajkózza mindenki – balesetek, megcsalás, kitálalt, elhunyt, rezsicsökkentés, okos tippek.., nem tippek kellenének, hanem okos intézkedések..

A Jó Isten is úgy teremtette a Földet, hogy az emberek vasárnap pihenjenek! Menjetek, kiránduljatok, vagy legyetek családi körben,...
facebook