A cikk szerzője: Bognár Géza

Olvasási idő: max 5 perc

A cikk a kerékpáros – és e-rolleres jogosítvány beveztésének alternatíváiról szól! .. Hirmagazin.eu

 1. Idén nyáron jelentik be, hogy hamarosan jelentős változások lépnek életbe Magyarország közlekedési szabályozásában. A KRESZ új rendelkezései értelmében nemcsak az elektromos rollerek, hanem a kerékpárok vezetéséhez is jogosítványra lesz szükség. Ennek a lépésnek a célja, hogy növelje a közlekedésbiztonságot és csökkentse a balesetek számát.
 2. Az új szabályozás komoly kihívásokat is jelent azok számára, akik már rendelkeznek autós vagy motoros jogosítvánnyal, mivel a biciklis és elektromos roller vizsgán való bukás a meglévő jogosítványok elvesztését is eredményezheti.

A leendő új szabályozás bevezetésének hátterében több fontos tényező áll:

 1. Közlekedésbiztonság növelése: Az utóbbi években az elektromos rollerek és kerékpárok népszerűsége jelentősen megnőtt. Ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedett, gyakran a szabályok ismeretének hiánya miatt. Az új jogosítványok célja, hogy a vezetők megfelelően ismerjék a közlekedési szabályokat, és biztonságosan közlekedjenek.
 2. Egységes szabályozás: Az elektromos rollerek és kerékpárok használata eddig kevésbé volt szabályozva. Az új rendeletek egységesítik a szabályozást, és világos irányelveket adnak a használatukra vonatkozóan.
 3. Környezetvédelem és fenntarthatóság: A kerékpárok és elektromos rollerek használata elősegíti a környezetbarát közlekedést. Az új szabályok révén ezeket az eszközöket biztonságosabbá és vonzóbbá kívánják tenni, hogy még többen válasszák őket az autók helyett.

A jogosítvány megszerzése és az oktatás

Az új szabályozás szerint a biciklis és elektromos roller jogosítvány megszerzéséhez elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni. Az elméleti vizsga során a jelentkezőknek ismerniük kell a KRESZ-szabályokat, a közlekedési táblákat, és a városi közlekedésben előforduló helyzeteket. A gyakorlati vizsga a kerékpár vagy elektromos roller biztonságos és szabályos használatára összpontosít.

Problémák és kihívások

Az új szabályozás egyik legvitatottabb része az a rendelkezés, hogy ha valaki megbukik a biciklis vagy elektromos roller vizsgán, elvesztheti meglévő autós vagy motoros jogosítványát. Ez a szabály számos problémát és aggályt vet fel:

 1. Aránytalan büntetés: Sokak szerint a büntetés aránytalan, mivel egy viszonylag kisebb közlekedési eszköz vizsgáján való bukás miatt elveszíteni az autós vagy motoros jogosítványt túlzott szankció. Ez különösen igaz lehet olyan esetekben, amikor a bukás csak apró hibák miatt következik be.
 2. Kettős megterhelés: Azok, akik már rendelkeznek autós vagy motoros jogosítvánnyal, úgy érezhetik, hogy aránytalanul nagy terhet ró rájuk a rendszer, mivel már egyszer bizonyították, hogy képesek a biztonságos közlekedésre.
 3. Képzési és vizsgarendszer terheltsége: Az új jogosítványok bevezetése jelentős terhet róhat a képzési és vizsgarendszerre. A jelentkezők nagy száma miatt hosszú várakozási idők alakulhatnak ki, ami tovább növelheti a feszültséget és a bizonytalanságot.

A Közlekedési Hatóság álláspontja

A közlekedési hatóságok azzal indokolják a szigorú szabályozást, hogy a közlekedési balesetek száma csökkenthető, ha minden közlekedő alaposan ismeri a szabályokat, és biztonságosan használja a járművét. Az új szabályok bevezetése mellett érvelve hangsúlyozzák, hogy a kerékpárok és elektromos rollerek esetében is szükséges a magas szintű közlekedési ismeretek megszerzése.

Lehetséges megoldások és alternatívák

Annak érdekében, hogy az új szabályozás kevésbé legyen terhes a közlekedők számára, számos alternatív megoldás és módosítás javasolható:

 1. Részleges jogosítványvesztés: Egy mérsékeltebb megközelítés lehet, ha a bukott vizsga esetén csak az adott kategóriára vonatkozó jogosítványt veszítené el a vizsgázó, nem pedig az összes meglévő jogosítványát.
 2. Képzési programok bővítése: Az oktatási programok bővítése és a gyakorlatiasabb képzés bevezetése segíthet a vizsgázók felkészülésében és a bukási arány csökkentésében.
 3. Kötelező újratanfolyam: A teljes jogosítványvesztés helyett kötelező újratanfolyamok és vizsgák előírása, amelyek lehetőséget adnak a közlekedőknek a hibák kijavítására és a megfelelő ismeretek megszerzésére anélkül, hogy elveszítenék meglévő jogosítványaikat.
 4. Fokozatos bevezetés: Az új szabályok fokozatos bevezetése, amely lehetővé teszi a közlekedők számára, hogy alkalmazkodjanak az új követelményekhez, és elegendő idő áll rendelkezésre a szükséges ismeretek elsajátítására.

Közlekedési biztonság és társadalmi hatás

Az új jogosítványok bevezetése hosszú távon hozzájárulhat a közlekedésbiztonság növeléséhez. A kerékpáros és elektromos roller vezetők jobb felkészültsége csökkentheti a balesetek számát, és növelheti a közlekedési kultúrát. Azonban fontos, hogy a szabályok bevezetése ne vezessen aránytalan büntetésekhez és nehézségekhez.

Az új KRESZ rendelkezései Magyarországon jelentős változásokat hoznak a kerékpárosok és elektromos roller használók számára éppen úgy, mint a közlekezés többi résztvevője számára!

Az új jogosítványkövetelmények célja a közlekedésbiztonság növelése és a balesetek számának csökkentése. Azonban a szabályozás jelenlegi formájában számos kihívást és problémát vet fel, különösen azok számára, akik már rendelkeznek autós vagy motoros jogosítvánnyal.

A jövőbeni sikeres megvalósítás érdekében fontos, hogy a szabályozás igazságos és arányos legyen, és figyelembe vegye a közlekedők valós igényeit és körülményeit.

Nyitókép

Hirmagazin.eu