Óriási az érdeklődés Hollandiában a szerdai elődöntő iránt: állítólag legalább 75-80 000 szurkoló készül Dortmundba. A német város nagyjából 230-250 kilométernyire van Amszterdamtól és Rotterdamtól. A távolság nem akadály.

A jegy már annál inkább. A KNVB-nek, a holland labdarúgó-szövetségnek 8000 jegye van a több mint 80 ezer szurkoló befogadására alkalmas Signal Iduna Parkban kiírt mérkőzésre. Ezeket a szövetség hűségkártya-tulajdonosai között osztják ki. Az UEFA emellett 1500 jegyet adott el a holland szurkolóknak. Vasárnap óta 800 eurónál kezdődik az interneten keresztül kínált jegyek ára.

Biztosra vehető, hogy lényegesen több holland utazik Dortmundba, mint ahányan jegyhez jutnak majd. A KNVB egyeztet a helyi hatóságokkal egy dortmundi Oranje Fan Zone-ról, ahol holland előadók, zenekarok szórakoztatnák a publikumot. A labdarúgó-szövetség azt is reméli, hogy a szurkolók együtt vonulhatnak a stadionba, ahogyan azt tették a szombati, berlini negyeddöntő előtt is.

A De Telegraaf beszámolt arról, hogy óriási nézettséget hozott a törökök elleni 2-1-es győzelem a közvetítő holland közszolgálati televízió 1-es csatornájának, az NPO 1-nek.

A mérések szerint 6,3 millióan követték az Eb-negyeddöntőt, ezzel ez a torna eddigi legnézettebb mérkőzése Hollandiában. A korábbi rekorder, a románok elleni csoportmérkőzés „csak” 6,1 millió nézőt hozott. Visszatérve a vasárnapi berlini meccshez: további 829 000 ember követte online a mérkőzést a műsorszolgáltató alkalmazásán vagy webhelyén keresztül.

Nem csoda, hogy nő a nézettség, mert nő a hollandok „étvágya” is. S ezt csak fokozta, hogy a lapok beszámoltak a Nielsen Gracenote adatelemzéséről, amely szerint az Oranje esélyesebb a szerdai elődöntőben, mint az angol csapat.

A Nielsen Gracenote sportadat-ügynökség szerint 54,6 százalék esély van arra, hogy a holland csapat legyőzze Angliát. (A második ágon spanyol sikert mutatnak az adatok, a La Rojának 55,2 százalékos esélye van a vasárnapi berlini döntőre.)

Az UEFA kijelölte a mérkőzés játékvezetőjét: a német Félix Zwayer dirigál majd. Eddig három meccset vezetett már (Olaszország–Albánia 2-1, Portugália–Törökország 3-0 és Hollandia–Románia 3-0), azaz dirigálta már az Eb-n az Oranje mérkőzését. A küldése kapcsán a német lapok emlékeztettek arra, hogy Zwayernek néhány éve konfliktusda támadt Jude Bellinghammel, az akkor még bőven tizenéves futballista bírálta, amiért 40 000 eurós bírságot kapott.

Forrás

Hirmagazin.eu