Az ülő életmód nagyon káros az egészségre.

Az emberi test ugyanis nem arra lett megalkotva, hogy hosszú órákon keresztül egy asztalnál görnyedjen. A sok ülés negatívan hat az emésztésre, legfőképpen a belek egészségére. A legújabb kutatások szerint minél több időt töltünk az íróasztalnál, annál nagyobb az esélye a bélrák kialakulásának.

Ha a munkáról nem is mondunk le, azaz nem tudunk váltani, akkor érdemes az egészséges táplálkozásra és a napi rendszerességű testmozgásra fókuszálni, hiszen ezekkel is csökkenthetjük a béldaganat kialakulásának az esélyeit. A rendszeres szűrés is sokat segíthet, hiszen a béldaganat az olyan daganatok egyike, amelyeket időben észlelve a legjobban lehet kezelni.

Az is jó megoldás, ha odafigyelünk a tünetekre, és ha valami szokatlant tapasztalunk, akkor azonnal felkeressük a háziorvost, aki további vizsgálatokra küld bennünket. Melyek a figyelmeztető tünetek? Ilyenek például a megváltozott székelési szokások, azaz a székrekedés vagy a hasmenés. Figyelmeztető jel lehet, ha vér jelenik meg a székletben, illetve a hasi fájdalom is jele lehet annak, hogy valami probléma van az emésztőrendszerben.

A kutatások azt mutatják, ha valaki tíz éve vagy annál régebb óta folytat ülő életmódot, akkor meg is duplázódhat a bélrák kialakulásának az esélye. Azonban a rendszeres mozgással kompenzálhatunk és csökkenthetjük a béldaganat kialakulásának az esélyét.

A tartós ülés nemcsak a belek egészségére hat negatívan, hanem más egészségügyi gondokat is generálhat. Megemeli a vércukorszintet és károsíthatja az inzulintermelést, ami szintén a bélrák kockázatát növelheti meg.

A testmozgás hiánya, illetve a magas zsír- és vöröshús-bevitel szintén megnöveli a kockázatot, viszont egyes természetes kiegészítők segíthetnek azt csökkenteni. A halolaj rendszeres bevitele csillapítja a gyulladást és rákellenes hatással is rendelkezik.

A kurkuma is hatásos lehet, mivel gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Aktív hatóanyaga a kurkumin. Ez a vegyület nemcsak a bélrák kialakulása ellen nyújthat védelmet, hanem a béldaganat miatti kemoterápiás kezelés negatív hatásait is ellensúlyozni tudja.

Hirmagazin.eu