Egy svájci startup által kifejlesztett elektromos kerékpár vizet alakít át hidrogénné. Egy adaggal akár 60 kilométert is képesek megtenni.

Egy svájci startup hatalmas lépést tett a fenntarthatóság irányába egy új, hidrogén hajtású kerékpár létrehozásával.

Zöld Pálya cikke szerint a HydroRide a hajtáshoz szükséges üzemanyagot saját beépített hidrogéngenerátorával állítja elő vízből.

Az eszközbe 200 ml tisztított vizet kell tölteni, amelyből 6 óra leforgása alatt 20 gramm hidrogént képes előállítani. A szerkezet ugyan hálózati energiát használ fel, azonban ez eltörpül ahhoz képest, mintha egy akkumulátor feltöltéséhez használnánk fel.

Az előállított hidrogént egy 25 centiméter magas palackba tölti a rendszer, melyet egy mozdulattal be lehet helyezni a kerékpár vázában kialakított helyre.

A gyártó közlése szerint az 550 wattos üzemanyagcellával ellátott HydroRide kerékpárok egy adag hidrogénnel akár 60 kilométert is képesek megtenni.

A HydroRide a jövőben szeretné megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy termékéhez hidrogén palackcsere-állomásokat hozzanak létre.

Jelenleg három különböző modell vásárolható a kerékpárból. Az ültetett, a normál és az összecsukható modellek egyaránt 23 kilométeres óránkénti sebességre képesek.

Különleges elektromos busszal törne be a piacra a bajai Ganz

Pencz Rudolf ügyvezető igazgató elárulta: a midibusz fejlesztése mintegy 500 millió forintba került. A jármű közel 60 millió forintos akkupakkja a megújuló energiát termelő közösségek mozgó háttértárolójaként szolgálhat.

Forrás

Hirmagazin.eu